BET
16976.67
0.28%
BET-TR
35224.55
0.28%
BET-FI
60455.53
-0.4%
BETPlus
2504.2
0.26%
BET-NG
1224.08
0.58%
BET-XT
1448.04
0.19%
BET-XT-TR
2970.77
0.19%
BET-BK
3106.35
0.07%
ROTX
37304.05
0.28%



Buletin evoluții bursiere: Cifre dezamăgitoare din piața muncii americană, Zona Euro este în recesiune tehnică, rezultate companii americane

Autor: Financial Market
Timp de citit: 6 minute

Imaginea ocupării forței de muncă din SUA s-a îmbunătățit parțial săptămâna trecută, cererile intiale pentru asigurări de șomaj scăzând sub 500.000 pentru prima dată de la debutul crizei si au totalizat 498.000 pentru săptămâna încheiată la 1 mai fata de 590.000 din săptămâna precedentă si fata de estimarea Dow Jones de 527.000.

E clar ca activitatea economica continua sa se îmbunătățească, SUA vaccinează acum mai mult de 2 milioane de oameni pe zi. Cu toate acestea, cererile continue au înregistrat o creștere săptămâna trecută, cu 37.000 până la puțin sub 3,7 milioane.

Media mobilă de patru săptămâni a cererilor a scăzut la 3,68 milioane, cea mai mică din 28 martie 2020, exact când disponibilizările în masă începeau să apara in SUA.

Desi numarul cererilor de asigurare de somaj au consemnat scăderi, nr locurilor de munca nou create a fost profund dezămagitor. Economia SUA a adăugat în mod neașteptat doar 266.000 de locuri de muncă în aprilie, comparativ cu o creștere de 916.000 în martie și cu mult sub așteptările pieței de 978.000.

Paradoxal, as putea spune, se pare ca angajatorii se confruntă acum cu o penurie de lucrători. Dupa cum era de asteaptat, câștigurile semnificative ale locurilor de muncă au fost in sectorul Horeca cu 331k, compensat bineinteles de alte industrii care au consemnat scăderi.

După toate aceste date, rata șomajului a crescut ușor de la 6,0% la 6,1%, depășind estimările pieței de 5,8%, existand totusi semnale puternice că ritmul angajării este probabil să continue în vară pe masură ce economia isi revine treptat.

Mai mult de atat, câștigurile medii orare pentru toți angajații cu salarii private non-agricole au crescut cu 0,3% pe an, după o creștere de 4,2% în martie și peste așteptările pieței legate de un declin de 0,4%.

In schimb, Zona euro trece printr-o a doua recesiune tehnică pe măsură ce inflația crește, asta ar fi concluzia la prima vedere. Primul trimestru a reprezentat o altă dezamăgire în zona euro,  blocajele prelungite în primele trei luni ale anului conducand la un declin de 0,6% a PIB ului, dupa ce in Q4 anul trecut a mai scazut cu 0,7%.

Avem totusi semnale bune si aici, sectorul manufacturier a cunoscut evolutii foarte bune, incep sa-si revina si serviciile, luna asta se vor ridica restrictiile in unele tari din Europa, exista o disponibilitate mare cumparatorilor sa cheltuiasca din ce in ce mai mult.

Pe de alta parte, toate cheltuielile astea incep sa se vada si in inflatie, care are acum o evolutie ascendenta rapida. Totusi, cresterea inflatie pana la 1,6% in aprilie fata de 1,3% luna trecuta se datoreaza unor creșteri a costurilor energetice în urma efectelor de bază dar si cresterii prețului petrolului.

De asemenea, prețurile mărfurilor sunt de asteptat sa creasca in continuare, pe masura ce lanturile de aprovizionare intampina probleme, avem o perpetuare a problemei cu cipurile pt industria auto. Totuși, se pare că soarta economiei zonei euro este pe cale să se transforme pe măsură ce cererea internă isi va reveni.

Din punct de vedere al vânzărilor cu amănuntul din zona euro, acestea au crescut cu 2,7% în luna martie, pe masura ce restricțiile au inceput sa scada. Cresterea de acum marchează a doua creștere lunară și se așteapta să continue si in lunile urmatoare.

Dintre țările mai mari, Germania și Olanda au înregistrat cele mai puternice îmbunătățiri la 7,7% și, respectiv, 8,4%, în timp ce Franța a rămas cu un declin de -1%. Acest lucru arată cât de importante sunt restricțiile pentru sectorul comerțului cu amănuntul, dominând profilul de creștere.

Rata șomajului din zona euro a scăzut la 8,1% în martie 2021 de la 8,2% în luna precedentă și sub așteptările pieței de 8,3%. Numărul șomerilor a scăzut cu 209 mii față de luna precedentă la 13.166 milioane. Printre cele mai mari economii din zona euro, cele mai scăzute rate ale șomajului s-au înregistrat în Olanda (3,5 la sută) și Germania (4,5 la sută), în timp ce cele mai mari rate s-au înregistrat în Spania (15,3 la sută), Italia (10,1 la sută) și Franța (7,9 la sută).

Rezultate companii americane

Berkshire Hathaway a înregistrat câștiguri nete de 11,71 miliarde dolari, sau 7.638 dolari pe acțiune de clasă A, în primul trimestru fata de o pierdere netă de 49,75 miliarde de dolari, sau 30.653 dolari pe acțiune de clasă A, în urmă cu un an.

Veniturile totale ale conglomeratului s-au ridicat la 64,6 miliarde de dolari în ultimul trimestru, mai mare decât estimările Wall Street de 63,66 miliarde de dolari, potrivit Refinitiv.

Cash-ul pe care sta compania a crescut cu aproximativ 5%, la peste 145,4 miliarde de dolari. În primul trimestru, compania a răscumpărat 6,6 miliarde de dolari din acțiunile Berkshire, după un record de 24,7 miliarde de dolari în răscumpărări anul trecut.

CITESTE SI:  TeraPlast a finalizat achizitia Grupului Wolfgang Freiler de la familia Uhl din Austria

AMAZON – Puține companii au beneficiat de creșterea pandemiei a cumpărăturilor online la fel de mult ca Amazon. Rezultatele sale din primul trimestru au arătat că afacerea companiei continuă să fie stimulată de pandemie, vânzările crescând cu 44% de la an la an, la 108,5 miliarde de dolari.

Compania a raportat câștiguri de 15,79 USD pe acțiune față de 9,54 USD pe acțiune cat erau așteptarile. În afara segmentului său principal de vânzare cu amănuntul, segmentul de cloud computing și publicitate ale Amazon continuă să crească.

Amazon Web Services a înregistrat vânzări nete de 13,5 miliarde de dolari în trimestrul respectiv, în creștere cu 32% față de an. Amazon Prime are acum peste 200 mil de utilizatori, cu 50 de mil mai multi decat anul trecut.

Sa mai spunem ca tot în trimestrul I, vânzările Amazon au crescut mai repede la nivel internațional decât în ​​America de Nord. Veniturile internaționale au crescut cu 60% de la an la an, mai mult decât orice alt segment, în timp ce veniturile din America de Nord au crescut cu 40%.

Twitter – Compania a raportat venituri de 1,04 miliarde USD pentru trimestrul I, care a crescut cu 28% față de 808 milioane USD cu un an înainte. De asemenea, Twitter a raportat un profit de 68 de milioane de dolari, în contrast cu o pierdere de 8,4 milioane de dolari în urmă cu un an.

Numărul total de utilizatori zilnici monetizabili de la Twitter a crescut cu 7 milioane de la al patrulea trimestru din 2020 la 199 de milioane, dar usor sub așteptările analiștilor de 200 de milioane. Baza de utilizatori a crescut cu 20% comparativ cu acum un an. Veniturile publicitare Twitter au crescut cu 32% de la an la an, până la 899 milioane de dolari.

Boeing – Boeing a înregistrat miercuri cea de-a șasea pierdere trimestrială consecutivă, pe masura ce continuă să se lupte cu problemele de producție și cu o piață slabă a avioanelor, dar a declarat că se așteaptă ca 2021 să fie un moment de cotitură pe măsură ce tot mai multi oameni se vor vaccina și vor călători din nou.

Producătorul de avioane a raportat o pierdere netă de 561 milioane de dolari în primele trei luni ale anului 2021 din venituri de 15,2 miliarde de dolari, cu 10% mai mici decât anul trecut, dar ușor înaintea estimărilor analiștilor.

Veniturile din unitatea sa comercială de avioane au scăzut cu 31% față de acum un an la 4,27 miliarde de dolari, deși livrările pentru avioane noi au crescut la 77 de la 50.

Boeing a înregistrat, de asemenea, noi vânzări de la clienți precum United și Southwest Airlines pentru a reveni la planurile de actualizare a flotelor și pregătirea pentru creştere.CEO-ul Dave Calhoun este optimist cu privire la o creștere a călătoriilor cu avionul, care a fost semnificativă pentru piețele interne mari, cum ar fi SUA, dar a avertizat că la nivel global va dura doi sau trei ani pentru a reveni la nivelurile de trafic din 2019. 

Ford a depășit așteptările Wall Street pentru primul trimestru, dar a spus că se așteaptă ca lipsa cipurilor să-i reducă câștigurile cu 2,5 miliarde de dolari în 2021.

Compania a declarat saptamana trecută că se așteaptă acum să piardă aproximativ 50% din producția planificată pentru al doilea trimestru, în creștere de la 17% în primul trimestru.

Ford se așteaptă să piardă aproximativ 1,1 milioane de unități de producție în 2021 din cauza penuriei. In contrapartida, este de remarcat evolutia foate buna de la inceputul anului pana acum a actiunilor, +34%

Veniturile McDonald’s au depășit nivelurile pre-pandemiei, alimentate de o puternică redresare în SUA. Gigantul fast-food a raportat venituri nete fiscale în primul trimestru de 1,53 miliarde dolari, sau 2,05 dolari pe acțiune, în creștere de la 1,11 miliarde dolari sau 1,47 dolari pe acțiune, cu un an mai devreme.

Vânzările nete au crescut cu 9% până la 5,12 miliarde de dolari, depășind așteptările de 5,03 miliarde de dolari. Vânzările globale la același magazin au crescut cu 7,5% în trimestru, depășind nivelurile din 2019. Creșterea vânzărilor a fost determinată de Statele Unite, unde vânzările în același magazin au crescut cu 13,6%.

Pe plan local, BVB a consemnat noi recorduri. Capitalizarea societatilor romanesti prezente pe segmentul principal al bursei de la Bucuresti a depasit pragul de 120 de miliarde lei, echivalentul a 24,4 miliarde euro. Aceasta valoare este cu aproape 10 miliarde lei peste nivelul inregistrat la inceputul anului 2020.

Doar in acest an, valoarea de piata a companiilor locale listate a crescut cu peste 20%. Mai mult, valoarea totala a tranzactiilor cu toate tipurile de instrumente financiare a crescut cu 21,8% la finalul primelor patru luni ale acestui an comparativ cu perioada similara a anului trecut.