BET
16838.36
-0.26%
BET-TR
34937.55
-0.26%
BET-FI
59897.97
-0.98%
BETPlus
2488.64
-0.26%
BET-NG
1205.13
-0.11%
BET-XT
1434.84
-0.36%
BET-XT-TR
2943.66
-0.36%
BET-BK
3096.27
-0.44%
ROTX
36979.69
-0.22%


Companiile importante în piața petrolului au raportat scăderea veniturilor pe fondul prețurilor mici ale barilului

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Traderii de acțiuni din întreaga lume sunt concentrați pe sezonul de câștiguri din trimestrul al treilea. Această săptămână este deosebit de interesantă pentru investitorii care tranzacționează acțiuni ale companiilor de energie, deoarece 5 companii petroliere își raportează rezultatele. BP (BP.UK), Total (FP.FR) și Shell (RDSA.NL) și-au raportat deja câștigurile, în timp ce alte 2 firme americane – Exxon Mobil (XOM.US) și Chevron (CVX.US) – raportează azi.

Sursa: Bloomberg, XTB Research

Companiile importante de pe piața petrolului trebuie să raporteze al treilea trimestru consecutiv al scăderii veniturilor de la an la an. Veniturile combinate ale supermajorilor europeni în trimestrul al treilea al anului 2019 au fost cu peste 30 de miliarde de dolari mai mici decât în trimestrul 3 din 2018. Firmele importante din SUA trebuie să raporteze venituri cu aproape 14 miliarde de dolari mai mici.

Nu ar trebui să fie o surpriză că veniturile companiilor din energie ar trebui să scadă – prețurile medii ale gazelor naturale și petrolului nerafinat au fost mult mai mici decât în trimestrul al treilea al anului 2018.

Cu toate acestea, piața nu ia în considerare dinamica anuală, cel puțin nu la prima vedere, despre cum se compară rezultatele reale cu estimările.

Aceste companii au făcut o treabă bună gestionând așteptările înaintea acestui sezon de câștiguri – Exxon a avertizat că este probabil să primească 0,5 miliarde de dolari din cauza prețurilor scăzute ale petrolului, Shell a avertizat că producția este mai mică și BP a indicat că va percepe o taxă de depreciere din cauza vânzării activelor.

Urmărește evoluția instrumentelor preferate direct din platforma de tranzacționare

Datorită acestui lucru, estimările consensului pentru câștiguri au scăzut substanțial în ultimele 4 săptămâni și le-a făcut doar mai ușor de învins.

Sursa: Bloomberg, XTB Research

Fiecare companie europeană a raportat o scădere semnificativă a câștigurilor și a veniturilor. Rapoartele de la Exxon Mobil (XOM.US) și Chevron (CVX.US) sunt programate pentru publicare înainte de sesiunea americană deschisă vineri.

BP (BP.UK) și-a raportat marți câștigurile și a reușit să ofere un câștig excedentar de +20%. Cu toate acestea, rezultatele sunt bune doar în condițiile în care profitul, ajustat pentru factori unici, a scăzut cu aproape 40% YoY.

Dacă luăm în calcul factorii unici, cum ar fi taxa de 2,6 miliarde de dolari legată de vânzarea activelor, cea mai importantă companie petrolieră britanică a raportat de fapt prima pierdere netă de trei ani încoace.

Cu toate acestea, un lucru care arată impresionant în raportul de câștiguri al BP este fluxul său de numerar operațional – în ciuda scăderii prețurilor petrolului, a rămas neschimbat an de an.

CITESTE SI:  Sphera Franchise Group estimează vânzări de peste 1,64 miliarde lei și un profit cu 20% mai mare

Cu toate acestea, prețul acțiunii companiei a scăzut în timpul apelului de câștiguri, când directorul financiar al BP a declarat că este prematur să vorbim despre creșterea dividendelor.

Descoperă analizele de piață realizate de analiștii XTB România

Raportul de câștiguri de la Total (FP.FR), publicat miercuri, a demonstrat că profitul net al companiei a scăzut cu 24% YoY. Cu toate acestea, EPS-ul său a ajuns în continuare cu 9% mai mare decât estimarea mediană a analiștilor.

Compania franceză a spus că, datorită cesionării activelor cu costuri ridicate, acum este capabilă să acopere nevoile de cheltuieli la un preț al petrolului de doar 25 USD / baril.

În același timp, Total a crescut investițiile în proiecte cu costuri reduse, iar efectul net a fost o creștere a producției de 8,4% YoY la 3,04 milioane barili echivalent pe zi.

În mod similar lui BP, fluxul de numerar operațional al Total s-a menținut relativ constant față de modificarea prețurilor petrolului, deoarece a scăzut doar cu 3% YoY.

Royal Dutch Shell (RDSA.NL) a reușit să ofere un ritm solid EPS și a înregistrat cea mai mică scădere anuală a câștigurilor dintre firmele majore europene de pe piața petrolului.

Rezultate bune ale companiei pot fi atribuite performanței solide a unității de tranzacționare a petrolului și gazelor în perioada iulie-septembrie. Cu toate acestea, Shell a avertizat că încetinirea creșterii globale poate avea un impact negativ asupra cererii în viitor și că programul său de răscumpărare de 25 de miliarde de dolari este posibil să nu fie finalizat în 2020, așa cum era de așteptat. Ca și consecință, prețul acțiunilor a scăzut semnificativ.

Cei doi supermajori petrolieri din SUA – Exxon Mobil (XOM.US) și Chevron (CVX.US) – își vor declara azi rapoartele înainte de deschiderea pieței americane.

Ambele companii ar trebui să raporteze scăderea câștigurilor, depășind scăderea prețului brut – se preconizează că veniturile Exxon vor fi cu 54,1% YoY mai scăzute, în timp ce Chevron va raporta un profit cu 39,4% mai mic comparativ cu anul precedent.

Scăderea veniturilor pentru ambele companii este de așteptat să fie similară cu scăderea prețului petrolului. Ceea ce s-ar putea considera interesant este faptul că, în ciuda prețurilor petrolului mai mici, ambele companii trebuie să raporteze câștiguri mai mari decât în trimestrul al doilea din 2019.

Se poate sugera că analiștii se așteaptă ca supermajorii americani să compenseze parțial prețurile mai mici ale petrolului cu performanțe bune în segmentul din aval. (rafinare și distribuție), la fel cum a fost cazul Royal Dutch Shell.

Analiză efectuată de XTB Online Trading.


 

[ajax_load_more]