BET
15926.46
-0.54%
BET-TR
33043.53
-0.54%
BET-FI
58339.18
-0.34%
BETPlus
2364.53
-0.53%
BET-NG
1140.72
-0.65%
BET-XT
1364.01
-0.51%
BET-XT-TR
2798.19
-0.51%
BET-BK
2991.27
-0.48%
ROTX
35570.46
-0.47%BCE menține ratele dobanzilor neschimbate pentru a patra sesiune consecutivă

Autor: Tiberiu Porojan
Timp de citit: 2 minute

Banca Centrala Europeană a decis astăzi ca cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE să rămână nemodificate, informațiile economice noi confirmând, în linii mari, evaluarea sa precedentă privind perspectivele inflației pe termen mediu.

În afara unui efect de bază în sensul creșterii asupra inflației totale asociat prețurilor produselor energetice, trendul descendent al inflației de bază a continuat, iar majorările anterioare ale ratelor dobânzilor se transmit în continuare la nivelul condițiilor de finanțare, atenuând cererea, ceea ce contribuie la reducerea inflației.

Obiectul principal al BCE râmâne in continuare readucerea inflației la nivelul țintei de 2% pe termen mediu. De asemenea, banca consideră că ratele dobânzilor reprezentative ale BCE se situează la niveluri care, menținute pe o durată suficient de îndelungată, vor contribui substanțial la acest obiectiv.

În cadrul conferinței de presă, Christine Lagarde a subliniat faptul că orice discuție cu privire la reducerea ratelor este în prezent prematură.

Ea a repetat importanța evoluției salariilor în lunile următoare, subliniind unii indicatori care arată deja o oarecare încetinire a creșterii acestora.

Ratele dobânzilor reprezentative ale BCE
Rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 4,50%, 4,75% și, respectiv, 4,00%.

CITESTE SI:  Antibiotice Iasi lansează o nouă gamă de produse veterinare

Programul de achiziționare de active (asset purchase programme – APP) și programul de achiziționare în regim de urgență în caz de pandemie (pandemic emergency purchase programme – PEPP)

Portofoliul aferent APP se reduce într-un ritm măsurat și previzibil, în condițiile în care Eurosistemul nu mai reinvestește principalul aferent titlurilor ajunse la scadență.

Consiliul guvernatorilor intenționează să continue, în semestrul I 2024, reinvestirea în totalitate a principalului aferent titlurilor ajunse la scadență achiziționate în cadrul PEPP. În semestrul II, BCE intenționează să reducă portofoliul PEPP, în medie, cu 7,5 miliarde EUR pe lună  și să sisteze reinvestirile la sfârșitul anului 2024.

Operațiunile de refinanțare
În condițiile în care băncile rambursează sumele împrumutate în cadrul operațiunilor țintite de refinanțare pe termen mai lung, Consiliul guvernatorilor va evalua periodic modul în care operațiunile țintite de creditare și rambursările în curs contribuie la orientarea politicii sale monetare.