BET
14687.5
0.15%
BET-TR
30325.26
0.15%
BET-FI
58271.49
0.58%
BETPlus
2181.18
0.12%
BET-NG
1073.34
0.12%
BET-XT
1267.27
0.17%
BET-XT-TR
2586.9
0.16%
BET-BK
2758.04
0.19%
ROTX
32751.44
0.4%


Cresc tensiunile din Orientul Mijlociu, iar prețul aurului atinge maxime multi-anuale

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Tensiunile dintre Iran și Statele Unite au continuat să se accentueze, iar ultimele evoluții din Orientul Mijlociu amenință cu un conflict militar.

In urmă cu cateva zile, forțele iraniene au doborât o dronă americană argumentând că a intrat ilegal în spațiul aerian iranian. După cum a relatat New York Times, Statele Unite au pregătit atacuri de retorsiune împotriva unor ținte iraniene, inclusiv a unor baterii radar și a rachetelor.

Cu toate acestea, Donald Trump a decis să renunțe la planurile de retaliere și nu vrea să ducă la o escaladare a tensiunilor, piețele întâmpinând raportul NYT ca o ușurare, iar petrolul a pierdut o parte din câștigurile recente.

Însă, trebuie remarcat faptul că nu este singura veste interesantă din Orientul Mijlociu publicată în timpul nopții. De asemenea, s-a raportat că forțele Houthi din Yemen au lovit o centrală electrică din Arabia Saudită cu o rachetă. În plus, până acum neconfirmate, au apărut și informații cu privire la o explozie în apropierea centralei nucleare iraniene din Bushehr. Deși lipsa unor măsuri de retaliere împotriva Iranului reprezintă o veste bună, celelalte două știri arată că situația din Orientul Mijlociu este departe de a fi liniștită, relatează o analiză efectuată de casa de brokeraj XTB Online.

Aurul la cel mai înalt nivel din august 2013, Bitcoin depășește pragul de 9500 de dolari

Aurul a continuat să avanseze, fiind alimentat de tensiunile geopolitice în creștere și de slăbirea dolarului american. În această săptămână a avut loc un raliu amplu al metalului prețios, care a câștigat 4% de la nivelul de închidere al săptămânii trecute. De reținut că, vineri dimineață, prețul a depășit pragul de 1400 de dolari pentru un moment scurt. Nivelul de 1411,6 dolari atins în această dimineață a fost cel mai înalt nivel de la începutul lunii septembrie 2013.

Sursa goldprice.org

CITESTE SI:  Lanțul de cafenele Starbucks a raportat venituri în creștere în trimestrul al treilea pe fondul majorării prețurilor produselor vândute

Imagine mixtă a indicatorilor PMI din Asia

În cursul sesiunii asiatice, s-au publicat indicatorii PMI pentru luna iunie. Indicatorii din Australia publicați de Commonwealth Bank Australia (CBA) au arătat o evoluție destul de interesantă, astfel, în timp ce alte state se confruntă cu deteriorarea condițiilor economice, etaloanele din Australia au reușit să avanseze.

Indicatorul manufacturier a crescut de la 51 de puncte la 51,7 puncte, în timp ce varianta pentru servicii a avansat de la 51,5 la 53,3 puncte. Detaliile raportului au arătat că ritmul de creștere din sectorul privat australian a avansat și că subindicatorii de producție și cu privire la noua activitate de afaceri au înregistrat cel mai mare avans din ultimele șapte luni.

Pe de altă parte, varianta preliminară a indicatorului PMI din Japonia a fost dezamăgitoare. Indicatorul PMI manufacturier a scăzut de la 49,8 puncte la 49,5 puncte, în timp ce piața se aștepta la un avans până la 50 de puncte.

Detaliile au arătat ca datele cu privire la noile comenzi a înregistrat cea mai accentuată scădere din ultimii 3 ani, în timp ce stocurile au crescut cel mai mult din ultimii 6 ani și jumătate, ca urmare a volumelor dezamăgitoare de vânzări. Cererea mai slabă a fost observată atât pe plan intern, cât și pe plan internațional, cererea de automobile fiind afectată cel mai mult de incertitudinea provocată de războiul comercial dintre SUA și China.

Analiză preluată efectuată de XTB Online Trading.


 

[ajax_load_more]