BET
14214.4
0.74%
BET-TR
29078.79
0.73%
BET-FI
53588.62
1.68%
BETPlus
2114.01
0.7%
BET-NG
1058.08
0.57%
BET-XT
1227.02
0.85%
BET-XT-TR
2487.51
0.84%
BET-BK
2642.99
1.21%
ROTX
31278.73
1.02%Cât de accentuat va fi impactul economic al coronavirusului asupra economiilor asiatice?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 4 minute

Epidemia de coronavirus din China este tema principală pentru investitori în această perioadă. Deși a cauzat teamă în Asia, reacția la nivelul piețelor a fost relativ limitată până în acest moment, fiind dificil de estimat consecințele. În acest raport analizăm aspectele ce merită atenție, precum și cele mai importante piețe de urmărit.

O lungă așteptare pentru date macroeconomice

Cea mai evidentă sursă de informații ar trebui să provină de la guvernul chinez care publică statistici privind vânzările, producția și comerțul internațional. Există două probleme în acest sens. În primul rând, piețele au fost întotdeauna un pic prudente în ceea ce privește raportările din China care arată foarte optimiste.

În contextul actual, gradul de prudență ar putea fi și mai ridicat. În al doilea rând, impactul inițial va fi surprins în rapoartele pentru februarie care vor fi publicate între 29 februarie (primul indicator PMI) și 16 martie (datele privind producția, vânzările). Este o perioadă lungă așteptare, iar investitorii sunt dornici să afle informații cât mai rapid.

Sursa: XTB Research

China este o economie mult mai mare decât în ​​timpul epidemiei SARS, iar statisticile inițiale privind transportul sunt îngrijorătoare. 

Astfel, rămân cu un val de dovezi neclare. În primul rând, am auzit despre închideri la nivelul multor companii multinaționale precum Apple, General Motors, Ikea, Starbucks, McDonald’s sau Toyota. 18 producători de oțel din China din 4 provincii cheie au decis să reducă producția cu 30%.

Zonele de cazinouri din Macao au fost forțate să-și întrerupă activitatea pentru cel puțin 2 săptămâni. Multe universități vor amâna începutul semestrului până, cel mai devreme, în martie. Centrele comerciale japoneze au raportat o scădere a vânzărilor între 5 și 15% an/an în timpul Anului Nou Lunar.

Există o multitudine de dovezi, dar acestea sunt foarte dificil de generalizat. Poate că cele mai îngrijorătoare sunt statisticile privind călătoriile din perioada Anului Nou Lunar raportate de Ministerul Transporturilor. Estimările inițiale au înregistrat o reducere a transportului feroviar cu aproximativ 40%, dar pentru întreaga perioadă de vacanță de 10 zile deteriorarea se ridică până la 67% an/an, în timp ce transportul aerian a scăzut cu 57%.

Doi parametri de urmărit

Deși zilnic sunt publicate o mulțime de dovezi care provin din China, provocarea este de face corelații între ele. Acest lucru este evident în primele estimări privind impactul asupra PIB-ului care variază între 0,6 și 1,1%. În opinia noastră, investitorii ar trebui să se concentreze pe două aspecte: numărul infecțiilor și întreruperile de producție.

Prima presupunere este că extinderea în afara Chinei va fi limitată, iar alte economii nu vor fi ”paralizate” de limitările de transport și producție. Dacă această ipoteză se dovedește greșită, consecințele ar putea fi grave. Dacă va fi confirmată, atenția se va concentra asupra revenirii la normal în China.

Urmărirea numărului de cazuri pare să fie inspirată – dacă ritmul de creștere al infecției încetinește (până acum nu s-a observat o astfel de tendință) va fi un semn că virusul ar putea fi gestionat. Întreruperile de producție sunt foarte periculoase pentru economia chineză, dar și pentru partenerii comerciali.

Compania coreeană Hyundai a anunțat deja oprirea unei uzine din cauza deficitului de componente. Economia coreeană, deși nu este mare, joacă un rol important în lanțul de valoare adăugată din Asia. Până acum, provincia Hubei se confruntă cu întreruperi de activitate până pe 14 februarie, în timp ce alte provincii ar trebui să reia lucrul pe 9 februarie. Extinderea perioadei de întrerupere ar putea avea un impact semnificativ, iar investitorii ar trebui să urmărească aceste informații îndeaproape.

Sursa: XTB Research

Un deficit la nivelul procesului de aprovizionare ar putea fi foarte dureros pentru Vietnam și Coreea de Sud și ar putea declanșa un efect de domino asupra economiei globale. 

Piețe de urmărit

CITESTE SI:  Franklin Templeton: Suntem cel mai bine poziționati pentru a continua să fim administratorul Fondului Proprietatea

Impactul economic al virusului s-ar putea resimți la nivel global și va afecta majoritatea piețelor, într-un mod mai mult sau mai puțin direct. Totuși, aceste 4 piețe merită un nivel sporit de atenție, întrucât au experimentat deja mișcări descendente extinse, fiind probabil să reacționeze în funcție de direcția parametrilor discutați anterior:

OIL, OIL.WTI – prețurile petrolului au scăzut puternic, această piață fiind foarte sensibilă la schimbările de echilibru. China este de departe cel mai mare importator net de petrol, responsabil pentru peste 20% din importurile globale. Cererea urmează să scadă ca urmare a reducerii activității de afaceri și a loviturii suferite de turism. Acest lucru ar putea obliga OPEC să ia în considerare reduceri suplimentare de producție.

COPPER piața rezidențială din China dădea deja semne de slăbiciune și, în cazul în care economia va suferi un regres, activitatea de construcții ar putea scădea, aspect ce pune presiune descendentă asupra cererii de cupru. China a fost responsabilă pentru aproximativ 50% (!) din cererea globală de cupru în 2019, astfel încât, în eventualitatea izbucnirii unei crize economice, prețurile s-ar putea prăbuși.

CHNComp – profiturile companiilor din China au scăzut cu 6,3% YoY în decembrie chiar înainte de izbucnirea virusului. Indicele este cea mai directă expunere la economia chineză. Nivelul cheie de urmărit în acest caz este 9800.

KOSP200 – economia coreeană poate fi grav afectată de întreruperea producției în China. Piața coreeană s-a redresat pe măsură ce sectorul de semiconductori a început să își revină, dar în acest moment perspectivele au devenit mult mai sumbre. Un nivel cheie de suport se află la 273 puncte.

Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri
Informaţiile sau materialele prezentate pe website-ul X nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Website-ul X avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanțele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. 77% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă înțelegeți modul în care funcționează CFD-urile și dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii. În consecință, website-ul X recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă. Produsele derivate tranzacționabile în marjă oferite de X-Trade Brokers DM S.A. sunt riscante. Pierderile pot depăși marja blocată.


 

[ajax_load_more]