BET
18271.27
0.2%
BET-TR
39780.12
0.2%
BET-FI
58771.15
-0.25%
BETPlus
2703.17
0.14%
BET-NG
1294.25
0.14%
BET-XT
1555.74
0.13%
BET-XT-TR
3334.22
0.14%
BET-BK
3395.14
-0.14%
ROTX
40150.17
0.2%

Cât va majora Rezerva Federală din Statele Unite rata dobânzii de politică monetară la ședința de mâine?

Autor: Financial Market
2 min

În ultimele săptămâni, subiectul numărul unu a fost, fără îndoială, legat de băncile centrale și inflația. Investitorii se întreabă acum dacă, după un ciclu de majorări ale ratei dobânzii în întreaga lume, piețele se apropie de așa-numitul pivot, adică de o încetinire a ritmului unei înăspriri atât de rapide și o schimbare a retoricii bancherilor centrali.

Mâine este momentul pentru Fed. Inflația CPI în SUA a întărit șansele unei mișcări “dovish” din partea Fed. Să ne uităm la punctele cheie pentru a ne pregăti mai bine pentru întâlnirea FOMC de mâine.

Cea mai mare scădere a inflației CPI din aprilie 2020!

Sursa: Bloomberg

Inflația CPI a fost net sub așteptări. Principala surpriză este scăderea inflației de bază. Pentru inflația de bază, contribuția energetică scade: de la 1,3 puncte la 1,0 puncte.

Contribuția mărfurilor scade și ea, de la 1,1 puncte la 0,8 puncte. Datele pot sugera că vârful inflației este în urmă, ceea ce ar putea susține schimbarea recentă a retoricii din partea Fed. De remarcat este și creșterea mică a inflației lunare.

FOMC va majora ratele

Sursa: Bloomberg

O majorare este aproape o certitudine, piața incluzând în preț o creștere cu 50 de puncte de bază la întâlnirea FOMC de mâine. Această direcție pare să fie confirmată și de swap-uri, care indică o șansă de aproape 100% pentru o crește cu 50 de puncte de bază.

Ce înseamnă acest lucru? Piața este pregătită pentru o acțiune decisivă a Fed. Acest scenariu pare să fie confirmat și de analiștii chestionați de agenție.

Ce va arăta graficul dot-plot?

Sursa: Bloomberg

Merită să ne amintim că în decembrie vom primi un nou grafic dot-plot (publicat trimestrial), în care membrii își vor transmite așteptările actuale cu privire la calea ratelor dobânzilor.

Prognoza lunii septembrie a indicat o medie de aproximativ 4,6% Se estimează acum ca rata forward să crească la 4,8% – 5,0%. Dacă mâine Fed crește ratele cu cele 50 de puncte anticipate, iar rata marginală nu va crește peste 5,0%, ne vom apropia de rata marginală așteptată, care ar putea motiva și mai mult cumpărătorii.

Ce ne așteaptă în 2023?

Sursa: Bloomberg

Componența comisiei de vot se schimbă destul de mult anul viitor. Anul acesta a fost foarte “hawkish”, iar anul viitor devine categoric mai „dovish” luând în considerare așteptările probabile pentru ratele dobânzii.

Să ne amintim totuși că în cele din urmă decizia este luată de președinte, membrii pot doar să exprime o opinie divergentă – dar acest lucru nu s-a întâmplat recent.

Comportamentul pieței după publicarea datelor inflației CPI

Sursa: xStation 5

Indicele US500 a spart linia descendentă de trend pe termen lung după publicarea datelor CPI. Cea mai apropiată rezistență este la nivelul de 4.175 de puncte, unde există o barieră stabilită de o retragere Fibonacci și limita superioară a structurii tehnice 1:1.

Analiză efectuată de casa de brokeraj XTB Online Trading