

Ce opinie au Antreprenorii romani legat de instituirea platii defalcate a TVA?
Ca urmare a aprobarii Ordonantei de modificare a Codului fiscal, Consiliul National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) a realizat un sondaj in randul Antreprenorilor romani, fiind intrebati ce parere au legat de instituirea platii defalcate a TVA.
Astfel, in urma deciziei Guvernului din data de 30.08.2017, societatile impozabile înregistrate în scopuri de TVA sunt obligate de la 1 ianuarie 2018 să dețină și să gestioneze un cont de TVA pentru încasarea și plata TVA aferente operațiunilor taxabile (achiziții de bunuri/servicii, livrări de bunuri/prestări servicii).
CNIPMMR a realizat în perioada 8 august – 28 august 2017 o consultare care a vizat evaluarea impactului modificării Codului fiscal și instituirea plății defalcate a TVA în mod obligatoriu, sub forma unui sondaj derulat prin intermediul site-ului sau, la nivelul vizitatorilor acestuia și ai membrilor CNIPMMR.
Respondenţii, în număr de 818, se incadreaza in urmatoarele categorii: 54,1% microîntreprinderi, 19,7% întreprinderi mici, 18,4% întreprinderi mijlocii, 5,9%întreprinderi mari și 1,9% alte forme juridice.
Rezultatele sondajului privind plata defalcata a TVA se regasesc in cele ce urmeaza.
1. Susțin antreprenorii modificarea Codului fiscal și instituirea plății defalcate a TVA în mod obligatoriu?
-> 97,5% dintre respondenți au răspuns că NU susțin această modificare, motivele fiind cresterea costurilor si birocratizarea excesiva;
2. Constituirea plății defalcate a TVA va avea efecte negative asupra activității lor?
-> 97,5% din respondenți au considerat că DA
3. Printre cele mai importante dificultăți/efecte negative considerate de respondenți că vor fi generate de plata defalcată a TVA, au fost menționate:
4. Ce efecte pozitive asupra activității dvs. considerați că vor fi generate de plata defalcată a TVA?”
-> 98,5% dintre respondenți au considerat că NU există niciun efect pozitiv.
5. Ati fost consultați/informați de către autorități privind modul de aplicare a plății defalcate a TVA?
-> 91,9% dintre respondenți, au răspuns negativ,
-> doar 8,1% menționând că au fost informați din alte surse (mass-media, internet, etc).
Alte informatii relevante legate de Ordonanta de modificare a Codului fiscal pentru plata defalcată a TVA
În perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2017, agenții economici pot opta pentru aplicarea facultativă a plății defalcate a TVA, aceștia beneficiind de unele facilități (anularea penalităților de întârziere aferente obligațiilor fiscale principale reprezentând TVA, restante la 30 septembrie 2017, în anumite condiții; acordarea unei bonificații de 5% la plata impozitului pe profit sau, după caz, a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor).
De asemenea se instituie obligația persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA de a vira în contul de TVA în maximum 7 zile lucrătoare de la încasare TVA aferentă facturilor emise înainte de 1 ianuarie 2018 sau, după caz, înainte de data la care aplică opțional mecanismul, precum și contravenții și sancțiuni specifice.
Pentru aceste modificări, Ministerul Finantelor a elaborat Testul IMM, însă la impactul asupra IMMurilor a menționat că “nu vizează majorări de taxe și impozite, nu stabilește modificarea condițiilor, termenelor și procedurilor referitoare la obligațiile de raportare”, fără evaluarea în mod real a costurilor aferente implementării măsurii respective de către IMM-uri.
Sursa: CNIPMMR