BET
14744.8
0.39%
BET-TR
30441.62
0.38%
BET-FI
57355.08
-1.57%
BETPlus
2188.85
0.35%
BET-NG
1078.47
0.48%
BET-XT
1270.82
0.28%
BET-XT-TR
2594.07
0.28%
BET-BK
2765.64
0.28%
ROTX
32849.89
0.3%


Ce urmează pentru lira sterlină după alegerile din Marea Britanie?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

» Conservatorii asigură cu ușurință o majoritate după alegerile generale

» Cea de a doua citire a Acordului de Retragere este posibil să aibă loc vinerea viitoare

» După aprobarea acordului Brexit de luna viitoare va începe o perioadă de tranziție până la sfârșitul anului 2020

» Rezultatul alegerilor este pozitiv pentru lira sterlină pe termen scurt, dar mai puțin optimist pe termen lung

Alegerile generale din Marea Britanie au fost organizate pentru a depăși blocajul dintre Camera Comunelor și Uniunea Europeană și se pare că alegerile au reușit să îi ofere posibilitatea lui Boris Johnson de a livra un acord Brexit luna viitoare.

După numărarea voturilor din 648 dintre cele 650 de circumscripții putem spune că membrii din Partidul Conservator au bifat o victorie categorică, obținând 363 de locuri față de cele 326 necesare pentru a obține o majoritate. Prin asigurarea unei majorități clare, Johnson a primit un vot de încredere din partea britanicilor de a pune capăt poveștii Brexit-ului, care a depășit deja pragul de trei ani. Ce se va întâmpla în continuare?

După cum a anunțat deja presa britanică, nu vor exista schimbări majore la nivelul noului guvern, iar o reorganizare semnificativă ar putea avea loc după Brexit. Drept urmare, a doua citire a Acordului de Retragere este așteptată să aibă loc vinerea viitoare (20 decembrie), și în cazul în care Camera Comunelor va fi de acord cu condițiile impuse de către Bruxelles, un obstacol major ar fi înlăturat.

CITESTE SI:  Afaceri în scădere cu 10% pentru Agroland Agribusiness pe fondul contextului agricol dificil

Ulterior, va începe o perioadă tranzitorie, care ar putea dura până la sfârșitul anului 2020. În acest timp, Londra și Bruxelles-ul vor lucra la un nou acord comercial amplu pentru viitor.

Ce efecte vor avea toate aceste evenimente asupra lirei sterline?

După cum putem observa, lira a beneficiat de rezultatul alegerilor, întrucât acesta reprezentat un pas înainte prin înlăturarea factorului de incertitudine din economia britanică. Deși pare a fi un argument pozitiv pentru liră pe termen scurt, nu considerăm că va fi un aspect constructiv pentru economia britanică pe termen lung (perspectiva va depinde de un nou acord comercial) și considerăm că cel mai fericit scenariu ar fi fost cel în care Brexitul nu ar fi avut loc. În concluzie, având în vedere că GBPUSD a câștigat mai mult de 10% din luna august, (EURGBP a scăzut cu aproximativ 10% de asemenea) este posibil ca spațiul de creștere să fie limitat.

Sursa: xStation5

EURGBP a testat un nivel important de suport pe termen lung, motiv pentru care este puțin probabil să continue mișcarea descendentă. În plus, economia Zonei Euro ar putea beneficia de rezultatul alegerilor întrucât suntem mai aproape de a obține un acord final în privința Brexitului.


 

[ajax_load_more]