BET
16949.68
0.18%
BET-TR
35168.54
0.18%
BET-FI
60251.36
-0.13%
BETPlus
2503.89
0.13%
BET-NG
1208.58
0.1%
BET-XT
1443.94
0.17%
BET-XT-TR
2962.33
0.17%
BET-BK
3109.34
0.09%
ROTX
37214.72
0.2%


Cotațiile petrolului cresc după ce Arabia Saudită și-a majorat prețurile pentru petrolul Arab Light cu livrare în ianuarie

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Prețurile petrolului s-au apreciat semnificativ astăzi, pe fondul unui mix de factori care au ajutat la reorientarea pentru moment a atenției de la îngrijorările legate de varianta Omicron.

În weekend, Arabia Saudită și-a majorat prețurile pentru petrolul Arab Light cu livrare în ianuarie, pe care îl vinde în Asia și SUA, ridicând prețul la maximul ultimilor doi ani.

Creșterea prețurilor de către statul conducător al Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol, unul dintre cei mai mari producători de petrol din lume, vine pe măsură ce negocierile de dezarmare nucleară dintre Iran și SUA au ajuns într-un impas, ceea ce diminuează probabilitatea ca Teheranul să aducă un volum suplimentar de petrol în piață.

Cele două vești sunt optimiste pentru prețurile petrolului și sugerează că cererea și oferta din lunile următoare ar putea duce la o presiune ascendentă asupra prețurilor.

Atât cotația WTI cât și cea Brent au înregistrat șase săptămâni consecutive de scădere, marcând cea mai lungă astfel de secvență din 2018.

Evoluția de luni vine în urma deciziei de săptămâna trecută a cartelului OPEC+ de a menține creșterile producției pentru ianuarie, în ciuda incertitudinii privind cererea din cauza noii variante a virusului.

Cu toate acestea, câștigurile de astăzi nu ar trebui interpretate ca începutul unei secvențe ascendente pe termen lung a prețurilor deoarece incertitudinea cu privire la impactul noii variante de virus asupra activității economice va limita posibilitatea unor creșteri ulterioare.

CITESTE SI:  Bitcoin România: Numărul de tranzacții a crescut cu 600% în T1 20224, față de aceeași perioadă din 2023

Rapoartele recente au determinat un oarecare grad de optimism cu privire la potențialul impact al noii tulpini asupra economiei. Consilierul medical de top al SUA, Anthony Fauci, a spus că Omicron nu pare să aibă efecte de „o mare severitate”, confirmând rezultatele unora dintre cercetările inițiale care indicau faptul că simptomele tind să fie mai ușoare în comparație cu alte variante.

Din punct de vedere tehnic, cotația WTI pare să fi dezvoltat o secvență ascendentă pe termen scurt. Totuși, entuziasmul inițial al investitorilor a suferit o temperare recentă, care pare să fi determinat o stabilizare deasupra mediei mobile de 50 de perioade (linia portocalie).

Cumpărătorii se vor afla în curând într-un punct important pentru direcția pe termen scurt a cotației, când prețul va testa zona de intersecție dintre media mobilă menționată anterior și linia ascendentă de trend. În cazul în care va avea loc un ricoșeu, prima rezistență de urmărit se află la 69,50 USD, nivel susținut suplimentar de o retragere Fibonacci de 50% din secvența descendentă din perioada iulie – august. În caz contrar, o spargere în jos ar putea deschide drumul către o testare a pragului de la 66,60 USD.

Sursa: Radu Puiu, Research Analyst, XTB Romania