BET
18009.67
0.36%
BET-TR
39222.93
0.35%
BET-FI
59000.37
-0.14%
BETPlus
2668.59
0.34%
BET-NG
1280.38
0.45%
BET-XT
1535.56
0.33%
BET-XT-TR
3291.74
0.32%
BET-BK
3350.39
0.29%
ROTX
39556.45
0.36%

Corporatiile straine au 70% din exporturile si 60% din importurile Romaniei

Autor: Financial Market
2 min

Companiile cu investiţii străine directe (ISD) realizează în medie 70% din exporturile României, dar şi 60% din importurile ţării, se arată într-un studiu realizat de Academia de Studii Economice Bucureşti (ASE) împreună cu Consiliul Investitorilor Străini (FIC).

„Exporturile şi importurile companiilor ISD au crescut continuu începând cu 2009, ca valoare nominală, cu excepţia anului 2012. Dacă în anul 2008 companiile ISD realizau aproximativ 50% din deficitul comercial, până în anul 2015, contribuţia acestora s-a redus substanţial până la aproximativ 20% din balanţa comercială deficitară. În 2015, importurile au continuat să depăşească volumul exporturilor cu aproximativ 1,8 miliarde euro în rândul companiilor ISD. Exporturile României sunt susţinute într-o proporţie
considerabilă de companiile ISD, lucru deloc surprinzător având în vedere că sunt în general mai mari şi beneficiază de know-how mai extins decât companiile locale”, precizează autorii studiului.

Potrivit sursei citate, cifrele care arată că importurile companiilor ISD mai mari decât exporturile ar putea fi explicate de faptul că avansul economic al României se bazează în mare parte pe consum. De exemplu, în 2015, companiile din comerţul cu ridicata şi amănuntul au importat bunuri de peste 22 miliarde euro iar o parte considerabilă dintre companiile cu capital străin activează în acest sector.

În ceea ce priveşte salariul mediu net, companiile străine au acordat salarii mai mari decât media naţională, dar mai mici decât în campaniile cu capital integral de stat.

„Salariul mediu net plătit de companiile străine a fost constant mai mare decât media naţională dar mai mic decât în companiile cu capital integral de stat. Competiţia pentru forţa de muncă a crescut considerabil în România odată cu venirea companiilor ISD. Companiilor autohtone le-a fost astfel mai dificil să recruteze din cauza concurenţei sporite, dar aceasta a dus în definitiv, la creşterea nivelului general al salariilor din România”, se precizează în documentul citat.

Companiile ISD angajează o treime din forţa de muncă din sistemul privat al României, aproximativ 1,2 milioane de persoane, au o productivitate a muncii de două ori mai mare decât cele cu capital românesc şi investesc de două ori mai mult în fiecare angajat.

„Companiile ISD au făcut mai puţine disponibilizări decât au fost realizate în totalul economiei ca urmare a crizei financiare. Între 2009 şi 2010 numărul total al salariaţilor din România a scăzut cu 8,3%, iar în companiile cu capital străin scăderea a fost de doar 1%. Acestea au făcut şi mai multe angajări, odată cu ieşirea din criză. Între 2010 şi 2015 numărul total al salariaţilor din România a crescut cu 5,3%, iar numărul total al salariaţilor din companiile cu capital străin a crescut cu 8%. Putem concluziona de aici că aceste companii au făcut faţă mai uşor crizei şi şi-au revenit mai repede.”

De asemenea, studiul mai arată că deşi percepţia este că volumul ISD este mai mare, România are cel mai mic stoc de ISD pe locuitor din regiune (3.103 euro/locuitor).

Sursa citată mai menţionează că 60% din investiţiile străine sunt în regiunea Bucureşti-Ilfov.

„Conform statisticilor oficiale, 60% din investiţiile străine sunt în regiunea Bucureşti-Ilfov; statisticile trebuie, însă, interpretate cu atenţie deoarece valoarea investiţiei este înregistrată în regiunea unde se afla sediul social al companiei. După Bucureşti-Ilfov cele mai multe investiţii străine sunt localizate în regiunile Centru şi Vest ale României datorită proximităţii faţă de ţările din UE şi infrastructurii mai dezvoltate.”

Studiul precizează că jumătate din totalul ISD au fost direcţionate către industrie, ceea ce înseamnă că investiţiile au fost semnificative şi pe termen lung, iar ponderea valorii adăugate brute a companiilor multinaţionale depăşeşte 60% în industrii precum auto şi IT&C, conform datelor Eurostat (FATS). AGERPRES

Foto credit: Dreamstime