BET
12240.44
0.51%
BET-TR
24438.84
0.5%
BET-FI
50364.1
-0.81%
BETPlus
1823.99
0.47%
BET-NG
943.77
0.51%
BET-XT
1067.63
0.33%
BET-XT-TR
2116.94
0.51%
BET-BK
2322.39
0.14%
ROTX
27248.4
0.44%


Bico Industries își consolidează poziția în top 5 producători de plasă din fibră de sticlă din Europa prin achiziția Iranga Technologijos

Autor: Monica Preda
Timp de citit: 3 minute

Bico Industries, cel mai mare producător de plasă din fibră de sticlă din Europa Centrală și de Est, a semnat contractul de achiziție integrală a Iranga Technologijos („Iranga”), din Lituania.

Tranzacția, în valoare de 3,2 mil euro, consolidează poziția BICO Industries în top 5 producători de plasă din fibră de sticlă pe piața europeană și deschide noi piețe pentru companie în zona nordică a continentului.

Pentru BICO Industries, care face parte din holdingul de materiale de construcții ROCA Industry, listat pe piața AeRo a BVB, reprezintă a treia tranzacție de achiziție a unei companii din afara României în ultimii doi ani.

Iranga acționează pe piața textilelor tehnice și de construcții, oferind soluții bazate pe o gamă complexă de tehnologii pentru producția de țesături din fibră de sticlă și materiale compuse prin laminarea țesăturilor, activitate similară cu una dintre liniile de producție ale BICO Industries.

Finalizarea acestei tranzacții este realizată ca urmare a unor negocieri începute în cursul anului 2022. Valoarea tranzacției este de 3,2 milioane de euro, din care 1,6 milioane de euro reprezintă achiziția în integralitate a părților sociale, în timp ce 1,6 milioane de euro au fost alocați pentru achiziția unei linii de producție, al cărei proces de punere în funcțiune a fost deja finalizat.

Dacă anul trecut, prin achiziția Terra și Europlas Lux am reușit să ne consolidăm cota de piață la nivelul SEE pentru producția plasei din fibra de sticlă destinată termosistemelor, acum, prin achiziționarea companiei Iranga dezvoltăm o linie de business care se adresează unui sector de clienți B2B, în care activăm încă din 2019.

Am profilat piața la acel moment pornind de la Iranga, iar la peste 4 ani, am reușit să unim resursele celor două organizații, pentru atingerea obiectivului comun: dezvoltarea de soluții inovative pentru armarea materialelor de construcții, convertind astfel toate barierele culturale în avantaje competitive”, declară Adrian Butuc, CEO BICO Industries.

Noua companie va sprijini creșterea capacității de producție și diversificarea pietelor în care BICO este prezentă. Prin achiziția Iranga, BICO Industries va crește capacitatea de producție de textile tehnice de la 105 milioane mp/an la 120 milioane mp/an.

CITESTE SI:  Calendar economic: După ce inflația a dat semne de scădere, atenția se va îndrepta acum asupra creșterii economice

Odată cu această tranzacție, holdingul ROCA Industry face un pas în plus pentru îndeplinirea planurilor sale de expansiune prin consolidarea și dezvoltarea accelerată prin achiziții de noi companii și transformarea acestora în campioni regionali.

Achiziția, realizată sub umbrela holdingului nostru, confirmă strategia ROCA Industry de a crește campioni regionali, care pot să pună acest gigant care a fost multă vreme latent – industria țării – pe harta Europei.

Felicităm echipa de management BICO pentru efortul susținut cu care continuă creșterea companiei, atât organic, cât și prin procesele de achiziție și integrare a celorlalte companii, și îi susținem în continuare în demersul de extindere pe piețele externe”, a declarat Ionuț Bindea, CEO ROCA Industry.

Pe parcursul anului 2022, Bico a finalizat alte două achiziții regionale: a cumpărat 100% din grupul Terra (Zona Economică Liberă Vulcănești, Republica Moldova) și 55% din Europlas Lux (Zona Economică Liberă din Ialoveni, Republica Moldova).

În același timp, BICO Industries a înregistrat o cifră de afaceri cumulată de 157,2 milioane de lei, a finalizat și a demarat mai multe investiții în două dintre fabricile sale:finalizarea unui proiect de investiții la fabrica din Vaslui în valoare de 2 milioane de euro, finalizarea unui alt proiect de investiții în montarea de panouri solare la fabrica din Vaslui și demararea unui proiect de investiții în valoare de 1 milion de euro la fabrica din Vulcănești, Republica Moldova.

Înainte de a finaliza achiziția Iranga, compania deținea patru centre de producție, la Piatra Neamț, Vaslui (România), Chișinău și Vulcănești (Republica Moldova).

Fiind unul dintre cei mai importanți producători europeni, BICO activează în majoritatea țărilor din Spațiul Economic European și își propune o dezvoltare accelerată a cotei de piață, prin accesarea celor din Vestul, Centrul și Nordul Europei.