BET
17680.5
1.41%
BET-TR
37417.56
1.48%
BET-FI
58826.12
-0.36%
BETPlus
2609.85
1.34%
BET-NG
1264.99
1.96%
BET-XT
1497.7
1.2%
BET-XT-TR
3132.73
1.27%
BET-BK
3227.37
0.7%
ROTX
38863.86
1.44%
Ce urmează pentru prețul petrolului? O privire fundamentală asupra situației curente

Autor: Financial Market
Timp de citit: 4 minute

Petrolul nu a reușit să rupă șirul pierderilor din martie. Prețul a continuat să scadă în aprilie, deoarece numeroase economii majore au fost blocate. Traficul aerian și cel al automobilelor a înghețat, ceea ce a dus la o scădere a cererii zilnice de 35 de milioane de barili în aprilie.

Aceasta reprezintă aproximativ o treime din cererea globală totală. Între timp, aprovizionarea s-a schimbat foarte puțin. Potrivit Bloomberg, oferta din T2 2020 este de aproximativ 99 de milioane de barili pe zi. Aceasta ar fi o scădere de doar 1-2 milioane de barili față de primul trimestru 2020.

Nu ar trebui să fie o surpriză, având în vedere că OPEC singur a crescut producția cu 2 milioane de barili pe zi, față de minimul din februarie. Acest lucru a fost mai mult decât suficient pentru a compensa scăderea unui milion de barili din producția americană.

Ca urmare a unei oferte excesive, spațiul global de stocare onshore și offshore a început să se epuizeze. La rândul său, aceasta a condus la mai multe probleme cu stocarea petrolului brut și livrarea produsului, fapt care a făcut ca prețul WTI să scadă sub 0 USD. Cum va arăta situația pe piața petrolului în lunile și trimestrele următoare?

Sursa: Bloomberg, XTB Research

Stocurile petroliere din SUA se situează aproape de maximul ultimilor de 5 ani. Mai mult, au rămas doar 150 de milioane de barili de spațiu de stocare liber în Statele Unite. Dacă stocurile continuă să crească în ritmul lor actual, spațiul de depozitare s-ar epuiza în 15 săptămâni.

Sursa: Bloomberg

Petrolierele sunt folosite ca mijloace de stocare offshore pentru petrolul brut. Datele disponibile arată că volumul de petrol brut aflat în petroliere a crescut cu 20% (sau 240 de milioane de barili) de la mijlocul lunii martie. Ar fi suficient pentru a satisface cererea globală timp de 3-4 zile. Cantitatea totală de petrol brut de pe petroliere se situează la aproximativ 1,3 miliarde de barili.

Există riscul ca prețul petrolului brut să cadă din nou sub zero?

Nu cu mult timp în urmă, a avut loc o situație fără precedent – prețul petrolului a scăzut sub 0. În primul rând, trebuie menționat că această situație se referă la petrolul brut american. În al doilea rând, situația a fost declanșată de câțiva factori. Primul este faptul că futures-ul WTI este livrabil.

În afară de aceasta, punctul de livrare joacă și el un rol – Cushing este situat în mijlocul Statelor Unite, ceea ce înseamnă că are o capacitate limitată de transfer de petrol pe coastă și o capacitate limitată de stocare. Mai mult, a crescut interesul pentru instrumentele de investiții pasive.

Prețurile scăzute ale petrolului au declanșat intrări masive către ETF-uri petroliere. Deoarece fondurile au investit în contracte cu scadența cea mai apropiată, au apărut probleme legate de menținerea poziții long. Cu toate acestea, tulburările recente au determinat aceste fonduri să își distribuie capitalul pe mai multe serii de contracte. Producția de petrol din SUA este în scădere, ceea ce ar trebui să limiteze acumulările de stocuri. Curba și spread-urile futures arată, de asemenea, îmbunătățiri, semnalând că apogeul acestei crize a fost depășit.

Sursa: Bloomberg, XTB Research

Producția de petrol din SUA a scăzut cu peste un milion de barili în săptămânile precedente. Având în vedere scăderea semnificativă a numărului de platforme de foraj active, producția poate scădea cu 1-2 milioane barili în plus. În opinia noastră, producția ar trebui să se stabilizeze aproape 10 milioane de barili pe zi.

CITESTE SI:  BRD raportează un profit net de 326 mil lei după primul trimestru al acestui an, în scădere ușoară față de anul trecut

Vom vedea o revenire rapidă a cererii?

Scăderea dramatică a cererii cauzată de pandemia de Covid-19 este enormă. Unele estimări indică o scădere a cererii zilnice de 35 de milioane de barili în aprilie. Cea mai optimistă prognoză spune că cererea zilnică în T2 va fi mai mică cu 12 milioane de barili față de sfârșitul anului 2019, sau în jur de 88 de milioane de barili pe zi.

Estimările noastre indică faptul că, în cel mai bun caz, cererea ar putea recupera la 90-95 milioane de barili în acest an. Analizând situația din 2008, se poate observa că declinul cererii de petrol a durat 5 trimestre și a revenit la nivelurile din 2007 după 10 trimestre.

Desigur, în prezent observăm o revenire lentă la normal. Datele lunare privind traficul arată că acestea au crescut cu peste 22% în Statele Unite și Canada. Date similare sunt disponibile pentru Germania, Italia, Coreea de Sud sau India. Japonia, Taiwan și Singapore pot fi considerate excepții. În general, se îmbunătățesc datele despre trafic atât cele zilnice, cât și cele săptămânale și lunare în întreaga lume.

Goldman Sachs și Morgan Stanley se așteaptă ca prețul să se stabilizeze în curând și prognozează o revenire moderată spre 50-52 dolari în 2021. Presupunând că cererea la sfârșitul acestui an va fi de 90-95 milioane barili pe zi, prețul de 50 USD ar trebui să stabilizeze piața.

Sursa: IEA

IEA se așteaptă la o recuperare puternică a cererii în a doua jumătate a anului 2020. Aceasta este o prognoză foarte optimistă, dar cererea ar putea recupera până la 90-95 milioane de barili pe zi la sfârșitul anului.

Ce urmează în continuare referitor la preț?

Faptele prezentate mai sus indică o lungă perioadă de livrare excesivă. Piața poate fi influențată pe termen scurt de știrile legate de reducerea producției sau de alinierea OPEC+ la acest acord. Prețul ar putea continua să câștige și să ajungă la zona de 28-30 USD atunci când vine vorba de WTI. Brent-ul ar putea crește până la 38-40 dolari pe baril.

Cu toate acestea, piața va reacționa, de asemenea, la factori fundamentali pe termen lung. Oferta mare ar trebui să blocheze prețul într-o mișcare laterală, cu 18-20 de dolari, reprezentând limita minimă pentru WTI (25 $ pentru Brent). După cum ne-a învățat istoricul crizelor anterioare, tendința laterală poate dura luni.

Merită să acordăm atenție la futures-ul Brent tranzacționat pe bursa ICE. În cazul futures-urilor Brent, nu a existat o creștere mare a numărului de poziții deschise declanșată de ETF-uri. Acestea fiind spuse, acest tip de petrol poate fi mai informativ atunci când vine vorba de tendințele pe termen scurt de pe piața petrolului.

Sursa: Bloomberg, XTB Research

Este posibil ca piața petrolului să fi atins deja minimul. Cu toate acestea, istoria sugerează că ar trebui să urmeze un trend lateral, care ar putea dura chiar și câteva luni. Numărul de poziții short pe Brent a scăzut semnificativ. O situație similară a avut loc în 2016, la mijlocul anului 2017 și la sfârșitul anului 2018 și 2019. Mișcarea ascendentă poate continua până când poziții long și short converg.

Sursa: Bloomberg


 

[ajax_load_more]