BET
14887.69
0.45%
BET-TR
30734.75
0.43%
BET-FI
56961.17
-0.25%
BETPlus
2210.2
0.42%
BET-NG
1089.19
0.53%
BET-XT
1283.19
0.46%
BET-XT-TR
2619.24
0.45%
BET-BK
2799.54
0.53%
ROTX
33006.72
-0.04%


Cererile de șomaj din SUA, un nou maxim istoric. Investitorii rămân totuși optimiști

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Sesiunea de tranzactionare de astăzi a adus o serie de evoluții interesante pentru investitori. Ne aflăm într-o perioadă istorică, nu doar pentru piețele financiare, ci la nivelul tuturor aspectelor de pe plan global iar acest lucru duce la evenimente ieșite din rutină.

Astfel, Guvernatorul Rezervei Federale, Jerome Powell, a acordat un interviu televizat în cadrul emisiunii ”Today” de pe canalul NBC, aparițiile televizate reprezentând o raritate pentru oficialul Fed.

Acesta a declarat că inițiativele recente ale Fed au vizat oferirea capitalului necesar companiilor pentru a traversa această perioadă dificilă. În plus, a susținut că Rezerva Federală nu ”va rămâne fără muniție”, întrucât există ”loc de manevră pentru politica monetară de a susține economia, doar că sub alte forme.” Având în vedere întreruperea activității economice din SUA în încercarea de a tempera răspândirea virusului, Powell a afirmat că nu ne aflăm într-o situație normală de încetinire economică determinată de o criză dintr-un anumit sector al economiei.

Spre deosebire de Președintele Trump, Guvernatorul Fed a fost rezervat în a oferi opinii legate de reluarea activității economice din SUA, susținând că membrii băncii centrale nu sunt experți în pandemii, iar în astfel de situații trebuie să urmăm sfaturile experților, indicând intervenția Dr. Anthony Faucci, liderul grupului de lucru pentru coronavirus al Casei Albe, care a sugerat că virusul va stabili momentul când activitatea cetățenilor va reveni la normal.

În plus, tonul său a fost foarte optimist, susținând că stimulentele oferite de instituțiile guvernamentale reprezintă ”un pod” care să facă trecerea de la o economie foarte puternică la o variantă asemănătoare a acesteia.

Astfel, comentariile pozitive par să își fi făcut efectul asupra investitorilor, care arată atitudini îmbunătățite, în ciuda unor aspecte mai puțin îmbucurătoare. Ne referim la un alt eveniment de marcă de astăzi și anume cererile inițiale de șomaj din SUA pentru săptămâna în curs. Acest raport urma să aibă un nivel sporit de importanță întrucât reprezenta unul dintre primele semnale ale impactului blocajului economic asupra economiei.

Se prognoza o creștere masivă în comparație cu săptămâna anterioară, de la 219 mii la peste 1 milion. Insă, valoarea înregistrată a fost cu mult superioară și celei prognozate, situându-se la 3,283 milioane. Este cel mai ridicat nivel din istorie, depășind cu mult vârful din timpul Crizei Financiare (665 de mii), dar și maximele istorice din octombrie 1982 (695 de mii).

Totuși, reacția investitorilor a fost surprinzătoare, întrucât, la prima vedere, aceștia par să considere informația pozitivă, fiind posibil să se fi așteptat la niveluri mai dramatice, dacă ținem cont că s-a vehiculat o valoare de peste 4 milioane. Tendința de panică a fost alimentată și de fluxurile de știri, oficialii statelor americane raportând căderi ale site-urilor ca urmare a numărului ridicat de solicitări.

CITESTE SI:  Radu Hanga câștigă un nou mandat la cârma BVB

Analizând răspunsul traderilor din piețe, vedem o extindere a atitudinii optimiste, ceea ce ne face să credem că, pe termen scurt, intențiile oficialilor americani par să aibă efect, investitorii părând mulțumiți de reacția autorităților.

Astfel, pe graficul M30 al US500 observăm un avans clar, indicele părând dispus să încerce din nou să depășească rezistența de la 2530 de puncte, care este susținută de o retragere exterioară Fibonacci de 161,8% din impulsul descendent de la sfârșitul lunii februarie.

Deși, inițial, s-a observat o ușoară tendință de retragere, cotația a ricoșat din media mobilă exponențială de 200 de perioade, iar odată cu depășirea mediei de 50 de perioade, cumpărătorii par să fii primit un nou impuls de încredere. În eventualitatea depășiri acelei bariere, drumul pare deschis până în vecinătatea zonei de 2710 puncte, care este marcată de mai multe reacții de preț recente.

În cazul unei respingeri, principalul nivel de suport se situează la 2320 de puncte, zonă ce a oprit mai multe secvențe corective în 2017, 2018 dar și în ultima perioadă.

Coronavirus

Cazurile de coronavirus la nivel mondial au depășit 486800, dintre care 117500 de persoane s-au recuperat, in timp ce numărul de decese confirmate a depășit 22000.

Italia a raportat 74386 de cazuri din care peste 7500 de decese. Acesta este cel mai mare număr de decese cauzate de coronavirus din lume. Totuși, Agenția pentru Protecție Civilă din Italia a anunțat că rata cazurilor noi este în scădere pentru a patra zi consecutivă.

În Spania, în ultimele 24 de ore au fost depistate peste 8000 de cazuri noi, iar numărul de decese a crescut până la 4089, depășind astfel nivelul din China.

Rata cazurilor noi din China s-a stabilizat dar Comisia Națională de Sănătate din China a raportat 67 de noi infecții, toate fiind importate și încă 6 decese.

Numărul persoanelor infectate cu coronavirus în Statele Unite a crescut rapid și a ajuns la 68581. Numărul deceselor a depășit 1000. În prezent, SUA este a treia cea mai afectată țară din lume.


 

[ajax_load_more]