BET
14712.11
0.17%
BET-TR
30371.54
0.15%
BET-FI
57916.75
-0.61%
BETPlus
2184.06
0.13%
BET-NG
1080.67
0.68%
BET-XT
1268.3
0.08%
BET-XT-TR
2588.75
0.07%
BET-BK
2757.51
-0.02%
ROTX
32597.24
-0.47%


Ce surprize poate aduce raportul NFP privind creșterea numărului locurilor de muncă din SUA?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Viitorul raport NFP (vineri, 15:30 ora României) va fi urmărit îndeaproape de participanții la piață, în condițiile in care datele privind locurile de muncă din SUA sunt mereu în topul celor mai urmărite date macroeconomice, raportul pentru noiembrie poate consolida așteptările înaintea întâlnirii FOMC programată pentru 15 decembrie 2021.

Președintele Fed, Powell, a sugerat la începutul acestei săptămâni că ar putea fi necesar un ritm mai rapid de reducere față de cel curent având în vedere contextul economic.

Mișcare “hawkish” a lui Powell

Președintele Fed, Powell, a avut o atitudine ”hawkish” în timpul prezentării sale în fața Congresului de săptămâna aceasta. Șeful băncii centrale din SUA a spus că ar putea fi oportun să se ajusteze ritmul de reducere a programului QE în timpul următoarei reuniuni din decembrie și să se încheie achiziționarea de active cu câteva luni mai devreme.

Mai mult, Powell a mai spus că inflația nu ar mai fi văzută ca fiind tranzitorie. Aceasta este o schimbare majoră a poziției lui Powell și poate sugera că Rezerva Federală își va întoarce atenția către inflație, în cazul în care redresarea pieței locurilor de muncă va continua să progreseze.

Poate că este timpul să luăm o acțiune mai decisivă deoarece creșterea salariilor din SUA continuă să accelereze și amenință să aibă ca rezultat o spirală salariu-preț, aspect care ar putea deveni o mare problemă pentru Rezerva Federală.

Creșterea salariilor în Statele Unite continuă să accelereze deoarece angajatorii trebuie să mărească salariile pentru a atrage anagajații să revină la muncă. O astfel de situație creează riscul ca angajatorii să încerce să transfere cel puțin o parte din costurile salariale crescute asupra consumatorilor în termeni de prețuri mai mari la servicii și bunuri și, prin urmare, să alimenteze în continuare inflația.

Raportul ADP și numărul cererilor de șomaj 

Raportul ADP privind ocuparea forței de muncă publicat miercuri a indicat o creștere cu 534.000 de locuri de muncă în luna noiembrie. Deși datele au fost mai mult sau mai puțin în concordanță cu așteptările pieței, acestea au arătat că redresarea post-pandemie a pieței muncii din SUA este încă în desfășurare.

Institutul ADP a spus că în era postpandemică,  câștigul în locuri de muncă a depășit 15 milioane dar nivelul de ocupare al forței de muncă rămâne cu aproximativ 5 milioane de locuri de muncă sub nivelul prepandemic. O scădere continuă a cererilor de șomaj indică, de asemenea, o restrângere a pieței muncii.

Sursa: Macrobond, XTB

Sursa: Macrobond, XTB

În timp ce raportul ADP a indicat o altă lună de creștere puternică a locurilor de muncă, trebuie amintit că NFP nu reflectă întotdeauna datele ADP și diferența în unele luni este mare. Acestea fiind spuse, există încă loc pentru o surpriză mâine.

CITESTE SI:  Stabilitate financiară și performanțe solide pentru Raiffeisen Bank România, confirmate și pe piața de capital internațională

Fondul forței de muncă din SUA – valoarea agregată a salariilor nominale – este din nou în linie cu tendința prepandemică. Aceasta este o altă dovadă a creșterii foarte puternice a salariilor deoarece datele au revenit la tendință, chiar dacă nivelul total de ocupare a forței de muncă este în continuare cu 5 milioane de locuri de muncă mai mic față de nivelul prepandemic.

O privire asupra piețelor: EURUSD, GOLD, US500

Cu excepția cazului în care raportul NFP generează o surpriză negativă mare, decizia de a accelera ritmul diminuării programului QE în timpul întâlnirii din decembrie pare a fi deja acceptată. Piețele au început să se poziționeze pentru un astfel de scenariu în urma prezentării lui Powell din această săptămână.

Sursa: xStation5

Corecția ascendentă a EURUSD a fost oprită în zona de preț 1,1360 – 1,1375, puțin peste limita superioară a geometriei pieței locale iar perechea a început să se tranzacționeze lateral în urma declarației lui Powell. Intervalul de tranzacționare pe termen scurt este limitat ascendent de pragul de 1,1360 și de de retragerea Fibonacci de 23,6% a impulsului descendent recent în partea de jos.

Sursa: xStation5

Sursa: xStation5

Aurul a fost afectat după ce Powell a sugerat un posibil ritm mai rapid al reducerii QE. Prețul metalului prețios a scăzut și se tranzacționează ușor deasupra limitei inferioare a structurii Overbalance de la 1.765 USD. Linia ascendentă de trend nu a fost încă spartă, dar prețul se tranzacționează periculos de aproape de aceasta.

S&P 500 (US500) a scăzut sub suportul de la 4.550 de puncte, care este marcat cu maximul din septembrie. Vânzarea a fost oprită puțin deasupra mediei exponențiale de 100 de sesiuni (linia verde), iar indicele încearcă să recupereze astăzi. Suportul cheie – limita inferioară a structurii Overbalance – poate fi găsit cu aproximativ 3,5% sub prețul curent al pieței.