BET
15891.07
0.11%
BET-TR
32973.49
0.1%
BET-FI
56704.1
-1%
BETPlus
2358.81
0.08%
BET-NG
1132.49
-0.2%
BET-XT
1357.32
-0.04%
BET-XT-TR
2784.8
-0.04%
BET-BK
2959.72
-0.49%
ROTX
35004.28
-0.91%Când va majora Banca Centrală Europeană dobânzile?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Banca Centrală Europeană urmează să anunțe decizia de politică monetară mâine, la 2:45 ora României. Piața nu se așteaptă ca ratele să fie majorate în această săptămână, dar solicitările pentru o creștere a ratelor apar din ce in ce mai des, mulți indicând iulie ca începutul ciclului de creștere a ratelor. Cu toate acestea, următoarea întâlnire va fi urmărită îndeaproape deoarece se așteaptă ca BCE să ofere îndrumări și ar putea pregăti terenul pentru majorarea ratelor în luna următoare.

Nici o creștere a ratelor… cel puțin nu încă

Băncile centrale din întreaga lume majorează ratele într-un ritm frenetic, în încercarea de a controla inflația. În timp ce creșterea prețurilor a accelerat în urma stimulentelor masive din cauza pandemiei, situația s-a înrăutățit în acest an, odată cu războiul din Ucraina și blocările din China care au amplificat problemele lanțurilor de aprovizionare.

Cu toate acestea, nu se așteaptă ca BCE să implementeze o majorare a ratei mâine. Piețele monetare includ în preț doar 19% șanse de creștere. Cu toate acestea, întâlnirea de mâine va include publicarea unui nou set de previziuni economice, care ar putea confirma așteptări pentru creșterea ratelor în iulie.

Încheierea așteptată a programului QE

O regulă generală neoficială este că marile bănci centrale așteaptă până la întâlnirile trimestriale de politică pentru anunțuri majore de politică pentru a le susține cu previziuni economice proaspete.

În teorie, ar putea fi oferită o creștere a ratei deoarece va fi o întâlnire trimestrială. De asemenea, nu putem uita că programul QE al BCE este încă în curs și creșterea ratelor în același timp cu injectarea de lichiditate în piețe ar fi cel puțin discutabilă.

Cu toate acestea, necesitatea de a înăspri politica este urgentă, prin urmare, un scenariu de bază pentru întâlnirea din această săptămână este că BCE va anunța încheierea programului QE și va sugera clar majorări de rate în următoarele luni.

Conferința de presă a Christinei Lagarde în centrul atenției

Anunțul privind sfârșitul programului QE este deja în mare parte inclus în prețuri și este posibil ca noul set de previziuni economice să aibă doar un impact scurt asupra volatilității piețelor.

CITESTE SI:  Transilvania Investments Alliance a raportat cel mai mare profit net din ultimii 5 ani la finalul lui 2023

Prin urmare, atenția pieței se va concentra aproape în întregime asupra conferinței de presă a președintelui BCE, Lagarde (15:30 ora României).

În prezent, piețele monetare includ în preț o creștere a ratei de 25 de puncte de bază în iulie, urmată de o creștere a ratei de 50 de puncte de bază în septembrie. Aceasta ar fi o înăsprire masivă pentru o bancă centrală care a menținut ratele negative ani de zile.

Așteptările atât de “hawkish” pentru o astfel de bancă centrală conciliantă sunt alimentate de comentariile recente ale membrilor BCE. Cu toate acestea, șefii băncilor centrale încearcă adesea să gestioneze așteptările pentru a nu atrage volatilitatea pe piețe și exact asta ne așteptăm de la Lagarde mâine.

Deși este puțin probabil ca președintele BCE să invalideze așteptările de înăsprire, este puțin probabil să ofere o îndrumare clară cu privire la amploarea majorărilor dobânzilor.

Ca atare, există posibilitate unei surprize “dovish”, deoarece BCE nu are un istoric foarte bun în ceea ce privește îndeplinirea așteptărilor “hawkish”.

O privire asupra EURUSD și DE30

EURUSD a lansat o mișcare de redresare la mijlocul lunii mai, în încercarea de a întrerupe o mișcare descendentă care durează de peste un an. Cu toate acestea, recuperarea a stagnat în zona de rezistență din jurul retragerii Fibonacci de 23,6% a întregului impuls descendent.

Așa cum am spus deja, așteptările pentru BCE sunt foarte “hawkish”, astfel încât riscurile pentru EUR sunt mai degrabă negative. Cu toate acestea, un indiciu puternic că majorarea ratei nu numai că urmează, ci și că va fi una rapidă, ar putea ajuta moneda comună să recâștige teren.

Perechea valutară EURUSD, intervalul D1. Sursa: xStation5

Situația pare mult mai interesantă pe graficul DE30. Indicele german a făcut câteva încercări eșuate de a depăși zona de 14.600 de puncte și o potențială formațiune Head & Shoulders s-a conturat pe grafic.

Indicele testează în prezent zona de suport a formațiunii situată la 14.470 de puncte, iar o spargere în jos ar putea deschide calea pentru o scădere de aproximativ 250 de puncte. Un indiciu puternic privind o politică monetară mai restrictivă din partea BCE ar putea servi, în teorie, drept un catalizator pentru o astfel de spargere.