BET
15033.96
1.36%
BET-TR
31040.47
1.36%
BET-FI
57453.7
0.53%
BETPlus
2230.89
1.29%
BET-NG
1103.23
1.44%
BET-XT
1295.7
1.29%
BET-XT-TR
2645.03
1.29%
BET-BK
2828.99
1.31%
ROTX
33405.38
1.41%


Comisia Europeana: cresterea economica poate veni doar din mediul privat

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Motorul creşterii economice în România stă în mediul privat, pentru că acolo se creează locuri de muncă, se face inovare şi se lucrează la reducerea decalajelor faţă de alte state ale Uniunii Europene a declarat marţi Angela Cristea, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, într-o conferinţă de specialitate.

„În mediul privat stă motorul creşterii economice în România, motorul dezvoltării. Acolo se creează locuri de muncă, se face inovare, acolo se lucrează la reducerea decalajelor dintre România şi alte state din Uniunea Europeană. Acesta este principalul obiectiv pe care îl avem şi asta aşteaptă şi cetăţenii după aderarea la Uniunea Europeană, să trăiască ca afară. Unii nu au răbdare şi atunci se duc afară, iar alţii rămân aici şi muncesc astfel încât să se trăiască cât mai bine şi în România”, a spus Cristea.

Ea a precizat că sunt state net contributoare la bugetul UE care vor preocupări mai mari pe cercetare şi securitate decât pe coeziune.

„Suntem acum într-un moment în care discutăm despre viitorul Uniunii Europene, despre schimbări care ar putea apărea în politicile Uniunii Europene şi în prioritizarea acestora. Există o dezbatere, în momentul de faţă, la nivelul Uniunii Europene către ce ar trebui să se ducă majoritatea bugetului Uniunii Europene. În momentul de faţă, marea majoritate a bugetului se duce pe două politici, amândouă cu efect puternic de coeziune şi de reducere a decalajelor sociale şi economice: Politica Agricolă Comună şi Politica de Coeziune. Sunt state membre, în special dintre cele net donatoare, care contribuie mai mult la bugetul UE decât primesc înapoi de la buget, care spun că ar trebui să ne ocupăm de alte domenii precum inovarea, cercetarea, securitatea şi atunci, în această dezbatere privind priorităţile de finanţare pe viitorul UE, este important să putem demonstra că fondurile structurale au reuşit să reducă decalajele dintre statele membre, dintre diferite regiuni ale Uniunii Europene şi că au impact vizibil şi imediat pe nivelul de trai al cetăţenilor. De aceea avem nevoie de proiecte de succes şi de aceea să le mulţumim celor care le fac posibile”, a mai arătat şeful Reprezentanţei Comisiei Europene.

CITESTE SI:  Banca Transilvania a atras alte 500 de milioane de euro de la investitori, la prima emisiune ESG

De asemenea, acesta a precizat că cetăţenii europeni îşi exprimă solidaritatea transferând fonduri de la bugetul UE către statele care au încă decalaje.

„Aşa cum spunea comisarul european Corina Creţu, această politică de coeziune care este pusă în aplicare este expresia cea mai concretă a unei valori fundamentale a Uniunii Europene şi anume solidaritatea. Aşa îşi exprimă solidaritatea cetăţenii europeni, transferând fonduri de la bugetul UE către statele care încă au decalaje de recuperat”, a precizat Cristea.

Potrivit acesteia, nici în România dar nici la nivel european procedurile de accesare a fondurilor europene nu sunt simple.

„De ani buni facem apel pentru simplificarea procedurilor de accesare a fondurilor europene. Nici la nivel european nu sunt chiar simple dar facem acest simplificare de ani buni şi cerem partenerilor, autorităţilor naţionale din statele membre să facă acest lucru. Se fac paşi importanţi în acest domeniu şi s-a văzut imediat impactul pe creşterea ratei de absorbţie pe perioada 2007-2013. Pe de altă parte, m-am întors aseară dintr-o vizită în regiunea Moldovei şi aflu că se simplifică unele proceduri, dar se adaugă altele care lasă, per total, accesarea şi implementarea o chestiune de multă răbdare şi hotărâre”, a explicat şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România. AGERPRES