BET
12082.45
0.34%
BET-TR
23504.54
0.34%
BET-FI
49481.18
-0.39%
BETPlus
1805.68
0.33%
BET-NG
910.56
0.26%
BET-XT
1048.09
0.22%
BET-XT-TR
2026.38
0.22%
BET-BK
2277.11
-0.04%
ROTX
26840.74
-0.01%


China a raportat exporturi în scădere în luna august. Prețul petrolul crește în urma știrilor din Arabia Saudită

Autor: Andreea Porojan
Timp de citit: 2 minute

Datele privind evoluția comerțului exterior al Chinei din luna august au reprezentat una dintre cele mai importante informații care ni s-au oferit în weekend, deoarece au arătat o scădere a exporturilor cu 1% în termeni anuali (în USD).

În același timp, exporturile către Statele Unite au scăzut cu până la 16%, încetinind brutal de la o scădere de 6,5% înregistrată în iulie. Având în vedere faptul că o nouă rundă de tarife americane pentru produsele chineze a intrat în vigoare la 1 septembrie, așteptările au indicat posibilitatea ca exportatorii chinezi să grăbească încărcarea mărfurilor destinate exportului, prin urmare, estimarea medie privind evoluția exporturilor a fost de creștere cu 2,2%.

Întrebarea este: exporturile slabe au venit în ciuda faptului că China și-a grăbit transporturile înaintea majorării tarifelor sau China nu a grăbit deloc aceste transporturi?

Dacă prima ipoteză este adevărată, ar putea alimenta incertitudinile cu privire la activitatea comercială globală, care sugerează o cerere externă redusă. În plus, importurile au scăzut cu 5,6% față de aceeași lună a anului trecut, lăsând un excedent comercial de 34,8 miliarde USD, în scădere față de 44,6 miliarde dolari în iulie.

În plus, excedentul comercial cu SUA s-a redus la 26,9 miliarde USD, de la 28 miliarde USD în luna precedentă. Per ansamblu, datele nu par să ofere semnale liniștitoare, alimentează incertitudinile privind impactul războiului comercial și afectează semnificativ activitatea economică din întreaga lume.

Exporturile Chinei în SUA au înregistrat al doilea declin consecutiv (măsurat prin evoluția mediei mobile la 12 luni), prima astfel de evoluție de la începutul anului 2017. Sursa: Macrobond, XTB

Arabia Saudită are un nou ministru al energiei

CITESTE SI:  Evoluția inflației din Statele Unite și decizia BCE privind rata dobânzii vor fi cele mai importante evenimente economice săptămâna ce urmează

Atât prețul petrolului Brent cât și WTI au urcat cu aproximativ 1% în primele ore de tranzacționare din Europa, în urma știrilor primite duminică din Arabia Saudită, unde regele Salman Bin Abdulaziz l-a numit pe fiul său, prințul Abdulaziz, noul ministru al energiei, în locul lui Khalid al-Falih, care s-a aflat la conducerea ministerului în ultimii trei ani.

Deși regele saudit nu și-a motivat decizia, neoficial au existat speculații că acesta nu a reușit să mențină prețul petrolului suficient de ridicat pentru susținerea cheltuielilor guvernamentale. De menționat este faptul că un preț în apropiere de 60 de dolari pe baril este prea redus pentru ca liderul de facto al OPEC să-și poată echilibra bugetul, având nevoie de un preț mai apropiat de 80 de dolari pe baril.

În ochii participanților la piață, noul ministru ar fi capabil să împingă prețurile mai sus, poate prin eventuale reduceri de producție mai ample. În acest sens, este important de observat că un oficial saudit a declarat în weekend că țara își va continua politica de reducere a producției.

Prețurile WTI încearcă să depășească nivelul tehnic critic în urma știrilor din Arabia Saudită. Sursa: xStation5

Analiză efectuată de X-Trade Brokers.

Foto credit: asia.nikkei.com


 

[ajax_load_more]