BET
12166.78
0.27%
BET-TR
24298.71
0.77%
BET-FI
50736.07
-0.34%
BETPlus
1813.81
0.27%
BET-NG
934.24
-0.24%
BET-XT
1062.44
0.15%
BET-XT-TR
2103.46
0.68%
BET-BK
2315.25
0.2%
ROTX
27079.8
0.33%


Ce decizie va lua Federal Reserve astăzi?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

În ultimele săptămâni, subiectul numărul unu în rândul investitorilor a fost, fără îndoială, băncile centrale, care sunt și mai hotărâte să înăsprească politica monetară.

Investitorii au ignorat întorsătura “hawkish” a BCE și comentariile ferme ale Christinei Lagarde. Acum este timpul pentru Fed. FOMC își va anunța decizia privind ratele astăzi la 21:00 ora României, iar deciziile și comentariile de la acest eveniment vor conduce sentimentul pieței în următoarele câteva săptămâni. Să ne uităm la punctele cheie pentru a ne pregăti mai bine pentru eveniment.

FOMC va crește rata

O creștere la întâlnirea de astăzi este mai mult decât sigură. În prezent, piața ia în calcul o creștere cu 75 de puncte de bază la întâlnirea FOMC de astăzi.

Cu toate acestea, swapurile indică o șansă de aproape 18% pentru o creștere cu 100 de puncte de bază. Ce înseamnă asta? Piața este pregătită pentru o acțiune decisivă a Fed, cu o șansă minimă pentru o mișcare mai agresivă. Cu toate acestea, analiștii chestionați de Bloomberg indică aproape în unanimitate o creștere cu 75 de puncte.

Previziunile analiștilor. Sursa: Bloomberg

Piața pare convinsă că o creștere cu 75 pb este deja pe deplin inclusă în prețuri, așa că atenția investitorilor se va concentra în principal asupra conferinței lui Powell de la 21:30 ora României.

Inflația este o preocupare importantă și majoră pentru economia SUA, așa că Powell va trebui să facă tot posibilul pentru a echilibra retorica “hawkish” cu o narațiune dovish legată de economie.

Rețineți, totuși, că așteptările inflaționiste din SUA arată primele semne ale unei încetiniri a economiei, astfel încât creșterea de astăzi poate impune o limită superioară când vine vorba de volumul creșterilor din ciclul actual (cu excepția cazului în care situația macroeconomică se deteriorează în continuare și apar surprize privind inflația de bază).

De asemenea, merită menționat și graficul dot-plot, care reprezintă predicția fiecărui membru Fed cu privire la parcursul ratelor dobânzilor.

La ședința din iunie, așteptarea mediană a arătat că ratele au atins vârful în 2023, atingând 3,75%. Noul grafic dot-plot este așteptat să arate o revizuire ascendentă, rata terminală estimată să atingă 4,5%.

CITESTE SI:  Maib, cea mai mare bancă din Republica Moldova a semnat un acord de finanțare de 20 mil de euro cu IFC

Investitorii vor fi interesați și de mediana de după 2023, care ar putea oferi mai multe informații cu privire la planurile pe termen lung ale Fed. Scenariile sunt două: „creștem ratele și le coborâm rapid” sau „creștem ratele și le lăsăm ridicate pentru o perioadă îndelungată”.

Cum va reacționa piața?

Statistic, septembrie este cea mai slabă lună pentru evaluările globale ale activelor. Privind modul în care s-a tranzacționat indicele S&P500 cu 10 zile înainte de decizia ratei și la 10 zile după decizie, observăm că indicele pare să confirme zicala nescrisă în rândul investitorilor: „cumpără zvonul, vinde știrea”.

O privire asupra piețelor înainte de decizie

La începutul ședinței de astăzi, dolarul domină piața valutară. Perechea EURUSD pierde în mod dinamic astăzi și testează suportul oferit de nivelul de 0,9900. Investitorii ar trebui să acorde o atenție deosebită comentariilor lui Powell după decizia comitetului, care ar putea indica direcția viitoarei politici a Fed.

Indicele US500 (S&P500) este sub presiune astăzi, dar a reușit să șteargă majoritatea pierderilor inițiale cauzate de anunțul președintelui Putin privind mobilizarea parțială în Rusia.

În ciuda sentimentului negativ, cumpărătorii au reușit să apere suportul major situat în apropiere de nivelul de 3.855 de puncte și, atâta timp cât prețul rămâne deasupra acestui nivel, ar putea fi declanșat un alt impuls ascendent către rezistența cheie de 3.900 de puncte. Cu toate acestea, se așteaptă o volatilitate crescută în cursul serii.

Dacă Rezerva Federală rămâne agresivă în lupta sa împotriva inflației, recenta mișcare descendentă s-ar putea continua. Cel mai apropiat suport este la nivelul de 3.800 de puncte, unde se află limita inferioară a structurii 1:1 și retragerea Fibonacci de 38,2% a valului ascendent inițiat în martie 2020.