BET
12051.3
1.06%
BET-TR
23440.82
1.06%
BET-FI
50306.46
0.36%
BETPlus
1797.85
1.04%
BET-NG
888.73
0.54%
BET-XT
1051.99
0.9%
BET-XT-TR
2033.26
0.9%
BET-BK
2239.4
0.82%
ROTX
27066.34
1.15%


Bursele internaționale: acțiunile se apreciază, oficialii americani iau în considerare un acord provizoriu cu omologii chinezi

Autor: Andreea Porojan
Timp de citit: 2 minute

Acțiunile asiatice s-au apreciaat în această dimineață, după ce oficialii administrației Trump au discutat despre posibilitatea încheierii un acord comercial provizoriu cu China, în schimbul angajamentelor chineze cu privire la proprietatea intelectuală, precum și la achiziționarea de produse agricole, precizează o analiză a brokerilor de la XTB.

Informațiile au fost furnizate de Bloomberg în această dimineață, agenția de știri menționând mai mult de cinci surse apropiate subiectului.

Ceea ce pare a fi deosebit de important este faptul că un acord comercial provizoriu ar întârzia impunerea de noi tarife sau ar putea chiar să le retragă pe cele care sunt deja în vigoare (impuse de SUA mărfurilor chinezești).

Știrile apar astfel cu mult înaintea celor două runde de discuții comerciale, față în față, între oficialii americani și chinezi, care vor avea loc la Washington la începutul lunii octombrie.

Pe de altă parte, Donald Trump a fost ușor enigmatic în comentariile sale, și a declarat joi că: „Mulți oameni vorbesc și văd că mulți analiști discută despre o înțelegere provizorie, ceea ce înseamnă că le vom lua pe rând, începând cu prevederile ușoare” și a adăugat „Dar nu este un demers ușor sau greu. Există sau nu o înțelegere. Dar este un aspect pe care îl analizăm”.

Se pare că Trump ar sprijini un astfel de demers sau măcar l-ar avea în vedere. Acest lucru pare a le oferi un strop de speranță investitorilor și, din acest motiv, asistăm la câștiguri decente în Asia în această dimineață.

CITESTE SI:  2Performant raportează o cifră de afaceri de 23,7 milioane de lei în primele nouă luni din 2022, în creștere cu 43%

Reacția piețelor

Analizând piețele de capital, se poate observa că indicele japonez NIKKEI este cel mai performant indice asiatic, cu un avans de 1%. Nici ceilalți indici nu sunt departe, KOSPI câștigând 0,8%, iar cei ai burselor din China – Shanghai Composite și Hang Seng – au crescut 0,75% respectiv 0,98%.

Deși piețele bursiere cresc, nu putem vedea același lucru pe piața valutară, unde volatilitatea a fost mult mai redusă, astfel, atât în cazul monedelor din G10, cât și cele emergente de bază (EM), variația este de aproximativ 0,1%.

Sentimentul pozitiv este prezent și între investitorii de pe piețele de obligațiuni din Statele Unite, cu randamentul obligațiunilor americane la 10 ani (10Y) la niveluri ridicate, chiar peste 1,78%. de remarcat că randamentul a sărit cu 10 puncte de bază față de minimul atins joi (în timpul conferinței de presă a lui Mario Draghi).

Indicele sud-coreean este pe cale să înregistreze cea mai bună perioadă din ianuarie. Sursa: xStation5

In Europa, după decizia de ieri a Băncii Centrale de a scădea cu 0,10% rata de dobândă si de a reporni programul de relaxare cantitativă prin cumpărări lunare de obligațiuni de până la 20 de mld euro, principalii indici au raspuns pozitiv astăzi, indicele german DAX conducând creșterile in jurul prânzului cu 0,64%, indicele francez CAC40 cu +0,43% in timp ce indicele FTSE100 era aproape de zero.