BET
14712.11
0.17%
BET-TR
30371.54
0.15%
BET-FI
57916.75
-0.61%
BETPlus
2184.06
0.13%
BET-NG
1080.67
0.68%
BET-XT
1268.3
0.08%
BET-XT-TR
2588.75
0.07%
BET-BK
2757.51
-0.02%
ROTX
32597.24
-0.47%


BCR incheie parteneriate cu APIA si fondurile de garantare pentru sprijinirea activitatilor din sectorul agricol

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

BCR incheie parteneriate cu APIA si fondurile de garantare pentru sprijinirea activitatilor din sectorul agricol, în scopul finanţării capitalului de lucru pentru desfăşurarea activităţilor curente de către beneficiarii schemelor de sprijin în campania din acest an, a anunţat luni banca.

În baza acestor convenţii, BCR poate acorda credite fermierilor prin toate cele 514 unităţi teritoriale. Anul acesta, BCR le propune micilor fermieri un proces simplificat, care permite, în condiţii normale, aprobarea creditului într-o singură zi, astfel încât aceştia să poată beneficia cât mai repede de banii necesari lucrărilor agricole.

„Agricultura a redevenit unul dintre domeniile-cheie în România, iar acest lucru se vede deja în cifre, în condiţiile în care, spre exemplu, anul acesta ţara noastră a fost declarată primul exportator de cereale la nivelul Uniunii Europene. Efervescenţa antreprenorilor şi a celor 7.000 de firme care activează în agricultură ne bucură, dar ne şi obligă, deoarece toţi aceşti oameni au nevoie permanentă de finanţare şi încredere. Iar noi suntem pregătiţi să-i susţinem”, a declarat Loredana Răuţu, şef Departament Programe de Finanţare în cadrul BCR.

BCR oferă capital de lucru de până la 80% din valoarea subvenţiilor pe care fermierii urmează să le încaseze de la APIA, în cadrul Schemei de plata unica pe suprafaţă (SAPS), Plăţilor Redistributive, Plăţilor pentru practicile agricole benefice pentru mediu şi clima, cât şi în cadrul Măsurilor compensatorii de dezvoltare rurala aplicabile pe terenurile agricole.

CITESTE SI:  Lanțul de cafenele Starbucks a raportat venituri în creștere în trimestrul al treilea pe fondul majorării prețurilor produselor vândute

Potrivit băncii, pentru acest credit, rambursarea şi plata dobânzii se fac într-o singură tranşă, ulterior încasării subvenţiei, astfel încât nu este necesară existenţa altor surse proprii.

Fermierii eligibili pentru subvenţii APIA se pot adresa oricărei unităţi din reţeaua BCR pentru accesarea acestor tipuri de facilităţi de finanţare, în baza Adeverinţei de înregistrare fermier emisa de APIA. Prin acest document, se confirmă ca s-au efectuat controalele administrative asupra cererii unice de plată depuse şi că beneficiarii îndeplinesc condiţiile generale de acordare a sumelor cuvenite.

Pe lângă creditele APIA, fermierii mai au la dispoziţie la BCR şi alte facilităţi de finanţare a activităţii, cum ar fi serviciile de factoring, prin care îsi pot externaliza gestiunea creanţelor comerciale pe care le încasează la temen, beneficiind totodată şi de posibilitatea de a obţine plata anticipată a unui procent din valoarea creanţelor respective. AGERPRES

Foto credit: Gabriel Petrescu | Dreamstime