BET
16904.82
0.13%
BET-TR
35075.45
0.13%
BET-FI
60066.16
-0.7%
BETPlus
2497.77
0.11%
BET-NG
1208.96
0.21%
BET-XT
1440.45
0.03%
BET-XT-TR
2955.17
0.03%
BET-BK
3109.16
-0.02%
ROTX
37120.15
0.16%


Consiliul European a adoptat un nou regulament privind controlul numerarului la intrarea și ieșirea din UE

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Consiliul Uniunii Europene a adoptat astăzi un regulament menit să îmbunătățească controlul numerarului la intrarea sau ieșirea din UE, această masură urmând unui acord la care s-a ajuns cu Parlamentul European în luna iunie, se arată intr-un comunicat al Consiliului.

Finanțarea terorismului, spălarea banilor, evaziunea fiscală și alte activități infracționale trebuie să fie urmărite și eliminate. Noul regulament ne oferă instrumentele necesare pentru a fi mai eficienți în combaterea acestor amenințări,” a declarat Hartwig Löger, Ministrul federal al finanțelor din Austria.

Regulamentul va îmbunătăți actualul sistem de controale privind numerarul care intră sau iese din UE. Aceasta înseamnă că cele mai recente evoluții ale standardelor internaționale în materie de combatere a spălării banilor și a finanțării terorismului, elaborate de Grupul de Acțiune Financiară Internațională (GAFI), vor fi reflectate în legislația UE.

În termeni practici, noul regulament extinde definiția numerarului, aceasta acoperind acum nu doar bancnotele, ci și alte instrumente sau mărfurile cu grad ridicat de lichiditate, precum cecuri, cecuri de călătorie, carduri preplătite și aur. De asemenea, domeniul de aplicare al regulamentului este extins astfel încât să includă numerarul expediat prin serviciile poștale, de transport de marfă sau de curierat.

Noua legislație extinde obligația cetățenilor care intră sau ies din UE și care transportă numerar în valoare de 10.000 EUR sau mai mult de a declara acest numerar autorităților vamale. Declarația va fi necesară indiferent dacă persoanele în cauză transportă numerarul asupra lor, în bagajele lor sau în mijlocul lor de transport. La cererea autorităților, călătorii vor trebui să pună la dispoziție numerarul pentru verificare.

CITESTE SI:  Connections decide acordarea de dividende pentru 2023 și anunță estimările financiare 2024

În cazul în care numerarul este transmis prin alte mijloace („numerar neînsoțit”), autoritățile competente vor avea autoritatea de a solicita expeditorului sau destinatarului să facă o declarație de informare. Autoritățile vor putea să efectueze controale asupra oricăror transporturi, pachete sau mijloace de transport care pot conține numerar neînsoțit.

Statele membre vor face schimb de informații în cazurile în care există indicii că numerarul este legat de activități infracționale care ar putea afecta interesele financiare ale UE. Aceste informații vor fi, de asemenea, transmise Comisiei Europene.

Noul regulament nu va împiedica statele membre să prevadă controale naționale suplimentare cu privire la mișcările de numerar în cadrul Uniunii în temeiul legislației naționale, cu condiția ca aceste controale să fie în conformitate cu libertățile fundamentale ale Uniunii.

Consiliul și Parlamentul European trebuie acum să semneze regulamentul adoptat. Textul semnat va fi publicat în Jurnalul Oficial al UE și va intra în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării.


 

[ajax_load_more]