BET
15033.96
1.36%
BET-TR
31040.47
1.36%
BET-FI
57453.7
0.53%
BETPlus
2230.89
1.29%
BET-NG
1103.23
1.44%
BET-XT
1295.7
1.29%
BET-XT-TR
2645.03
1.29%
BET-BK
2828.99
1.31%
ROTX
33405.38
1.41%


Ce informații ar putea aduce raportul de mâine din SUA privind noile locuri de muncă?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Economia SUA a recâștigat 12,3 milioane locuri de muncă de la raportul catastrofal din luna aprilie, imediat dupa declansarea pandemiei Covid-19 Ne va indica raportul Non-Farming Payroll pentru noiembrie continuarea acestui proces?

Un drum lung de parcurs

Să începem dintr-un anumit context. Piața forței de muncă din SUA se afla la maximele ultimelor decenii înainte de pandemie, cu ocuparea forței de muncă nu cu mult sub 40% din populația totală a SUA – niveluri chiar sub maximele anului 2000.

Blocările au adus pierderi uriașe de locuri de muncă, care au fost în cea mai mare parte temporare – acest raport a scăzut la doar 33% (cel mai mic de la începutul anului 1984) și, în ciuda câștigurilor impresionante la nivelul gradului de ocupare, rămâne cu mult sub media ultimilor 20 de ani (37,4%). Avansul puternic ar putea încetini iar de acum înainte drumul poate fi mai anevoios.

Sursa: Raportul dintre ocuparea forței de muncă și populație rămâne sub media pe 20 de ani. Macrobond, XTB Research

Piețele așteaptă la o creștere de peste 500 de mii

Se estimează o creștere de peste 500 de mii, ceea ce ar reprezenta cea mai scăzută valoare din aprilie. Într-adevăr, există diferite semne de încetinire. Raportul ADP a arătat un câștig de 307 mii în sectorul privat – cel mai scăzut din iulie (deși NFP a depășit media ADP cu peste 500 de mii în medie în ultimele 5 luni!).

CITESTE SI:  Biofarm crește cifra de afaceri cu 10% și profitul net cu 6% în primele 9 luni ale anului 2023

Numărul cererilor inițiale de șomaj a început să crească în noiembrie, iar raportul ISM a arătat că subindicatorul ocupării forței de muncă a scăzut înapoi sub 50 în noiembrie. Toate aceste semne par să sugereze că raportul ar putea fi slab, dar rețineți – aceste rezultate sunt foarte volatile de la lună la lună, în special anul acesta.

Scăderea numărului de cereri inițiale de șomaj a stagnat în noiembrie. Sursa: Macrobond, XTB Research

Atenție la șomajul pe termen lung

Un factor care nu atrage atât de mult interes pe cât ar trebui este șomajul pe termen lung. După cum am scris, o mare parte a scăderii ocupării forței de muncă s-a datorat restricțiilor și, în timp ce aceste locuri de muncă temporare revin (impulsionând rezultatul principal), numărul șomerilor permanenți a crescut.

Această valoare s-a îmbunătățit marginal în octombrie, dar după 2 luni foarte slabe. Creșterea este îngrijorătoare, deoarece pare să confirme interesul scăzut pentru investiții în rândul companiilor. Fără acestea, creșterea se poate prăbuși cu ușurință în timp ce optimismul determinat de stimulentele financiare se stinge.

Creșterea șomajului pe termen lung este alarmantă. Sursa: Macrobond, XTB Research

Reacția pieței

Pentru indici, orice poate fi optimist în aceste zile. Investitorii pot interpreta cu ușurință un raport potențial slab drept un argumentul conform căruia Senatul va ajunge la un acord cu privire la stimulente. Cea mai clară reacție poate fi așteptată pe EURUSD. Perechea se apreciază după ce a ieșit din consolidare și un raport NFP slab ar aduce foarte mult combustibil pentru continuarea mișcării.

Raportul va fi publicat vineri la 15:30 ora României.

Situația de pe EURUSD arată similar cu cea din 2018 când perechea a depășit pragul de la 1,25 după ce a ieșit din consolidare. Sursa: xStation5