BET
15889.1
0.45%
BET-TR
32968.11
0.45%
BET-FI
57202.68
-0.06%
BETPlus
2358.64
0.45%
BET-NG
1136.69
0.37%
BET-XT
1358.6
0.4%
BET-XT-TR
2787.3
0.4%
BET-BK
2976.24
0.05%
ROTX
35404.27
0.45%Bursa germană a încheiat săptămâna cu scăderi pentru majoritatea companiilor din indicele DAX

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Piețele bursiere au scăzut vineri, indicii europeni nu au reușit să urmeze exemplul pozitiv trasat de activele din Asia și SUA în speranța că un pachet de stimulente american ar putea fi aprobat săptămâna viitoare.

Ca urmare, randamentele obligațiunilor germane au scăzut vineri, pe măsură ce investitorii s-au îndreptat către active sigure, temerile privind restricții suplimentare cauzate de pandemie punând presiune asupra piețelor financiare din regiune.

Membrul Consiliului Guvernator al Băncii Centrale Europene, Francois Villeroy de Galhau, a declarat că BCE ar trebui să examineze dacă formularea actuală a obiectivului său de inflație pune la îndoială angajamentul BCE față de simetrie, prin care ar putea tolera o depășire a inflației pentru o perioadă de timp. Este posibil ca discursurile bancherilor centrali să nu mai aibă aceeași influență asupra piețelor, investitorii așteptându-se deja la posibilitatea de extindere a măsurilor de relaxare.

În acest moment, traderii includ în preț o probabilitate de aproximativ 90% ca BCE să reducă dobânda în iulie 2021, în scădere față de probabilitatea de 100% de la începutul săptămânii. Piețele monetare sunt în centrul atenției după cea mai recentă alocare a împrumuturilor ieftine din cadrul programului TLTRO al Băncii Centrale Europene. Analiștii se așteaptă să ducă excesul de lichiditate – depozite bancare comerciale deținute la BCE după ce au contabilizat rezervele minime – la peste 3.000 de miliarde de euro.

Împrumuturile Uniunii Europene acordate corporațiilor nefinanciare au crescut cu 7,1% YoY față de 7% YoY precedent. Împrumuturile acordate sectorului privat au crescut cu 3% YoY. Această tendință vine pe fondul unui mediu mult mai problematic cauzat de restricțiile impuse pentru combaterea pandemiei.

CITESTE SI:  Transport Trade Services inițiază un program de achiziție a acțiunilor proprii în perioada 2024-2025

Totuși, încercarea de ultimă oră a democraților și a Casei Albe de a relua negocierile privind noul pachet de stimulente a atras scepticismul Congresului cu privire la posibilitatea de a ajunge la un acord și de a-l implementa până la alegerile din noiembrie.

Există îngrijorări că cele două tabere rămân în continuare departe în ceea ce privește dimensiunea proiectului. Pe fondul datelor macroeconomice, comenzile pentru bunuri de folosință îndelungată din SUA au crescut în august într-un ritm mai lent decât se aștepta, adăugându-se îngrijorărilor că recuperarea va fi lentă pe fondul unei creșteri a cazurilor la nivel mondial.

Majoritatea companiilor din indicele DAX au inregistrat evolutii negative la finalul sesiunii de vineri 25 septembrie. Sursa Investing.com

Urmărind evoluția grafică, DE30 și-a accentuat deprecierile recente, la momentul scrierii marcând o scădere de aproximativ 2%. Inițial, scăderile păreau să fie oprite de nivelul de suport de la 12.456, dar valul de neîncredere al investitorilor s-a accentuat după ce acea barieră a fost spartă descendent, ducând la un nou punct de susținere local, 12.350 de puncte.

Acest prag este susținut și de o retragere Fibonacci de 50% dintr-un impuls de scădere de la începutul lunii iunie, iar vânzătorii par să întâmpine dificultăți. În eventualitatea în care acest nivel va cădea, nu putem să ignorăm posibilitatea unui scenariu asemănător celui de mai devreme. În eventualitatea unui ricoșeu, suportul anterior ar putea deveni primul obiectiv pentru cumpărători.

Analiză efectuată de Radu Puiu, Research Analyst XTB România