BET
17495.92
0.77%
BET-TR
37002.55
0.8%
BET-FI
59384.03
0.21%
BETPlus
2583.56
0.75%
BET-NG
1239.89
0.08%
BET-XT
1487.89
0.8%
BET-XT-TR
3106.45
0.84%
BET-BK
3233.11
1.03%
ROTX
38420.45
0.81%
Chimcomplex pune bazelele Companiei Române de Chimie după achiziția Oltchim

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Chimcomplex a lansat la zece zile dupa preluarea Oltchim, planurile de dezvoltare a noii Companii Române de Chimie, constituită din cele două mari platforme chimice românești: Vâlcea și Borzești.

Chimcomplex a anunțat astfel lansarea planurilor de dezvoltare a celui mai puternic pol regional din industria chimică prin demararea unui plan de investiții de 115 milioane de euro. Astfel, în urma unui plan de afaceri pe 5 ani validat prin acordarea finanțării internaționale de către Credit Suisse Londra și VTB Bank în valoare de 164 milioane de euro, compania îsi propune să depășească în 5 ani pragul de 1 miliard de euro cifră de afaceri, devenind astfel cel mai important jucător din industria chimică din regiune, se arată intr-un comunicat al companiei.

Compania estimează totodată că va crește producția anuală cumulată de la 500.000 de tone la 700.000 de tone pe an și va dubla productivitatea muncii în următorii 5 ani, prin demararea unui program susținut de investiții în cercetare și inovație, unde se va aloca 8% din totalul investițiilor planificate, adică de 4 ori mai mult decât ceilalți jucători din regiune.

CITESTE SI:  România, singura piață de capital din UE care are creșteri de două cifre în primele 11 luni ale anului

Acest eveniment este cu totul remarcabil pentru industria chimică din România: lansăm cel mai amplu proiect de integrare economică din industria chimică din ultimii 20 de ani. Suntem optimiști și ne bazăm pe încrederea și colaborarea dintre echipa noastră și cea de la Vâlcea, dar și pe expertiza și ambiția altor profesioniști din țară care doresc să ni se alăture. Avem un plan de afaceri bine structurat, construit pe principii de eficiență economică, investiții masive, relansarea cercetării şi dezvoltarea pe orizontală a ambelor combinate. Doresc să mulțumesc echipelor de manageri ale ambelor companii, firmelor de consultanță care au lucrat zi de zi la acest proiect de anvergură, autorităților și mediului financiar pentru înțelegerea oportunității de relansare a industriei chimice din România,” a declarat omul de afaceri Ștefan Vuza, Președintele Consiliului de Administrație al Chimcomplex.

Oltchim Râmnicu-Vâlcea (simbol bursier OLT), listată pe piața principlă a Bursei de Valori Bucuresti, este suspendată temporar de la tranzacționare, actiunile inregistrand un minus de peste 50% de la inceputul anului.

Evolutie actiuni Oltchim. Sursa BVB

Principalele oportunități de dezvoltare a noului pol industrial regional sunt cererea puternică atât pe piața internă cât și externă, experiența în domeniul industriei chimice, viziunea și expertiza echipei de management precum și sustenabilitatea economică a opțiunilor identificate și analizate de Chimcomplex.

Astfel, în anul 2017, Romania a realizat produse petrochimice și chimice în valoare de circa 10 mld. Euro, însă a importat de 8 mld. Euro. Conform estimărilor companiei, dacă numai jumătate din deficit s-ar acoperi prin producție internă, industria chimică ar înregistra o creștere de peste 30 %.

Consiliul de Administrație al Chimcomplex include specialiști internaționali care aduc expertiză și viziune. Astfel, noua structură de management îi include pe Ștefan Vuza în funcția de Președinte, Virgiliu Băncila în calitate de Vicepreședinte și trei membri: antreprenorul Ion Sturza, cunoscut pentru expertiza în companiile industriale de profil în România, bancherul de investiții Ilinca von Derenthall și omul de afaceri Liviu Cojoc.

Reamintim că preluarea activelor Oltchim de către Chimcomplex și lansarea planului de revitalizare a noului pol industrial au fost finanțate cu 164 milioane de euro de către VTB Bank Europe SE (Arranger&Agent, Senior Facility), Credit Suisse AG (Arranger&Agent, Mezzanine Facility) și Global Loan Agency Services Limited (GLAS) – Common Security Agent. Deloitte UK împreună cu Deloitte Romania au asigurat consultanța financiară pentru pregătirea, structurarea și obținerea creditului. Tranzacția a fost asistată de casele de avocatura Hogen Lovells pe dreptul englez si Bulboaca si Asociații pe dreptul român.


 

[ajax_load_more]