BET
17680.5
1.41%
BET-TR
37417.56
1.48%
BET-FI
58826.12
-0.36%
BETPlus
2609.85
1.34%
BET-NG
1264.99
1.96%
BET-XT
1497.7
1.2%
BET-XT-TR
3132.73
1.27%
BET-BK
3227.37
0.7%
ROTX
38863.86
1.44%
Cum ar putea influența alegerile pentru Senatul din statul american Georgia, evoluția piețelor financiare

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Alegerile din Statele Unite continuă sa producă valuri, cursa pentru Senat din Georgia, care a avut loc ieri, a atras multă atenție pe piețele financiare.

Două locuri sunt în joc și ambele au fost deținute anterior de republicani. Cu toate acestea, Associated Press a anunțat deja un câștigător pentru unul din aceste locuri, pe democratul Raphael Warnock.

Lupta pentru cel de-al doilea loc din Senat dintre democratul Jon Ossoff și actualul senator republican David Perdue se spune că este aproape finalizată, dar rapoartele media indică faptul că avansul lui Ossoff se extinde.

Dacă ambele locuri sunt câștigate de democrați, aceasta ar însemna o împărțire de 50-50 în Senat. Cu toate acestea, în astfel de cazuri, votul de egalitate este exprimat de vicepreședinte, ceea ce înseamnă că democrații vor prelua efectiv controlul Senatului și vor avea controlul asupra ambelor camere ale Congresului, precum și asupra Casei Albe.

Ce înseamnă pentru Statele Unite?

Pe scurt, democrații vor avea control deplin atât asupra Congresului, cât și a Casei Albe, ceea ce înseamnă că își pot impune agenda. Va avea un impact asupra perspectivelor de stimulare, așa cum a fost deja sugerat de președintele ales Joe Biden că, în momentul în care democrații ar câștiga două locuri în Georgia, acordul pentru ajutorul de 2.000 de dolari va fi mult mai facil de atins.

Mai mult, șansa de a aproba un alt pachet de stimulare mare ar crește semnificativ. Nu în ultimul rând, democraților le va fi mai ușor să îndeplinească unele dintre principalele obiective politice, precum accelerarea procesului de tranziție către surse regenerabile de energie.

Ce înseamnă pentru piețe?

Aceasta este o întrebare dificilă. Un stimulent mai mare este pozitiv pentru creștere și ar trebui să aibă un impact pozitiv asupra piețelor bursiere. Cu toate acestea, câștigarea a două locuri în Georgia i-ar ajuta, de asemenea, pe democrați să continue cu anularea unor reduceri de impozite introduse de Trump, fapt care ar putea fi un obstacol în avansul pieței bursiere.

CITESTE SI:  Premier Energy Group anunță un preț de 19,5 lei pe acțiune în cadrul Ofertei Publice Inițiale ceea ce înseamnă o capitalizare de piață de 2,4 miliarde RON

Când vine vorba de acțiuni care ar putea beneficia de controlul democraților, cele ciclice în general ar trebui considerate câștigătoare. În afară de aceasta, energia regenerabilă, precum și acțiunile companiilor producătoare de canabis ar putea beneficia deoarece agenda democraților este în general pozitivă pentru aceste sectoare. Pe de altă parte, sectorul tehnologic ar putea pierde, deoarece acțiunile antitrust pot câștiga teren sub conducerea democraților.

Reacția Wall Street 

În timp ce a doua cursă pentru Senat încă nu a fost concluzionată, piețele futures reacționează deja ca și cum democrații ar fi câștigat ambele locuri. US2000 (Russell 2000) marchează câștiguri importante înainte de deschiderea Wall Street deoarece un stimulent mai mare și planul de infrastructură al lui Biden ar aduce beneficii cel mai mult pentru companiile cu capitalizare mică.

Pe de altă parte, scăderea de pe US100 evidențiază faptul că piețele încep să se poziționeze estimând probleme pentru companiile din sectorul tehnologic odată ce democrații preiau controlul asupra Congresului și a Casei Albe.

Sursa: xStation5

US2000 s-a apreciat când „Blue Wave” a devenit o opțiune reală. Indicele futures al companiilor cu capitalizare mică a crescut peste maximul istoric marcat recent, înaintea deschiderii de astăzi de pe Wall Street. Prețul a scăzut de la maximul zilei, dar rămâne aproape de zona de rezistență de 2.030 de puncte.

Sursa: xStation5

Reacții complet diferite pot fi observate pe US100 (Nasdaq 100). Indicele tehnologic a scăzut de la un maxim din cursul nopții la aproximativ 12.845 puncte până la un minim intraday sub 12.500 puncte, pe fondul îngrijorărilor că o victorie a democraților va aduce un control mai mare asupra firmelor Big Tech. Indicele a reușit să recupereze o parte din pierderi și a urcat spre zona de 12.600, dar rămâne în continuare în teritoriul negativ. Zona de rezistență pe termen scurt poate fi găsită la 12.650 puncte.