BET
15033.96
1.36%
BET-TR
31040.47
1.36%
BET-FI
57453.7
0.53%
BETPlus
2230.89
1.29%
BET-NG
1103.23
1.44%
BET-XT
1295.7
1.29%
BET-XT-TR
2645.03
1.29%
BET-BK
2828.99
1.31%
ROTX
33405.38
1.41%


Calendar economic: Deciziile de politică monetară ale BCE și Băncii Federale din SUA vor capta atenția investitorilor

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Săptămâna care urmează va fi plină în Statele Unite, cu decizia Băncii Federale privind rata dobânzii și raportul asupra inflației, printre cele mai importante evenimente.

Inflația anuală este prognozată să încetinească până la 7,3% în noiembrie, în timp ce indicele prețurilor de consum (IPC) va crește doar cu 0,3%.

În același timp, IPC de bază a crescut probabil cu 6,1% de la an la an, cea mai mică creștere din ultimele 4 luni. În contrapartidă, factorii de decizie Fed urmează să majoreze ratele cu 50 de puncte de bază, după patru creșteri consecutive de 75 de puncte de bază.

Dacă inflația va continua să scadă, o creștere a ratei de doar 25 pb ar putea fi luată în considerare în luna ianuarie. Banca centrală a SUA va emite, de asemenea, previziuni trimestriale pentru inflație, economie și traiectoria viitoare a ratelor dobânzilor.

În cursul săptămânii viitoare se vor prezinta, de asemenea, raportul vânzărilor cu amănuntul, prognozele indicând o scădere de 0,1% de la o lună la alta, sugerând condiții financiare mai stricte care afectează cererea consumatorilor.

În Canada se vor publica cele mai recente date despre construcția de locuințe și noul indice al prețurilor locuințelor pentru noiembrie. Brazilia va raporta cifrele de încredere a afacerilor, în timp ce Banca Centrală a Mexicului va anunța decizia de politică monetară.

În Europa, toți ochii vor fi ațintiți asupra deciziei BCE privind rata dobânzii, piețele așteaptă o creștere mai mică de 50 bps, după două creșteri consecutive ale ratei dobânzii de 75 bps.

De asemenea, investitorii vor urmări cu atenție noile previziuni macroeconomice. Banca Națională din Elveția, Banca Norvegiană și Banca Centrală a Federației Ruse vor oferi, de asemenea, o actualizare cu privire la politica monetară.

Între timp, indicatorii PMI preliminari pentru zona euro, Germania și Franța vor oferi o actualizare timpurie a activității din sectorul privat în această lună, prognozele indicând o altă contracție atât pentru servicii, cât și pentru producție.

De asemenea, va fi interesant de urmărit sentimentul economic Zew pentru Germania, cifrele finale ale inflației pentru zona euro, Germania, Franța, Italia și Spania; producția industrială pentru Italia și zona euro și rata inflației și estimările finale PIB-ul Rusiei pe T3.

CITESTE SI:  DN AGRAR obține o cifră de afaceri de 116 milioane de lei și dublează profitul net la 22 milioane de lei în primele 9 luni

Pe plan politic, investitorii vor urmări îndeaproape orice evoluție privind acordul UE privind prețul gazelor înaintea reuniunii ministeriale de marți. Actuala propunere aflată în discuție este un plafon de 220 EUR pe megawat oră.

În Marea Britanie, Banca Angliei este de așteptată să anunțe o creștere cu 50 pb a ratei de referință joi, după o creștere de 75 bps în întâlnirea anterioară, care a fost cea mai mare creștere a costurilor îndatorării din ultimii 33 de ani.

Alte date economice cheie includ PIB-ul lunar pentru octombrie, prognozele pieței indicând o revenire de 0,4% după o contracție de 0,6% în septembrie.

Cifrele inflației vor fi, de asemenea, în centrul atenției, rata anuală urmând să scadă la 10,9% față de maximele din 1981 de 11,1%. Producția industrială, rata șomajului, câștigurile, vânzările cu amănuntul, încrederea consumatorilor GfK și indicatorii PMI pentru decembrie sunt de asemenea așteptate.

În Asia, toți ochii vor fi ațintiți asupra producției industriale chineze și a vânzărilor cu amănuntul pentru luna noiembrie, pentru a afla mai multe despre modul în care blocajele stricte au afectat economia.

Se vor publica de asemenea, rata șomajului, prețurile locuințelor și investițiile fixe pentru perioada respectivă. În Japonia, accentul se va pune pe indicele producătorilor Tankan, pe datele despre comerțul exterior și pe cifrele PMI flash.

În India, balanța comercială și creșterea producției industriale sunt așteptate împreună cu rata inflației pentru noiembrie, care se așteaptă să încetinească, dar să rămână peste ținta superioară a RBI de 6% pentru a 11-a lună consecutiv.

În Australia, investitorii vor afla evoluția indicelui de încredere a consumatorilor Westpac, indicatorii PMI pentru decembrie și rapoarte de angajare pentru noiembrie. În Noua Zeelandă, accentul se va pune pe datele de creștere a PIB-ului din trimestrul III și pe indicatorii PMI din noiembrie.