BET
15033.96
1.36%
BET-TR
31040.47
1.36%
BET-FI
57453.7
0.53%
BETPlus
2230.89
1.29%
BET-NG
1103.23
1.44%
BET-XT
1295.7
1.29%
BET-XT-TR
2645.03
1.29%
BET-BK
2828.99
1.31%
ROTX
33405.38
1.41%


Cu oferta limitată în mod artificial, prețul petrolului ar putea ajunge în curând la 100 de dolari pe baril

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Petrolul a fost unul dintre principalii factori care au contribuit la problema inflației incontrolabile la nivel mondial, incertitudinea privind aprovizionarea ducând prețurile la aproape 120 de dolari pe baril odată cu declanșarea razboiului din Ucraina.

Cu toate acestea, când piața a văzut că nu există probleme de aprovizionare cu petrol la nivel mondial, prețul a scăzut semnificativ din iunie anul trecut până în iunie anul curent.

Dar cererea globală record și o reducere puternică a producției globale de către OPEC+ au readus în discuție spectrul pragului de 100 de dolari pe baril, acest lucru indicând faptul că lupta împotriva inflației este departe de a se fi încheiat.

Deficit uriaș și reduceri suplimentare ale producției
OPEC+ redusese deja producția, dar, odată cu scăderea semnificativă a prețului, au decis să intervină din nou. În aprilie, întregul cartel extins a decis să își reducă ținta de producție cu puțin peste 1 milion de barili pe zi (brk/zi).

De remarcat faptul că, la acel moment, multe țări din cartel s-au străduit să își mărească producția după reducerile inițiale din timpul pandemiei dar piața a fost sceptică în ceea ce privește efectul acestei acțiuni.

Astfel, abia după noi reduceri în iunie prețurile au început să revină. Dar asta nu e tot. În timpul verii, Arabia Saudită a anunțat o reducere voluntară suplimentară de 1 milion de brk/zi, iar Rusia a redus exporturile cu 0,3 milioane de brk/zi, ambele acțiuni fiind prelungite până la sfârșitul acestui an.

Piața se aștepta anterior la un deficit de 2 milioane de brk/zi până la sfârșitul anului, dar acum este clar că acest deficit va fi și mai mare.

Un deficit atât de masiv a fost înregistrat ultima dată în 2007-2008, când prețurile au urcat vertiginos la aproape 150 de dolari pe baril.

Cu toate astea, atunci, oferta nu a putut ține pasul cu cererea în creștere, în timp ce acum, oferta este limitată în mod artificial. Cu alte cuvinte, în prezent asistăm la o cerere record de peste 100 de milioane de brk/zi, astfel că, în condițiile unui deficit de petrol, prețurile continuă să crească și nimeni nu se așteaptă la scăderi majore.

Biden nu are o soluție de urgență
Anul trecut și la începutul acestui an, Statele Unite au intrat in luptă pentru a reduce prețurile de pe piață, iar pentru o vreme, acest lucru a funcționat foarte bine.

Statele Unite au apelat la rezervele lor vaste de petrol, constituite în urma crizelor petroliere de acum 40 de ani, la un moment dat, agențiile guvernamentale americane vindeau chiar 1 milion de barili pe zi.

Deși acest lucru ar putea părea puțin, piața bine echilibrată a resimțit-o destul de clar. Chiar dacă SUA este în prezent cel mai mare producător de petrol din lume, nu este suficient.

CITESTE SI:  Afaceri de 84,4 mil lei, pentru Alumil, ȋn T3, cu 5% ȋn creștere. Compania investește în extinderea la nivel național

Eliberarea acestor rezerve a fost motivată politic, președintele Biden dorind prețuri mai scăzute pentru alegerile de la mijlocul mandatului.

Rezervele au fost epuizate la niveluri care nu au mai fost văzute din anii 1980, iar producătorii americani, chiar și cu prețuri destul de ridicate, sunt reticenți în a investi masiv în extinderea producției din cauza politicilor restrictive ale actualei administrații.

Astfel, pare aproape sigur un scenariu de declin a stocurilor comerciale la cele mai scăzute niveluri din 2015 până în prezent.

Creșteri uriașe ale prețurilor
În acest an, pentru o lungă perioadă de timp, petrolul s-a tranzacționat la niveluri mai mici decât în perioada corespunzătoare din anul precedent, ceea ce a dus la o scădere rapidă a inflației. Dar acest aspect este deja în trecut acum.

Prețurile actuale sunt chiar cu 15% mai mari decât în luna septembrie a anului trecut și cu peste 40% mai mari decât minimele locale din martie sau mai anul acesta.

Dacă ne uităm la contractele futures, observăm o creștere masivă a cererii pe termen scurt pentru această marfă, cu o ofertă limitată.

Contractele futures au prețuri vizibil mai mici, ceea ce indică un fenomen de „backwardation„. Desigur, dacă producția de petrol nu crește semnificativ anul viitor, prețurile ar putea rămâne ridicate.

Pe de altă parte, cartelul OPEC+ știe că nu poate duce la distrugerea cererii, lucru care s-a întâmplat în 2008 sau în luna iunie a anului precedent, când prețurile au scăzut rapid de la aproximativ 130 de dolari la 100 de dolari pe baril.

De aceea, probabil că nu ar trebui să ne așteptăm la noi creșteri excesive ale prețurilor și la menținerea lor peste 100 de dolari.

Acest nivel va fi probabil depășit, deși după aceea se așteaptă o stabilizare și potențiale ajustări ale politicii OPEC+. Desigur, dacă ar avea loc o recesiune, determinată de îngrijorările legate de prețurile excesiv de ridicate ale petrolului, prețurile ar putea scădea destul de drastic.

Cu toate acestea, restricțiile de aprovizionare în curs ale OPEC+ vor duce probabil la prețuri ridicate, cel puțin până la sfârșitul acestui an.

De ce doar până la sfârșitul acestui an? Saudi Aramco plănuiește o a doua emisiune de acțiuni în valoare de până la 50 de miliarde de dolari și este clar că vor obține cel mai bun preț cu un nivel ridicat al petrolului.

În plus, se așteaptă o potențială încetinire a cererii din partea Chinei anul viitor și o încetinire a creșterii legată de menținerea ratelor ridicate ale dobânzilor.