BET
15926.46
-0.54%
BET-TR
33043.53
-0.54%
BET-FI
58339.18
-0.34%
BETPlus
2364.53
-0.53%
BET-NG
1140.72
-0.65%
BET-XT
1364.01
-0.51%
BET-XT-TR
2798.19
-0.51%
BET-BK
2991.27
-0.48%
ROTX
35570.46
-0.47%Bursele europene și indicii de la BVB au închis mixt prima ședință de tranzacționare din luna iulie. Crește din nou prețul gazului natural

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Acțiunile europene au închis luni o evoluție mixtă cu tranzacții reduse, indicele DAX din Germania, FTSE MIB din Italia și IBEX 35 din Spania terminând în scădere ușoară, în timp ce FTSE100 de la Londra și CAC40 din Franța au crescut. Piețele bursiere din SUA au fost inchise azi cu ocazia zilei naționale.

Acțiunile din energie, mărfuri și sectorul medical au avut printre cele mai bune performanțe, în timp ce acțiunile băncilor au scăzut cu mai mult de 1% după ce Financial Times a raportat duminică că Banca Centrală Europeană caută modalități de a împiedica băncile să obțină profituri suplimentare de miliarde de euro din schema de creditare ultra-ieftină pe care a lansat-o în timpul pandemiei, odată ce va începe să crească ratele dobânzilor mai târziu în această lună.

Evoluție indici europeni. Sursa Trading economics

Între timp, șeful Bundesbank, Joachim Nagel, a avertizat BCE împotriva utilizării instrumentelor de politică monetară pentru a limita primele de risc, afirmând totodată că accentul ar trebui să se concentreze pe combaterea inflației, care ar putea necesita mai multe creșteri ale ratelor de dobândă.

La București, indicii BVB au inregistrat evolutii mixte in prima ședință de tranzacționare a săptămânii. Conform Prime Transaction, variatiile au fost cuprinse intre -0.70% pentru BETAeRO si 0.70% in cazul indicelui BET-FI.

Valoarea tranzacțiilor a fost de 14,09 milioane euro, sub media anului curent. Fondul Proprietatea (FP) a fost cel mai lichid emitent, asigurand peste jumatate din rulajul zilnic.

CITESTE SI:  Preț țintă de 0,57 lei pentru acțiunile OMV Petrom pe fondul creșterii cheltuielilor de capital

Din indicele BET, trei emitenti s-au apreciat cu peste un procent: Transport Trade Services (TTS) 1.65%, Sphera Franchise Group (SFG) 1.47% si Electrica (EL) 1.02%. BRD SocGen (BRD) s-a corectat cu 3.46%, inregistrand cea mai slaba evolutie din indice.

Prețurile gazelor naturale în Europa au crescut la începutul lunii iulie, contractele futures TTF și-au extins impulsul ascendent spre pragul de 165 de euro, un nivel maxim de la începutul lunii martie, pe masură ce investitorii au devenit îngrijorați de înăsprirea ofertelor.

O grevă din această săptămână a lucrătorilor norvegieni din sectorul energetic care cer majorări salariale este de așteptat să reducă producția de gaz a țării cu 292.000 de barili echivalent petrol pe zi, sau 13% din producție, amenințănd obiectivele blocului Zonei Euro de a umple 80% din capacitatea de stocare înainte de iarnă.

Cu toate acestea, guvernul norvegian a aprobat o producție mai mare din câmpurile Troll, Gina Krog, Duva, Oseberg, Asgard și Mikkel pentru a menține exporturile record.

Rusia a diminuat cu 60% fluxul de gaz prin cea mai mare conductă Nord Stream, iar legătura este programată să fie oprită complet săptămâna viitoare pentru întreținere. Germania a adoptat deja a doua etapă a planului său de urgență pentru gaze ce include o monitorizare mai atentă a pieței și repornirea fabricilor pe cărbune.

Evoluție preț gaz natural