BET
16882.42
-0.77%
BET-TR
35029
-0.77%
BET-FI
60301.58
-0.24%
BETPlus
2495.95
-0.73%
BET-NG
1210.27
0.09%
BET-XT
1440.85
-0.75%
BET-XT-TR
2956.01
-0.75%
BET-BK
3107.11
-0.88%
ROTX
37073.64
-0.76%Creșterea prețurilor la energie și dobânzi lovește puternic în acțiunile din sectorul tehnologic

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Acțiunile s-au bucurat de cea de-a doua cea mai lungă creștere din 1999 încoace, cu o scădere de sub 5% la un moment dat, dar forțele dezlănțuite din criza energetică globală sunt pe cale să schimbe acest lucru.

Prețurile galopante ale energiei, ale energiei electrice și ale gazelor naturale trimit valuri de șoc prin economie, obligând fabricile să se închidă, agravând situația aprovizionării globale și punând presiune asupra inflației, forțând dobânzi mai mari în SUA și Europa.

Acțiunile cedează în cele din urmă la atracția gravitațională a prețurilor mai mari la energie și a ratelor mai mari ale dobânzii.

Luni a fost o sesiune interesantă, deoarece a fost prima sesiune din februarie și martie în care am putut vedea în mod clar cum sensibilitatea ratei dobânzii devine o dinamică a pieței, cu sell-off futures Nasdaq 100 după un început pozitiv de sesiune.

Sentimentul riscului a continuat și ieri, deoarece randamentul SUA pe 5 ani a crescut cu peste 1% pentru prima dată din martie anul trecut, având impact asupra valorii acțiunilor din tehnologie.

Acțiunile nu sunt afectate doar de ratele dobânzilor mai mari, ci și de o criză energetică galopantă la nivel global, descrisă de analiștii Saxo bank în mai multe analiz: Cât timp piețele de acțiuni pot ignora șocul energetic? Criza energetică ar putea schimba agenda de transformare verde?

Prețurile mai ridicate ale energiei electrice (în creștere cu 38% în Germania în această lună) și prețurile mai mari la energie, la gazele naturale, țiței și cărbunele termic determină creșterea costurilor de fabricație pentru fabricile de îngrășăminte, oțel, aluminiu și, în general, pentru materialele de construcție.

În același timp, cererea consumatorilor rămâne ridicată într-un lanț de aprovizionare global ciudat perturbat din cauza Covid-19, care determină creșterea tarifelor de transport și timpul de livrare explodează mai mare. Recent, atât Nike, cât și FedEx au raportat presiuni de marjă și credem că aceasta va fi tema copleșitoare de discuții în T3, care începe peste două săptămâni.

CITESTE SI:  One United Properties se extinde în segmentul locuințelor premium accesibile, printr-o nouă achiziție strategică

Adăugând o presiune suplimentară asupra economiei globale, criza energetică obligă China să păstreze energia, determinând fabricile să se închidă temporar, înrăutățind situația aprovizionării globale.

Totodata, anumite cercetari anterioare sugerează ca evaluarea efectului prețurilor mărfurilor asupra inflației globale din SUA a fost destul de puternică în anii 1970 și începutul anilor 1980, dar a dispărut în perioada 2002-2008.

Întrebarea principală pentru acțiuni este dacă intrăm din nou într-un astfel de regim, cu mărfuri care împing inflația în sus, pentru că, dacă acesta este cazul, acțiunile vor trebui să reflecte acest lucru prin evaluări mai mici, iar în prezent sunt la niveluri record.

La 4 ianuarie 2021, am definit anul acesta ca fiind anul de reflație și am recomandat investitorilor să se expună sectorului mărfurilor„, precizeaza analistii Saxo Bank.

Recenta criză energetică ne confirmă faptul că lumea fizică este pur și simplu prea mică pentru a susține ambițiile noastre de transformare ecologică și cererea creată de stimulentele fiscale și monetare istorice acordate în urma pandemiei.

La începutul lunii martie, am semnalat că energia neagră alerga înaintea energiei verzi și că investitorii ar trebui să ia în considerare investițiile în sectorul energetic tradițional.

Așa cum arată graficul pe termen lung al performanței relative dintre MSCI World Energy Sector și MSCI World, performanța slabă a sectorului energetic tradițional a fost semnificativă și, având în vedere traiectoria actuală a prețurilor la energie, există un mare potențial de recompensare a riscurilor pentru a obține supraponderalizarea sectorului energetic tradițional.

Cu toate acestea, este necesar ca investitorul să pună mai puțin accent pe ESG (criteriile sociale, de mediu și de guvernanță) și să facă un pariu tactic.