
Compania canadiană Candu Energy se va ocupa de retehnologizarea reactorului Unității 1 de la Cernavodă
Nuclearelectrica anunțat printr-un comunicat publicat pe site-ul BVB că a atribuit companiei canadiene Candu Energy Inc. contractul privind retehnologizarea reactorului Unității 1 de la Cernavodă.
Evaluat la aproximativ 750 de milioane de dolari canadieni (cca 510 mln euro), contractul continuă seria de contracte anterioare pre-proiect pentru Retehnologizarea Unitatii 1, cu AtkinsRealis (Candu Energy Inc. este o filială canadiană deținută în totalitate a AtkinsRéalis, specializată în proiectarea și furnizarea de reactoare nucleare).
„Suntem bucurosi sa ne extindem colaborarea pentru proiectul retehnologizarii Unitatii 1 de la Cernavoda cu AtkinsRealis, care si-a dovedit deja experienta si capacitatea.
Intrucat Unitatea 1 este un pilon strategic pentru stabilitatea energetica a Romaniei, suntem mandri sa realizam acest proiect la standarde de excelenta si sa continuam sa oferim energie curata pentru urmatorii 30 de ani dupa retehnologizarea sa.
In plus, prelungirea duratei de viata a Unitatii 1 va continua sa aduca multiple beneficii pentru Romania: pastrarea locurilor de munca de inalta calitate, precum si crearea de noi locuri de munca, investitii in comunitate, contributii importante la bugetul local si de stat, precum si proiecte pentru lantul de aprovizionare local, ca parte a viziunii noastre de a crea un viitor sustenabil pentru generatiile urmatoare„, a declarat Cosmin Ghita, Director General al Nuclearelectrica SA.
Unitatea 1 CNE Cernavoda a intrat in exploatare comerciala in anul 1996, are o capacitate instalata de 700 MWe, iar in cei 27 de ani de operare a livrat in Sistemul Energetic National 138.388.129 MWh, la un factor de capacitate de peste 90%, ceea ce a plasat-o constant printre cele mai performante unitati la nivel global.
Dupa retehnologizare, in anul 2029, Unitatea 1 a CNE Cernavoda va continua sa produca aproximativ 5 TW anual si sa evite eliberarea a 5 milioane de tone de CO2 anual, energia nucleara avand, pe intreg ciclul de viata, cea mai redusa amprenta de carbon dintre toate sursele.
„In calitate de producator de echipamente originale (OEM) ale tehnologiei nucleare CANDU, suntem mandri ca aceasta solutie utilizata, testata si dezvoltata in Canada – care a fost atat de eficienta pe plan intern si international – a oferit, de asemenea, romanilor energie electrica fara emisii, eficienta din punct de vedere al costurilor si neintrerupta pentru generatii intregi, asigurandu-le independenta energetica continua si servind, de asemenea, ca un model excelent pentru restul Europei de Est„, a declarat Ian L. Edwards, presedinte si director executiv al AtkinsRealis.
„Nu numai ca acesta atribuire este perfect aliniata cu filozofia noastra Net Zero, dar operationalizeaza si angajamentul nostru de a proiecta un viitor mai bun pentru planeta noastra si pentru oameni.”
In calitate de licentiat exclusiv al portofoliului de proprietate intelectuala CANDU si contribuind cu experienta sa unica si know-how in tot ceea ce priveste aspectele tehnologiei CANDU, AtkinsRealis este singura organizatie care si-a asumat un rol de lider in toate proiectele de prelungire a duratei de viata a reactoarelor CANDU de pana acum la nivel global, inclusiv cele executate cu succes sau in curs de desfasurare in Asia, America de Nord si America de Sud.
Lucrarile executate in prezent de AtkinsRealis pentru proiectele de prelungire a duratei de viata a reactoarelor CANDU din Ontario includ 10 reactoare la Darlington si Bruce Power.
„Suntem onorati si privilegiati sa continuam relatia noastra de zeci de ani cu SNN, iar aceasta scrisoare de atribuire este un semn al increderii lor continue in munca noastra de lunga durata si in capacitatile dovedite de la Cernavoda”, a declarat Joe St. Julian, presedinte, Nuclear, AtkinsRealis.
„Este un pas important in directia lucrarilor care trebuie intreprinse pentru a prelungi durata de viata a reactorului lor CANDU si pentru a continua mostenirea de exploatare si siguranta exemplara a tehnologiei CANDU, care este un motiv de mandrie in Romania.
Acesta este motivul pentru care avanseaza, de asemenea, planurile pentru construirea a inca doua reactoare CANDU pe amplasamentul de la Cernavoda.”
Semnarea contractului este programata sa aiba loc in urmatoarele saptamani, iar intrarea sa in vigoare este conditionata de aprobarea Adunarii Generale a Actionarilor SNN si de finalizarea procedurilor de aprobare ale Guvernului Canadei.