BET
16928.98
0.59%
BET-TR
35125.6
0.59%
BET-FI
60700.98
0.95%
BETPlus
2497.77
0.56%
BET-NG
1217.08
0.61%
BET-XT
1445.33
0.66%
BET-XT-TR
2965.22
0.66%
BET-BK
3104.2
0.52%
ROTX
37198.07
0.62%



Ce decizii de politică monetară vor adopta marile bănci centrale la ședința din această săptămână?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

De mâine încolo, trei mari bănci centrale vor majora din nou ratele dobânzilor, deciziile fiind după cum urmează: Federal Reserve la 21:00 ora României miercuri, cu conferință de presă la 21:30, Banca Angliei își va anunța decizia joi la 14:00 ora României și mai târziu, la 15:15 vom avea decizia BCE.

Ar putea anunța vreuna dintre acestea o posibilă încheiere a procesului de înăsprire?

Ratele actuale ale dobânzii în Canada, SUA, Marea Britanie și Zona Euro. Banca Canadei a fost prima dintre băncile centrale ale țărilor dezvoltate care a anunțat sfârșitul creșterilor. Va da vreuna dintre cele trei bănci rămase vreun semnal că se apropie sfârșitul majorărilor ratelor în timpul întâlnirilor viitoare? Sursa: Bloomberg, XTB

Decizia Fed

Așteptările pieței sunt clare – Fed va reduce din nou ritmul majorărilor ratelor la 25 pb. Mai mult, piața se așteaptă ca Fed să ridice ratele la maxim 5%, nivelul actual al dobânzii fiind de 4,5%.

Pe de altă parte, Fed a comunicat în repetate rânduri că dorește rate de peste 5% pentru a ajunge la un nivel restrictiv. Mai mult, condițiile financiare recente din SUA s-au îmbunătățit clar și nu sunt la fel de strânse ca înainte, chiar și în comparație cu 2018, când a avut loc seria anterioară de majorări.

Pe de altă parte, condițiile financiare din Zona Euro sunt evaluate ca fiind foarte restrictive, chiar și în ciuda ratelor dobânzilor semnificativ mai scăzute.

Cel mai probabil, Fed va rămâne hawkish pe 1 februarie, deși pot apărea unele semnale că Fed se apropie de momentul evaluării impactului creșterilor asupra economiei.

CITESTE SI:  OTP Bank România a înregistrat în 2023 un profit net consolidat de 262 milioane RON, de șapte ori mai mare decât cel din 2022

Christopher J. Waller, membru in cadrul Rezervei Federale, a subliniat recent că ratele dobânzilor vor fi considerate restrictive atunci când vor fi cu 1,5-2,0% mai mari decât așteptările inflaționiste, care se așteaptă să ajungă la 3,1% la sfârșitul acestui an. Asta ar însemna că Fed ar putea pune capăt majorărilor la 5%.

Condițiile financiare din SUA sunt considerate de piață ca fiind relativ blânde, chiar și în ciuda ratei dobânzii de 4,5%. Sursa: Bloomberg, XTB

Banca Angliei

Cel mai probabil, BoE va crește ratele cu 50 de puncte de bază la 4%, în timp ce piața se așteaptă la un vârf ușor sub 4,5%. Aceasta ar însemna o posibilă încetinire la următoarele întâlniri.

Merită să ne amintim că factorii de decizie din BoE sunt puternic împărțiți în opinii și, recent, doi membri au dorit să mențină ratele la nivelurile actuale.

Acest lucru poate însemna că vârful ratei dobânzii este de fapt foarte aproape, chiar dacă piața muncii este într-o stare foarte bună. Pe de altă parte, economia Regatului Unit poate avea rezultate destul de slabe pe termen scurt.

Banca Centrală Europeană

Christine Lagarde a precizat că banca va sprijini majorări puternice ale ratelor dobânzilor. BCE este în urmă în raport cu alte bănci în ceea ce privește înăsprirea, așa că este probabil ca BCE să rămână puternic hawkish la următoarea sa întâlnire, scenariu de care ar trebui să beneficieze euro.

Mai mult, datele recente indică o accelerare a inflației, deși aceasta se datorează anulării scutirilor de taxe care au avut loc în timpul pandemiei și creșterilor puternice de preț.

PIB-ul din Zona Euro rămâne pozitiv, ceea ce va permite BCE să-și susțină retorica hawkish. Cu toate acestea, nu poate fi exclus ca BCE să anunțe că, după creșterea din februarie și martie, va lua în considerare limitarea mișcărilor ulterioare.

Rata actuală a depozitelor BCE este de 2% și se așteaptă o creștere cu 50 pb. Lagarde a anunțat în decembrie că ne confruntăm cu o serie de creșteri la acest nivel.