BET
16947.98
0.5%
BET-TR
35164.99
0.5%
BET-FI
60482.43
0.6%
BETPlus
2503.39
0.47%
BET-NG
1212.49
0.75%
BET-XT
1444.24
0.52%
BET-XT-TR
2962.94
0.52%
BET-BK
3118.34
0.41%
ROTX
37227.85
0.51%


Brexit-ul – un factor de risc în creștere pentru piețele europene

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Începutul de săptămână a adus o corecție la nivel extins pentru piețele de capital. Sentimentul a fost afectat de un val de factori negativi, în frunte cu un nou val de îngrijorări conform cărora negocierile Brexit nu vor duce la o concluzie favorabilă.

Lira sterlină a scăzut cu 1,3% față de dolar, oficialii din ambele părți fiind pesimiști cu privire la posibilitatea unei înțelegeri. Băncile și comercianții de retail au înregistrat pierderi în cadrul indicelui Stoxx 600.

Un oficial britanic a avertizat că discuțiile cu privire la un acord comercial cu Uniunea Europeană ar putea fi întrerupte luni, cu excepția cazului în care negociatorii vor face progrese în următoarele ore. Premierul Boris Johnson urmează să vorbească luni seara cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, conversația urmând să fie un punct de cotitură, conform unui alt oficial britanic.

De asemenea, investitorii monitorizează îndeaproape orice semn că parlamentarii americani se apropie de un acord cu privire la un pachet de stimulente. Conform senatorului Bill Cassidy (republican), Președintele Donald Trump și liderul majorității Senatului, Mitch McConnell, vor susține pachetul de stimulente de 908 miliarde de dolari propus anterior.

În Asia, știrile conform cărora SUA ar putea sancționa cel puțin încă doisprezece oficiali chinezi pentru rolul lor în descalificarea recentă a decidenților politici din Hong Kong au pus presiune asupra acțiunilor.

Răspunsul descendent important al piețelor europene de astăzi în urma factorului de risc Brexit ar putea sugera că traderii încep să fie mai atenți cu privire la potențialul impact al unui scenariu no deal asupra economiei europene.

Până în acest moment, se pare că se presupunea că efectele negative majore vor fi resimțite doar de către Marea Britanie. Totuși, situația ar putea fi problematică și pentru UE. Lipsa unui acord s-ar putea transpune în taxe vamale impuse pentru fluxuri anuale de bunuri ce se ridică la 512 miliarde de euro, precum și posibile întârzieri ale controalelor vamale după încheierea perioadei de tranziție pe 31 decembrie.

Chiar dacă la nivel agregat impactul ar putea fi relativ redus, anumite regiuni vor fi mai mult afectate. Irlanda este expusă în special noilor taxe agricole, aproximativ 40% din exporturile sale agroalimentare sunt destinate către Marea Britanie, cel mai mare partener comercial. Un scenariu fără acord ar putea să ducă la ”un cost” de 6% din producția pe termen lung.

CITESTE SI:  One United Properties se extinde în segmentul locuințelor premium accesibile, printr-o nouă achiziție strategică

Marii producători de automobile din Germania, care se bazează pe producția „just-in-time” și ale căror piese traversează Canalul Mânecii de mai multe ori pentru fiecare mașină, ar fi, de asemenea, puternic lovite.

Costul pentru Germania ar putea fi de 8,2 miliarde de euro în exporturile anuale, potrivit lui Euler Hermes. Iar Franța, pe lângă noi taxe vamale impuse exporturilor de vin și de produse alimentare către Marea Britanie, s-ar confrunta cu o altă problemă: interzicerea accesului în apele britanice pentru flota sa de pescuit.

Chiar dacă valoarea activității economice la risc este de aproximativ 650 de milioane de euro, mijloacele de trai ale comunităților de pe coastă au o pondere semnificativă și Președintele Macron a promis că le va ajuta. Ar fi un eșec politic dacă aceste locuri de muncă ar dispărea în urma unui Brexit pe care nu l-au dorit.

Efectele negative s-ar putea resimți și în Europa de Est, unde exporturile Slovaciei și Ungariei către Marea Britanie reprezintă între 1,5% și 3% din produsul intern brut.

Există incertitudini care influențează sentimentul – sancțiunea SUA asupra Chinei, planul fiscal american care încă nu a fost aprobat și același stadiu nehotărât privind Brexitul. Totuși, potențiale corecții ce pot apărea s-ar putea dovedi superficiale, investitorii sperând că vom obține un acord fiscal și un acord Brexit în săptămâna în curs.

Acest lucru s-a observat deja la nivelul graficului DE30, unde, în ciuda unei corecții inițiale semnificative, indicele a reușit să recupereze mare parte din scăderi. Nivelul de suport de la 13.200 de puncte a ieșit din nou în evidență, oferind susținerea necesară cumpărătorilor. Pe termen scurt, este posibilă o tendință de mișcare laterală în intervalul 13.200 – 13.313, ambele fiind niveluri importante pentru traderi.

Sursa: Radu Puiu, Research Analyst XTB România