BET
14378.45
-0.61%
BET-TR
28992.26
-0.61%
BET-FI
54677.75
-1.03%
BETPlus
2138.45
-0.62%
BET-NG
1070.24
-0.43%
BET-XT
1238.13
-0.57%
BET-XT-TR
2480.53
-0.57%
BET-BK
2640.34
-0.77%
ROTX
31134.67
-0.85%Calendar economic: Evoluție PIB SUA T4, indicatorii PMI din Europa și câstigurile companiilor tech americane

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Săptămâna în care am intrat va fi plină de date economice în SUA, centrul atenției fiind luat de citirea preliminară a creșterii PIB-ului în trimestrul IV și a indicelui prețurilor PCE.

Economia SUA a crescut probabil cu 2,8% anual în ultimul trimestru al anului 2022, încetinind de la o expansiune de 3,2% în perioada anterioară.

Indicatorul inflației preferat de Fed este așteptat să fi scăzut și mai mult în decembrie, în urma cifrelor IPC mai scăzute de luna trecută și a scăderii prețurilor la producător.

Cu toate acestea, inflația de bază PCE înregistrează o creștere de 0,2% față de luna precedentă. De asemenea, este posibil ca comenzile de bunuri de folosință îndelungată să revină cu 2,5% lunar în decembrie, alimentând dezbaterea dacă cea mai mare economie a lumii se îndreaptă către o recesiune sau este deja într-una.

Săptămâna viitoare prezintă, de asemenea, așteptările inflaționiste, indicatorii PMI și vânzările de case noi. Pe lângă calendarul economic, sezonul de câștiguri din SUA va intra într-o viteză mai mare, deoarece mai multe nume mari de tehnologie își raportează rezultatele trimestriale, inclusiv Microsoft, IBM, Tesla și Intel.

În altă parte a Americii, este probabil că Banca Canadei va crește rata overnight cu 25 pb la 4,50% în prima sa întâlnire din 2023, împingând costurile îndatorării la cel mai mare nivel din 2007.

În Europa, indicatorii PMI din zona euro va arăta probabil că sectorul privat din blocul comunitar s-a stabilizat în ianuarie, ajutat de o revenire în sectorul serviciilor și de o contracție mai ușoară a sectorului de producție.

CITESTE SI:  Rezultate Banca Transilvania la șase luni: Venituri operaționale de 3,7 mld (+29,7%) și profit net de 1.58 mld lei (+51,14%)

De asemenea, încrederea consumatorilor în zona euro este programată să crească la cel mai înalt nivel din februarie 2022, indicatorul german GFK pentru consumatori atingând un vârf de 6 luni.

Indicatorul german Ifo privind climatul de afaceri a crescut cel mai probabil pentru a patra lună. Alte date de urmărit includ citirile preliminare privind PIB-ul din T4 și rata șomajului din Spania, sondajul privind perspectiva afacerilor și consumatorilor în Franța, Italia și Turcia și balanța comercială a Elveției.

În Regatul Unit, sondajul PMI rapid ar trebui să indice a șasea lună consecutivă de contracție a activității fabricilor. De asemenea, vor fi publicate date noi pentru comenzile fabricilor, optimismul afacerilor și comerțul cu amănuntul, precum și împrumuturile nete din sectorul public.

În Japonia, investitorii așteaptă minutele de la cea mai recentă întâlnire de politică monetară a Băncii Japoniei, rezumatul opiniilor pentru informații despre decizia consiliului de a menține neschimbat controlul curbei randamentelor, contrar speculațiilor, și cifrele flash PMI ale țării pentru ianuarie.

În continuare, Coreea de Sud va publica datele privind PIB-ul pentru al patrulea trimestru și încrederea consumatorilor și a întreprinderilor pentru ianuarie. În altă parte, Filipine va divulga ratele de creștere din al patrulea trimestru, iar Thailanda va decide asupra ratei de politică monetară. Principalele piețe financiare și birouri de statistică din China vor fi închise din cauza sărbătorilor de Anul Nou.

În Australia, o săptămână plină de lansări economice va fi marcată de rata inflației pentru al patrulea trimestru și indicatorii PMI din ianuarie.