BET
16883.08
-0.21%
BET-TR
35030.34
-0.21%
BET-FI
60489.28
0.26%
BETPlus
2495.03
-0.23%
BET-NG
1206.45
-0.08%
BET-XT
1439.97
-0.1%
BET-XT-TR
2954.19
-0.1%
BET-BK
3109.87
0.11%
ROTX
37061.21
-0.21%


Ce informații economice vor mișca pietele de acțiuni săptămâna care vine

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Calendarul economic al săptămânii viitoare va fi dominat de cifrele ratei inflației din Statele Unite, care ar trebui să ofere indicii suplimentare cu privire la traiectoria de înăsprire a politicii monetare a Federal Reserve.

Alte informații importante includ vânzările cu amănuntul și indicele sentimentului economic al Universității din Michigan. De asemenea, investitorii vor urmări cu atenție rata inflației din Regatul Unit și cifrele lunare ale PIB-ului.

În cele din urmă, China va publica date privind producția industrială, vânzările cu amănuntul și creșterea investițiilor pentru luna august.

––––––

Raportul privind inflația din august din SUA va fi cel mai urmărit eveniment economic. Rata anuală a inflației este preconizată a scădea la 8,1% de la 8,5%, în timp ce indicele lunar al prețurilor de consum poate scădea cu 0,1%, prima diminuare din mai 2020.

Totuși, inflația de bază probabil a crescut față de luna precedentă, împingând rata anuală la 6,0% de la 5,9%. Investitorii vor urmări, de asemenea, datele despre vânzările cu amănuntul din SUA pentru a găsi indicii despre comportamentul consumatorilor americani pe fondul inflației vertiginoase.

Din punct de vedere al evoluției piețelor de acțiuni, vineri am înregistrat a treia zi consecutivă de câștiguri, întrerupând o serie de pierderi de trei săptămâni pentru indicii majori.

A fost un avans pe scară largă, aproape toate companiile din indicele Dow Jones au înregistrat câștiguri. La finalul săptămânii, Dow Jones a închis cu 2,7% mai sus, S&P 500 a adăugat 3,7%, iar Nasdaq-ul a câștigat peste 4%.

Randamentele trezoreriei au crescut la cele mai ridicate niveluri de la mijlocul lunii iunie, titlurile pe 10 ani crescând pentru scurt timp peste 3,35% marți, înainte de a închide săptămâna la 3,32%.

Prețurile țițeiului au scăzut la cel mai mic nivel din ianuarie, la începutul acestei săptămâni, dar au crescut vineri, când președintele rus Vladimir Putin a amenințat că va reduce livrările. Prețul țițeiului West Texas Intermediate (WTI) a scăzut pentru scurt timp sub 82 de dolari pe baril miercuri, înainte de a reveni la 86 de dolari pe baril vineri.

Alte informații importante din calendarul SUA includ indicele prețurilor la producător și indicele de sentiment economic al Universității din Michigan. În America de Sud, va fi interesant să urmărim cifrele privind vânzările cu amănuntul și încrederea în afaceri din Brazilia.

În Regatul Unit, calendarul economic este plin de actualizări cheie privind șomajul și creșterea salariilor, alături de date despre inflație, comerțul cu amănuntul și datele lunare ale PIB-ului.

CITESTE SI:  Bitcoin România: Numărul de tranzacții a crescut cu 600% în T1 20224, față de aceeași perioadă din 2023

Rata inflației din Marea Britanie este de așteptat să avanseze ușor, până la 10,2% în august, cea mai mare din ultimii 40 de ani. De asemenea, vânzările cu amănuntul probabil au revenit și mai mult în iulie.

Între timp, Banca Angliei a amânat decizia de săptămâna viitoare privind rata dobânzii după moartea Reginei Elisabeta.

În alte părți ale Europei, estimările finale ale inflației din august vor fi publicate pentru zona euro, inclusiv Germania, Franța, Italia și Spania, în timp ce câteva țări europene mici vor publica date preliminare.

În același timp, indicele german de sentiment economic Zew va avea un nou impact după ce Rusia a oprit fluxurile de gaze naturale prin conducta Nord Stream I.

Vineri, Banca Centrală a Rusiei este probabil să reducă costurile împrumuturilor cu 50 puncte de bază, a șasea reducere consecutivă a ratei dobânzii, pe măsură ce inflația continuă să scadă.

Alte date de urmat includ comerțul exterior și producția industrială din zona euro, rata șomajului și activitatea industrială din Turcia.

La antipozi, în Australia, rata șomajului este de așteptat să fi rămas la un minim record de 3,4% în august. Încrederea afacerilor și a consumatorilor pentru septembrie va fi, de asemenea, urmărită cu atenție. În Noua Zeelandă, datele PIB-ului din trimestrul II sunt setate să indice o ușoară revenire a economiei în acest trimestru.

În Asia, investitorii vor urmări îndeaproape informațiile din China, inclusiv producția industrială, vânzările cu amănuntul, șomajul și creșterea investițiilor pentru luna august, pentru a afla mai multe indicii despre modul în care a doua cea mai mare economie din lume a fost afectată de raționalizarea energiei electrice și de blocajele Covid.

În Japonia, un yen slab și creșterea costurilor energiei sunt de așteptat să ridice deficitul comercial al țării la maxime record. Alte cifre proaspete din Japonia includ comenzile de mașini și a doua citire a producției industriale pentru luna iulie.

Tot in Asia, rata inflației din India este programată să crească pentru prima dată în trei luni, în timp ce producția industrială pentru iulie și august sunt, de asemenea, urmărite. În cele din urmă, Coreea de Sud și Singapore urmează să publice cifrele șomajului.