BET
16838.36
-0.26%
BET-TR
34937.55
-0.26%
BET-FI
59897.97
-0.98%
BETPlus
2488.64
-0.26%
BET-NG
1205.13
-0.11%
BET-XT
1434.84
-0.36%
BET-XT-TR
2943.66
-0.36%
BET-BK
3096.27
-0.44%
ROTX
36979.69
-0.22%


Creșterea economică din China, a doua economie a lumii, a incetinit în luna aprilie. Bitcoin, câstigatorul războiului comercial

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Deși luna martie a surprins pozitiv, economia chineză prezentând o rată impresionantă de creștere a producției industriale, este posibil să fi fost totuși un caz singular, determinat în mare parte de reducerile de TVA care au intrat în vigoare pe 1 aprilie, se arată intr-o analiza a brokerilor de la XTB Online Trading.

O asemenea opinie a fost prezentată de Biroul Național de Statistică al Chinei în declarația sa care a precedat un pachet de date pentru luna aprilie.

În primul rând, producția industrială a crescut doar cu 5,4% în termeni anuali, plasându-se sub estimarea medie a analiștilor de 6,5%, si departe de realizarile lunii martie, de 8,5%.

Totodată, investițiile în active fixe au crescut cu 6,1% YoY, sub nivelul previzionat de 6,4%. La rândul său, vânzările de retail au avansat cu 7,2% față de aceeași perioadă a anului trecut, situându-se la o distanță considerabilă de nivelul așteptat de 8,6%.

După cum a fost menționat, volatilitatea accentuată a datelor în perioada martie-aprilie ar fi putut fi cauzată de reducerile de TVA. Aceeași imagine a fost observată și în cazul datelor comerciale care arată o scădere a importurilor în luna martie și apoi o revenire remarcabilă în luna aprilie.

Luând în considerare demersurile recente făcute de Donald Trump, se poate presupune că statul chinez va înregistra o nouă creștere notabilă a importurilor în luna mai din cauza majorării volumului de cumpărături înainte de aplicarea taxelor vamale. Unul dintre puținele aspecte pozitive ale raportului de astăzi îl reprezintă nivelul investițiilor pe piața imobiliară care a crescut cu 11,9% de la începutul anului până în aprilie.

În ansamblu, datele pentru luna aprilie arată că economia chineză s-a liniștit după accelerarea din martie, iar această încetinire a apărut chiar înainte ca războiul comercial să se accentueze. În opinia analiștilor XTB, ar putea fi un motiv ca administrația de la Beijing să intensifice stimulentele în următoarele luni pentru a susține și stabiliza creșterea economică.

În acest context, trebuie să menționăm o divergență continuă între investițiile publice și cele private în active fixe. În aprilie, primul indicator a crescut cu 7,8% YoY, în timp ce al doilea a avansat cu 5,5% YoY, înregistrând cel mai lent ritm din decembrie 2016.

În ultimele luni, investițiile imobiliare s-au distanțat de totalul investițiilor în active fixe. Sursa: Macrobond, XTB Research

Acțiunile din China au inchis in crestere azi, în ciuda unui set de date dezamăgitoare, fapt ce se poate datora așteptărilor ca Beijingul să fie forțat să pună în aducă noi stimulente în viitorul apropiat. Astfel, Shanghai Composite a câștigat 1,91%, în timp ce Hang Seng (CHNComp) a crescut cu 0,52%.

CITESTE SI:  Romgaz propune acționarilor două variante de distribuire a dividendelor. Investițiile masive planificate pun presiune pe bugetul companiei

Bitcoin, principalul câștigător al conflictului comercial

Accentuarea tensiunilor comerciale au avut un impact negativ major asupra celor mai multe piețe, cele mai afectate instrumente fiind indicii bursieri, dolarul australian și soia. Cu toate acestea, există un câștigător important: Bitcoin.

Moneda a câștigat 60% doar în luna mai, și peste 100% de la începutul anului. Există cel puțin 3 motive care au determinat creșterea popularității Bitcoin în rândul investitorilor chinezi:

• Majorarea taxelor vamale ar putea cauza deprecierea yuanului, scenariu care ar restabili un oarecare nivel de competitivitate pentru exporturile din China, dar ar acționa în detrimentul consumatorului. Investitorii chinezi ar putea dori să își diversifice investițiile în active ca aurul, dolarul sau yenul și criptomonedele pentru a evita deprecierea economiilor.

• Bitcoin prezintă un avantaj în raport cu alte active – poate fi transferat în mod anonim, fapt ce reprezintă un beneficiu semnificativ într-o țară cu controale ale capitalului.

• În plus, reporterul Bloomberg, Ed van der Walt, susține că Bitcoin ar putea fi folosit de către contrabandiștii care vor încerca să evite taxele vamale din SUA.

Acești factori ar putea fi dificil de cuantificat, dar se pare că există o opinie la nivel international că războiul comercial a alimentat raliul, iar modul în care acest subiect va evolua ar putea avea un impact puternic asupra prețului Bitcoin.

Bitcoin Price. Sursa Coindesk


 

[ajax_load_more]