BET
17680.5
1.41%
BET-TR
37417.56
1.48%
BET-FI
58826.12
-0.36%
BETPlus
2609.85
1.34%
BET-NG
1264.99
1.96%
BET-XT
1497.7
1.2%
BET-XT-TR
3132.73
1.27%
BET-BK
3227.37
0.7%
ROTX
38863.86
1.44%
Creșteri consistente pe piețele bursiere din Statele Unite. La BVB, tranzacțiile au depășit 10 mil euro

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Sesiunea de marti a adus evoluții contrastante pe piețele de capital, atitudinea investitorilor traversând o perioadă volatilă. Inițial, decizia surprinzătoare a Fed de a reduce dobânzile cu 50 de puncte de bază a fost întâmpinată într-o manieră pozitivă de piețe, care au încercat o revenire.

Ulterior, traderii au realizat că o astfel de măsură era deja inclusă în preț, iar factorul surpriză nu reprezintă neapărat un aspect optimist, ci mai de grabă ar putea sugera că situația este mai gravă decât pare la prima vedere. Această schimbare de atitudine s-a transpus într-o corecție amplă, US500 pierzând aproape 3%.

Totuși, sesiunea de ieri a adus o surpriză pozitivă, după prezentarea rezultatelor alegerilor prezidențiale primare de ”Super marți”. Joe Biden a obținut victorii importante în regiuni cheie, ceea ce a oferit un impuls campaniei sale și a crescut șansele de a deveni candidatul Democraților.

Aceste rezultate au fost considerate optimiste de către investitori, întrucât este considerat a avea o abordare moderată. Sectorul de sănătate are cel mai mult de câștigat de pe urma acestor performanțe, fostul vicepreședinte luându-și angajamentul de a dezvolta programul social Affordable Care Act, cunoscut și ca Obamacare.

În acest context, am asistat la o recuperare remarcabilă a indicilor americani: Dow Jones s-a apreciat cu 4,5%, S&P cu 4,22% in timp ce Nasdaq a avut 3,85%. În cadrul secvenței pozitive a fost depășit un obstacol important pentru cumpărători sub forma pragului psihologic de 3000 de puncte, indicele S&P ajungand la 3130 de puncte.

Evolutie comparativă YTD a principalilor indici americani. Sursa CNBC

Pe termen mediu se pune totuș problema modului în care instituțiile centrale vor gestiona situația. Investitorii se așteaptă ca Fed să recurgă la noi reduceri de dobândă la sfârșitul lunii martie și în aprilie. Totuși, în comparație cu scenariul din perioada Crizei Financiare, băncile au mult mai puțin spațiu de manevră, dobânzile fiind la niveluri foarte reduse sau chiar în teritoriul negativ. În acest context, atenția s-ar putea orienta către altfel de instrumente, precum măsuri cantitative de relaxare a condițiilor monetare.

CITESTE SI:  Arctic Stream la T1 2024: Venituri în ușoară creștere, profit diminuat cu 10%

Numărul de cazuri confirmate de coronavirus a sărit la 95.488, din care 53.689 de persoane recuperându-se in totalitate. Numărul de decese a crescut la 3.286, Japonia a decis intrarea în carantina tuturor sosirilor din China și Coreea de Sud, in timp ce Italia a decis să închidă școlile din țară până pe 15 martie.

Fondul Monetar International a anuntat ieri un plan de interventie de 50 miliarde dolari pentru a combate efectele coronavirusului. Kristalina Georgieva, Directorul FMI, a spus intr-un eveniment la Washington ca „ne confruntam cu o scadere generalizata a cererii de produse si servicii la nivel mondial cu efecte negative directe asupra preturilor materiilor prime, comertului si industriei turismului.

La București, toti indicii BVB au inregistrat cresteri la finalul sedinței de ieri. Variatiile au fost cuprinse intre 0.01% pentru BET-FI si 1.21% in cazul indicelui BET-NG. Valoarea tranzactiilor a fost de 10,7 milioane euro, in scadere comparativ cu sedința precedentă.

Banca Transilvania (TLV) a fost și in sedința de azi cel mai lichid emitent, cu o valoare tranzactionată de 13,5 milioane lei. Din cadrul indicelui BET, cel mai mare avans a fost inregistrat de OMV Petrom (SNP), care a crescut cu 3.59%, la polul opus, Alro (ALR) scăzând cu 1.95%. Trebuie mentionat totodată ca actiunile Teraplast, cel mai mare producător de materiale de construcții cu capital românesc vor intra in structura indicelui principal BET.


 

[ajax_load_more]