BET
15926.46
-0.54%
BET-TR
33043.53
-0.54%
BET-FI
58339.18
-0.34%
BETPlus
2364.53
-0.53%
BET-NG
1140.72
-0.65%
BET-XT
1364.01
-0.51%
BET-XT-TR
2798.19
-0.51%
BET-BK
2991.27
-0.48%
ROTX
35570.46
-0.47%Ce decizii ar putea adopta Federal Reserve pentru a combate inflația dar fără să afecteze creșterea economică?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Există un consens în rândul investitorilor că evaluările record sau aproape record ale activelor sunt în mare parte rezultatul unei politici monetare fără precedent.

Băncile centrale au răspuns crizei COVID cu dobânzi zero sau negative și prin tipărire masivă de bani, forțând investitorii să accepte riscuri mai mari în urmărirea rentabilității. Cu toate acestea, multe s-au schimbat de la începutul lui 2020, în special în SUA.

Economia alimentată de stimulente record a revenit foarte repede și s-a supraîncălzit. Ori de câte ori te uiți, datele sunt inflaționiste – cererea este super puternică, încrederea în afaceri este cea mai mare din ultimele 2 decenii, inflația cea mai mare din aproape 4 decenii și cererile de șomaj la cel mai scăzut nivel din istorie. Nu mai există o scuză pentru ca Fed să întârzie normalizarea și acesta ar putea fi sfârșitul politicii „de susținere”.

Cererile inițiale de șomaj ca procent din populația SUA sunt la cele mai mici niveluri înregistrate, care se întind pe mai bine de 50 de ani. Sursa: Macrobond, XTB Research

Ce vor face?

Partea ușoară este reducerea programului QE. Se așteaptă ca Fed să dubleze ritmul reducerii QE (la 30 de miliarde de dolari pe lună) și să-l încheie în primul trimestru.

De asemenea, vor sugera rate mai mari prin dot-plot – graficul inclus în materialele post întâlnire. Dar cu condiția să existe o reducere mai rapidă (foarte probabil), accentul se va concentra pe conferința de după întâlnire deoarece investitorii vor încerca să descopere dacă așteptările pieței cu privire la prima creștere a ratei din mai sunt justificate.

Cum pot reacționa piețele?

O politică FOMC mai restrictivă este în general pozitivă pentru USD și negativă pentru acțiuni și metale prețioase. Cu toate acestea, rețineți că investitorii se așteaptă deja de la Fed la o mișcare “hawkish”.

Pentru a declanșa o astfel de reacție, Fed ar trebui să fie și mai agresivă (de exemplu, subliniind că, condițiile de pe piața muncii au fost îndeplinite, iar acum accentul se pune pe inflație). Pe de altă parte, chiar dacă există o înăsprire mai rapidă a condițiilor monetare, dar Fed-ul este vag cu privire la ratele dobânzilor, piețele pot reacționa de fapt în direcția opusă.

CITESTE SI:  O nouă emisiune de obligațiuni Bittnet Systems intră astăzi la tranzacționare la BVB

US100

US100 a avut performanțe slabe față de alți indici Wall Street pe fondul amenințării unei normalizări mai rapide a politicilor din partea Fed. Indicele a scăzut până la retragerea Fibonacci de 78,6% a mișcării ascendente, inițiată la începutul lunii decembrie.

O corecție ascendentă a fost lansată ulterior, dar nu a fost nici pe departe la fel de mare ca cea mai amplă corecție ascendentă anterioară a impulsului descendent actual. Zona de suport care se situează deasupra nivelului de 15.850 de puncte este importantă de urmărit pe termen scurt.

Sursa: xStation5

Aurul

Mișcările pe piața aurului au fost în mare parte limitate la 1.770 – 1.790 USD de la începutul lunii decembrie. În afară de o spargere falsă la începutul lunii, prețul aurului s-a mișcat lateral, nereușind să producă o mișcare mai amplă în nici una dintre direcții. O scădere sub limita inferioară a intervalului a avut loc în această dimineață, dar taurii încearcă să împingă prețul înapoi deasupra acestui prag. În prezent, piața include în preț două majorări de rată pentru 2022. În cazul în care graficul dot-plot al Fed nu confirmă aceste așteptări astăzi, prețul aurului s-ar putea afla sub presiune.

Sursa: xStation5

EURUSD

EURUSD a atins un nou minim săptămânal ieri seară, deoarece investitorii au pariat pe consolidarea USD post-FOMC. Perechea valutară principală încearcă să revină astăzi, dar amploarea revenirii este destul de mică. Zona de suport pe termen mediu, cuprinsă între retragerea Fibonacci de 61,8% din mișcarea ascendentă de la sfârșitul lunii noiembrie și nivelul de 1,1265 va fi importantă în cazul în care Fed va oferi un impuls USD. Rețineți că BCE urmează să anunțe și ea decizia de politică monetară săptămâna aceasta (joi, 2:45 ora României), dar anunțul nu ar trebui să aibă un impact la fel de amplu ca cel al deciziei FOMC de astăzi.

Sursa: xStation5