BET
16908.2
0.15%
BET-TR
35082.48
0.15%
BET-FI
60480.06
0.3%
BETPlus
2499.41
0.14%
BET-NG
1208.26
-0.17%
BET-XT
1441.87
0.07%
BET-XT-TR
2958.1
0.07%
BET-BK
3109.19
0.07%
ROTX
37104.36
0.08%


Calendar economic: După ce inflația a dat semne de scădere, atenția se va îndrepta acum asupra creșterii economice

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Săptămâna aceasta, investitorii vor monitoriza îndeaproape aparițiile mai multor oficiali ai Fed, inclusiv o conversație ce se anunță interesantă între președintele Jerome Powell și fostul președinte FED, Ben Bernanke, privind calea politicii monetare din Statele Unite sau situația tensionată a plafonului datoriei.

Pe plan corporativ, deși sezonul de câștiguri se apropie de sfârșit, mai sunt câteva rapoarte de urmărit, și anume cele ale The Home Depot, Walmart, Cisco Systems, Take-Two Interactive Software, Applied Materials sau Deere & Co.

În ceea ce privește datele economice, vânzările cu amănuntul din luna aprilie au crescut probabil cu 0,7% după două luni consecutive de scădere, în timp ce producția industrială este așteptată în stagnare.

Alte date economice acoperă evoluția sectorului rezidențial, vânzările de case existente și indici de activitate regionali, cum ar fi indicele de producție al Fed din Philadelphia.

În Europa, indicatorul ZEW al sentimentului economic pentru Germania este programat să scadă pentru a treia lună în mai la cel mai scăzut nivel din decembrie anul trecut, în timp ce indicatorul GfK de încredere a consumatorilor din Regatul Unit urmează să crească pentru a patra lună.

În ceea ce privește prețurile, cifrele actualizate ale inflației pentru zona euro vor confirma că a accelerat ușor la 7% în aprilie, în timp ce prețurile de producție din Germania au scăzut probabil pentru a șaptea perioadă consecutivă în martie.

În același timp, producția industrială din zona euro a scăzut probabil în martie, după două luni de creștere.

În România, dupa ce rata inflației a scazut semnificativ in luna aprilie, la 11.2%, Institutul National de Statistică va publica datele preliminare privind evoluția PIB-ului din primul trimestru, care este așteptat să crească cu 3.4% față de aceeași perioadă a anului trecut.

CITESTE SI:  Rezultate 2023: Norofert s-a axat pe creșterea gradului de încasare și investiții, pentru o nouă etapă de dezvoltare a Grupului

La BVB continua sezonul raportărilor financiare ale companiilor listate, ALRO, BRK Financial Group, Digi, Electrica, Evergent Investments, Impact SA, Sphera Franchise Group fiind printre cele mai importante.

În Regatul Unit, rata șomajului este proiectată să ajungă la 3,8% în T1, peste minimele de 3,5% înregistrate vara trecută. În plus, investitorii vor urmări cu atenție estimările secunde ale cifrelor PIB din trimestrul I pentru zona euro și estimările preliminare pentru Țările de Jos și Polonia, alături de comerțul exterior al zonei euro și prețurile cu ridicata ale Germaniei.

În Australia, minuta celei mai recente întâlniri a băncii centrale va oferi informații despre creșterea neașteptată a ratei dobânzii. Alte rapoarte cheie vor cuprinde un set de date privind forța de muncă și balanța comercială pentru aprilie.

În Asia, producția industrială a Chinei, vânzările cu amănuntul, investițiile fixe, prețurile locuințelor și ratele șomajului pentru aprilie vor oferi noi actualizări privind sănătatea economiei chineze. De asemenea, banca centrală va decide cu privire la rata facilității de creditare pe termen de 1 an.

În Japonia, toți ochii sunt ațintiți asupra PIB-ului din primul trimestru, care va prezenta o ușoară expansiune precum și evoluția ratei inflației din aprilie și balanța comercială. În altă parte, banca centrală a Filipinelor va decide asupra politicii monetare, iar Thailanda își va publica PIB-ul din primul trimestru.