BET
17680.5
1.41%
BET-TR
37417.56
1.48%
BET-FI
58826.12
-0.36%
BETPlus
2609.85
1.34%
BET-NG
1264.99
1.96%
BET-XT
1497.7
1.2%
BET-XT-TR
3132.73
1.27%
BET-BK
3227.37
0.7%
ROTX
38863.86
1.44%
Ce urmează pentru prețul petrolului în viitorul apropiat?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

• Prețurile petrolului au scăzut cu aproximativ 15% din maximul local

• Impactul stimulilor monetari și fiscali asupra pieței petrolului este limitat

• Raliul a fost oprit din cauza preocupărilor legate de cerere

• Istoria arată că prețurile ar trebui să revină în continuare

Prețurile petrolului și-au revenit puternic din aprilie, după ce OPEC+ a decis să limiteze producția și piața futures a petrolului din SUA și-a recâștigat echilibrul. Cu toate acestea, petrolul a început să se tranzacționeze lateral în iunie.

Petrolul s-a bucurat recent de creșteri moderate ale prețurilor, dar rămâne scăzut în termeni istorici. Brent a reușit să depășească nivelul de 45 de dolari doar pentru o clipă și o corecție amplă a fost declanșată de accentuarea preocupărilor privind cererea și recuperarea ofertei. Cât de jos ar putea cădea prețurile petrolului?

Sursa: xStation5

Aruncând o privire asupra performanței prețurilor din ultimii 5 ani, creșterile de preț de 25-30 USD au fost adesea urmate de corecții de 10-12 USD. Aceste corecții au variat între 13% și 20% în termeni procentuali. Retragerea prezentă a coborât deja între 6 și 7 USD din prețul barilului, sau aproximativ 15% în termeni procentuali.

Sfârșitul recuperării cererii?

Oferta de petrol a trebuit să se adapteze la o scădere semnificativă a cererii globale. Cu toate acestea, pe măsură ce economia globală a început să se redreseze, a crescut și cererea de petrol.

Totuși, așteptările cu privire la această recuperare s-ar putea să fi fost cam exagerate. Mai mult, unele economii încă nu s-au redeschis complet după primul blocaj și acum o mulțime de zboruri sunt anulate din nou.

În timp ce majoritatea țărilor nu planifică un al doilea blocaj, nu ar trebui să ne așteptăm la o revenire majoră a cererii de petrol. Sărbătorirea Zilei Muncii din SUA marchează sfârșitul perioadei de vacanță, care este adesea o perioadă de cerere crescută de petrol și produse derivate de petrol. Îngrijorările legate de scăderea sezonieră a cererii ar fi putut fi un factor declanșator al retragerii curente.

Sursa: Bloomberg

Cantitatea de derivate petroliere livrate pe piața SUA a atins cel mai scăzut nivel de la începutul lunii iunie. Pe de o parte, uraganul Laura poate fi văzut ca un motiv, pe de altă parte, cantitatea de petrol livrată rafinăriilor americane se stabilizează deja de peste o lună.

CITESTE SI:  Banca Națională a României menține rata dobânzii de politică monetară la 7% pe an

Ne pregătim să vedem din nou prețuri negative?

Căderea prețurilor petrolului în teritoriul negativ din aprilie a fost un eveniment fără precedent și a fost asociată ETF-urilor din SUA. De data aceasta, situația este complet diferită. ETF-urile au încetat să aloce întregul capital în contracte cu scadență în luna curentă și de aici, riscul de aprovizionare anormală în apropierea datelor de rulare a fost mult redus. După cum se poate observa în graficul de mai jos, curba actuală a contractelor futures pe petrol nu indică riscul ca prețurile petrolului să intre în teritoriu negativ.

Sursa: Bloomberg

Curba futures pe petrol (portocaliu) arată complet diferit de situația de acum 5 luni (verde).

Ce ne spune istoria? La ce ne putem aștepta de la piața petrolului?

Aruncând o privire asupra modului în care au evoluat prețurile după crizele anterioare ale petrolului și economice, revenirea continuă a prețurilor este mult mai puternică decât în ​​cazurile anterioare.

Pe de altă parte, situația actuală este adesea comparată cu cea din criza financiară globală. Prețurile petrolului au continuat să crească timp de aproape 3 ani după 2008, doar cu corecții minore. Acestea fiind spuse, ne-am putea aștepta ca recuperarea cererii să aibă loc mai devreme sau mai târziu și ar trebui să ridice prețurile mai sus.

În opinia noastră, scăderea în curs de desfășurare nu ar trebui să fie prea profundă, iar revenirea ar putea apărea imediat ce presiunea de vânzarea apare pe piața USD.

Sursa: Bloomberg, XTB

Redresarea prețurilor de la minimul din acest an a fost mult mai puternică decât în ​​cazul crizelor anterioare. Pe de altă parte, ne-am putea aștepta la câștiguri continue pe termen lung.

Cu toate acestea, într-un astfel de scenariu, investitorii ar trebui să acorde atenție și curbei contractelor futures care arată un contango puternic în acest moment.