BET
16947.98
0.5%
BET-TR
35164.99
0.5%
BET-FI
60482.43
0.6%
BETPlus
2503.39
0.47%
BET-NG
1212.49
0.75%
BET-XT
1444.24
0.52%
BET-XT-TR
2962.94
0.52%
BET-BK
3118.34
0.41%
ROTX
37227.85
0.51%


Cine are nevoie de activele CEZ?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

În această lună au loc mutări strategice în sectorul energetic de la noi. CEZ, una dintre cele mai mari companii de utilități din Europa, se pregătește să iasă de pe piața din România. Firma a organizat o licitație pentru a vinde activele deținute de filiala locală, iar societățile interesate au avut termen limită data de 2 decembrie, pentru a depune oferte neangajante, iar licitația se va încheia în a doua jumătate a anului 2021.

Plecarea CEZ va schimba radical peisajul pe piața de furnizare a energiei electrice. CEZ este un jucător important pe piața reglementată, fiind furnizor de ultimă instanță (FUI), iar pe piața concurențială, era al cincilea jucător în primele nouă luni ale acestui an, având 6.5% cotă de piață, potrivit celui mai recent raport ANRE.

Ce vinde CEZ
Cele mai semnificative active scoase la vânzare sunt: compania de distribuție a energiei electrice din Oltenia, firma de furnizare (1.4 milioane de clienți) și parcul eolian din Dobrogea (600 MW), cel mai mare parc eolian terestru din Europa.

Cine este interesat de activele CEZ?
Deși licitația este confidențială, potrivit unor surse citate de Financialintelligence.ro, printre ofertanți s-ar afla Hidroelectrica și un consorțiu format din Electrica și SAPE.

Hidroelectrica
Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie hidro și principalul furnizor de servicii tehnologice pentru Sistemul Energetic Național (SEN). Societatea activează și pe piața concurențială de furnizare a energiei electrice, având o cotă de numai 1.5% în primele 9 luni ale acestui an, potrivit unui raport ANRE.

Hidroelectrica ar fi depus o ofertă pentru a prelua toate activele CEZ România și își cheamă acționarii astăzi, 12 decembrie 2019, să decidă dacă societatea va merge mai departe cu procedura de achiziție pentru CEZ România și dacă va iniția o procedură asemănătoare pentru participații minoritare în cadrul Enel România. Societatea se bazează pe o parte din fondurile obținute din listarea iminentă la bursă pentru a acoperi costurile cu achiziția activelor locale ale CEZ.

Dacă va câștiga licitația, Hidroelectrica ar prelua parcul eolian CEZ, deoarece și-ar diversifica portofoliul cu energie eoliană, în condițiile în care producția de energie hidro ar putea rămâne în 2030 la nivelul din 2018 (17.6 TWh/an), datorită implementării politicilor europene de protecție a mediului, potrivit Strategiei Energetice a României 2019-2030.

Hidroelectrica ar vrea să ia și firma de furnizare deținută de CEZ, dar, până acum, statul român a dat „la pachet” distribuția și furnizarea, pentru ca firma de furnizare să fie furnizor de ultimă instanță (FUI) în zona în care operează compania de distribuție. Societatea nu are experiență pe zona de distribuție și ar fi necesare fonduri suplimentare însemnate pentru a intra pe piața de distribuție, unde statul impune investiții în infrastructură și limitează tarifele.

CITESTE SI:  Tesla ratează estimările analiștilor, dar acțiunile se apreciază cu peste 10% după închiderea sesiunii

Electrica

Sursa: BVB

Electrica SA (simbol: EL) este cel mai mare jucător român de pe piața de distribuție de energie electrică și cel mai mare furnizor român de energie electrică. Electrica și SAPE ar fi format un consorțiu și ar fi depus o ofertă comună către CEZ.

Electrica ar putea achiziționa compania de distribuție și firma de furnizare, care se potrivesc perfect cu obiectul de activitate al societății. Un obstacol este faptul că, printr-o eventuală achiziție, Electrica și Enel ar avea poziție dominantă pe piața de furnizare de electricitate, la mare distanță de competitori, iar Consiliul Concurenței ar putea să nu aprobe tranzacția sau să impună condiții, pe considerente de distorsionare a pieței.

SAPE (Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie)
SAPE s-a constituit prin divizarea Electrica SA în 2013, deține participații la Enel (printre alții) și are drept acționar unic statul român.

SAPE este un joker (ca la jocurile de cărți), pentru că reprezintă statul român, care este acționar majoritar la majoritatea firmelor din energie listate la bursă. Dacă SAPE și Electrica vor câștiga licitația, statul va aloca activele cum crede de cuviință în companiile sale.

De aici ar putea avea de câștigat, pe lângă Electrica, probabil Romgaz (simbol: SNG), care ar putea să ia parcul eolian, deoarece ar folosi energie eoliană pentru necesitățile proprii, fiind ieftină (costă puțin producerea ei), și ar vinde electricitatea produsă la centralele Mintia și Iernut mai scump pe piața de echilibrare, dată fiind poziționarea strategică a centralelor în cadrul Sistemului Energetic Național (SEN). Să nu uităm că licitația se va finaliza în a doua jumătate a anului 2021, atunci când BRUA va fi operațională.

Plecarea CEZ din România face parte dintr-o strategie mai amplă a grupului de a ieși din Balcani (România, Bulgaria, Polonia) și de a se reorienta spre alte piețe, în special cea națională, unde guvernul ceh intenționează să construiască o centrală nucleară prin intermediul CEZ, societate cu capital majoritar de stat.

Rămâne de văzut cine va prelua activele CEZ din țara noastră și cum se va schimba piața de furnizare a energiei electrice ca urmare a achiziției. Probabil Electrica are cele mai mari șanse să preia compania de distribuție și firma de furnizare, active care au aparținut societății înainte de 2013, iar Hidroelectrica – parcul eolian, pe care l-ar putea integra relativ ușor în portofoliul său.

Analiză efectuată de Andreea Palici, Equity analist

Sursă foto: Pixabay


 

[ajax_load_more]