BET
16921.04
0.22%
BET-TR
35109.1
0.22%
BET-FI
60080.25
-0.68%
BETPlus
2500.24
0.21%
BET-NG
1208.74
0.19%
BET-XT
1441.65
0.12%
BET-XT-TR
2957.65
0.12%
BET-BK
3112.04
0.07%
ROTX
37152.65
0.25%


Cum își imaginează românii viitorul peste 100 de ani?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 7 minute

Cum va arăta lumea peste 100 de ani, unde vom locui, cum vom învăța, cum vom iubi? BRD Societe Generale a solicitat efectuarea unui studiu întrebându-i pe români cum văd România peste 100 de ani. Iată care au fost întrebările adresate și răspunsurile românilor:

1. Ce considerați că este mai important pentru progresul tehnologic al României?

Răspunsurile românilor s-au aratat a fi puternic canalizate în direcția încrederii în oameni vizionari (lideri providențiali) și mult mai puțin pe cea a construirii lente a viitorului prin muncă și perseverență. 73% au considerat că oamenii cu viziune pot aduce progresul, pe când doar 5.8% au considerat că perseverența este eficientă pentru a produce progres.

 

Raspunsurile au relevat tendința puternică a românilor de a pune oamenii în centrul progresului – fiind  considerată si o cauză a acestuia, mai ales în contextul temerilor legate de creșterea rolului inteligenței artificiale și a roboților în viața de zi cu zi. Acest aspect poate fi interpretat ca fiind un tip de instinct de supraviețuire sau protejare a identității. Pentru unii români acest instinct poate merge până la supraviețuirea speciei sau a umanității.

2. Care considerati ca sunt progresele revoluționare înregistrate în ultima decadă?

Întrebați care consideră că sunt progresele realizate de omenire în ultima decadă, răspunsurile au relevat faptul ca oamenii tind să acorde o atenție mult mai mare aspectelor palpabile pentru ei, la care au acces în viața de zi cu zi.

Asadar, progresul în domeniile legate direct de confortul zilnic personal este cel mai puternic și important în percepția acestora. Astfel, s-a dovedit că răspunsul la întrebarea anterioară privind viitorul este de fapt o extensie sau o viziune îmbunătățită a prezentului deja cunoscut pentru ei, nu neaparat o perturbare.

3. Care considerați că este Gadget-ul comun care va dispărea în 10 ani?

30% dintre români își pot imagina dispariția unui gadget. Principalul gadget despre care românii cred că va dispărea este și cel mai utilizat și prezent în viața lor de zi cu zi, respectiv telefonul mobil sau smartphone-ul. Ei se așteaptă ca gadget-ul afectat cel mai mult de schimbare să fie din domeniul comunicării prin tehnologie si anume telefonul mobil.

4. Care este activitatea umană care va dispărea în următorii 10 ani? 

Doar 43% dintre români își pot imagina dispariția unei activități umane. Ei se așteaptă ca activitățile afectate cel mai mult de schimbare să fie din domeniul transportului: primele două sunt condusul automobilului personal și mersul pe jos.

CITESTE SI:  10 Trenduri Tech care ne vor defini viitorul

5. Cum vor arăta relațiile afective de cuplu în viitor ?

Principala tendință prezentă este aceea de ”raționalizare” sau calculare a probabilitatilor de realizare a cuplurilor potrivite – asa vad romanii uniunea cuplurilor in viitor. Specialiștii atrag atenția însă că, deși astfel de metode există încă din cele mai vechi timpuri, ele nu au avut succes pe termen lung. Iubirea spun aceștia, nu este ”logică”.

6. Cum va fi comunicarea interpersonală?

S-a remarcat un nivel ridicat de dorinta de a raspunde la tema comunicării, toate categoriile de răspuns având scoruri peste 57%, ceea ce a arătat interesul ridicat al românilor față de acest aspect cu impact major asupra vieții de zi cu zi.

Interacțiunea fie ea interumană sau om-mașină este pentru români un aspect de bază pentru păstrarea sănătății psihologice. Ei consideră că oamenii vor avea nevoia de comunicare chiar în lipsa interlocutorilor umani – de exemplu comunicarea cu un robot este preferabilă lipsei comunicării.

7. Cum va fi alimentația în viitor?

Principala tendință în domeniul alimentației este aceea de preluare a inovațiilor care în prezent sunt disponibile doar în anumite domenii avansate (de ex. armată) și extinderea lor la scară largă – exemplul semipreparatelor care au fost disponibile inițial în perioada războiului, după care au fost repoziționate dpdv. al comunicării ca alternativă pentru eficientizarea resurselor de timp ale oamenilor obișnuiți. În acest sens, românii privesc viitorul ca pe o repetare al trecutului (însă la un alt nivel al unei spirale ascendente).

Specialiștii prevăd o schimbare radicală în ceea ce privește hrana la nivel mondial și implicit în România. În viitor hrana va avea atât o componentă funcțională, cât și una emoțională mult mai bine delimitate. Acestea există și în prezent, însă se preconizează că diferențele vor fi mult mai evidente în viitor.

8. Cum va fi transportul în viitor?

Transportul este o zonă în care nu apar opinii omogene. Tendința/preferința este însă mai degrabă spre transport individual puternic tehnologizat, decât spre transport public.

Indiferent de tipul de vehicul utilizat, specialiștii susțin că direcția va fi aceea de dezvoltare a unui sistem de trafic controlat automat, cu rol de eliminare a erorii umane și minimizare a accidentelor. Entuziaștii în zona de inovație consideră că românii din 2118 vor privi cu mirare faptul că predecesorii lor ”își conduceau mașinile singuri”.

9. Cum vor arăta locuințele viitorului?

Principala problematică identificată de respondenți este aceea a suprapopulării planetei, motiv pentru care principalele direcții legate de tematica spațiului locativ se referă la identificarea de soluții de eficientizare a spațiului (construcții pe verticală, construcții subacvatice).


În condițiile în care efectele schimbărilor climatice vor fi puternic negative, se prevede nevoia de a construi în medii care să ofere protecție față de fenomenele meteo extreme, temperaturile ridicate sau scăzute. Astfel, locuințele subterane și subacvatice sunt considerate soluții de ”supraviețuire”. Specialiștii preconizează însă că pe termen lung putem spera la o expansiune spre Lună sau alte planete (de ex. Marte – pentru care este pregătită deja prima expediție).

CITESTE SI:  Studiu PwC: 65 de modalitati prin care tehnologia blockchain poate contribui la depasirea provocarilor de mediu la nivel global

10. Cum vom avea grijă de sănătatea noastră în viitor?

Sănătatea este un domeniu cu amprentă puternică asupra românilor (scoruri de peste 62% la toate cele trei variante de răspuns). Această arată importanța acestei teme pe agenda românilor. Opiniile acestora sunt consistente în ceea ce privește intervenția tehnologiei în buna funcționare a corpului uman (integrarea om-robot, eliminarea genetică a unor afecțiuni sau procedurile minim invazive cu roboți).


Tehnologia va juca un rol foarte important în domeniul medicinii, deoarece poate aduce un plus important atât în ceea ce privește diagnosticarea, cât și precizia intervențiilor (chirurgie, proceduri minim invazive). De asemenea diagnosticarea și procedurile de rutina vor putea fi efectuate de roboți pentru a elimina erorile umane. Un pas important în domeniul medical este considerat cel al intervenției tehnologiei în genetică pentru controlarea anumitor trăsături (oameni cu caracteristici mult îmbunătățite) sau eliminarea anumitor boli încă din stadiile incipiente ale dezvoltării embrionare.

11. Cum va arăta moda viitorului? Dar frumusețea?

Moda este un domeniu în permanentă schimbare. Principala tendință care poate fi prevăzută de către români este una de tip rațional – protejarea mediului și eficientizarea resurselor. Implanturile estetice și trendurile în permanentă schimbare sunt aspecte deja existente în viața de zi cu zi, însă la un nivel destul de restrâns încă (lentile de contact estetice, fashion influencers etc.).

Românii anticipează o democratizare sau trivializare puternică a acestor trend-uri. Specialiștii sunt de părere că moda și frumusețea vor fi profund influențate de efectul pe care alte aspecte ale vieții le vor avea asupra oamenilor. De exemplu, este prevăzută o schimbare în ceea ce privește aspectul fizic al oamenilor ca urmare a reducerii nevoii de mișcare, a poziției în fața computerelor sau creșterii capacității cerebrale (mărirea creierului). Alte aspecte cu impact pot fi condițiile meteo, descoperirile din zona medicală sau ”cyborg-izarea”.

12. Cum ne vom petrecere timpul liber în viitor?

Se remarcă faptul că românii prevăd un nivel de izolare din ce în ce mai mare al indivizilor. Petrecerea timpului liber în casă conectați la forme virtuale de entertainment și accesul la evenimente cu ajutorul tehnologiei sunt modalități de eficientizare a timpului, banilor dar și de asigurare a protecției persoanei.


În condițiile dezvoltării tehnologice se prevede o schimbare profundă a rolului persoanei la nivelul muncii. Astfel, specialiștii consideră că oamenii vor fi în mare parte înlocuiți de roboți, iar cea mai mare parte a timpului lor va fi liber. Cu toate acestea, se prevede ca petrecerea timpului liber va avea loc virtual, din confortul propriei locuințe (concertele, evenimentele sportive și orice alte activități de masă vor putea fi vizionate live, cu ajutorul tehnologiei VR – realitate virtuala).

Nevoia tot mai ridicată de stimulare (deja prezentă în rândul tinerilor) va conduce la identificarea de noi modalități de petrecere a timpului liber care să le trezească/mențină interesul și să ”angajeze” toate cele cinci simțuri (eventual simultan).

13. Cum vor arăta economia și finanțele viitorului? 

În contextul unei nesiguranțe în ceea ce privește zona economică și financiară, singurul aspect cu adevărat palpabil este acela al ”digitalizării” resurselor financiare. Subiectul criptomonedelor a fost puternic prezent în spațiul de comunicare în ultimii ani În ceea ce privește transformarea în bani a aprecierilor de pe rețelele sociale, acesta este un trend deja prezent (digital influencers, restaurante în care se poate achita cu like-uri etc.)


Chiar dacă trocul are un scor sub medie, nivelul de peste 47% al acestui scor ne arată faptul că românii încă au o perspectivă tradiționalistă asupra schimburilor economice. În ceea ce privește zona financiară se prevede menținerea rolului banilor (acela de a obține pentru un serviciu prestat în prezent beneficii sau resurse ce vor fi utilizate ulterior). Ceea ce se va schimba este deja un trend actual, și anume acela de digitalizare a monedei de schimb cu rol de creștere a transparenței tranzacțiilor.

Riscurile atașate digitalizării vor putea fi controlate cu ajutorul tehnologiei blockchain. Apariția unei singure monede globale este un alt posibil trend în zona financiară. Aceasta este posibil să apară ca urmare a tendinței de globalizare, ca metodă de schimb mai rapid de bunuri și servicii în orice colț al lumii. Controlul zonei financiare cu ajutorul inteligenței artificiale este și el privit ca un trend menit să facă tranzacțiile sau creditarea cât mai transparente și să elimine ”speculațiile financiare”.

14. Cum va arăta educația în viitor?

Educația este o altă temă cu nivel ridicat de ocupație și opinii echilibrat distribuite. Toate cele trei tendințe își fac deja loc în anumite zone ale societății. Astfel, se prevede creșterea rolului orientării vocaționale, dezvoltarea sistemului de home schooling și creșterea importanței dezvoltării de soft skills (toate deja prezente în societățile dezvoltate).Viitorul educației românești este mai degrabă o proiecție stabilă și ușor îmbunătățită a prezentului educației altor țări mai dezvoltate în acest domeniu.

În contextul în care tehnologia va fi o parte importantă în viața de zi cu zi, care ne va ajuta să ne organizăm viața și să minimizăm riscurile și erorile umane, specialiștii dar și entuziaștii în zona inovatiei consideră că va fi crucială păstrarea abilităților de socializare, empatie, creativitate etc. pentru a ne menține caracterul ”uman”. Acesta este considerată principala provocare a școlilor viitorului.

15. Cum va arăta și cum vor aprecia arta în viitor?

În această arie, cel mai notabil este scorul cel mai mic (sub 40%) obținut de varianta dispariției artei din viața oamenilor. Este scorul cel mai mic obținut la nivelul întregului studiu, ceea ce arată că românii consideră că arta va fi în continuare parte importantă din viața oamenilor.


Tendința va fi și aici însă cea de integrare a tehnologiei în accesul la artă (ex. prin crearea de sisteme 5D și VR etc.). Arta este considerată o modalitate de exprimare a conflictelor sau bucuriilor interioare încă din cele mai vechi timpuri. Astfel, deși tipul de artă s-a modelat pe parcursul epocilor, ea nu a dispărut niciodată și va fi o parte importantă a lumii viitorului în opinia specialiștilor. Se prevede într-adevăr apariția de noi contexte, conflicte sau emoții care vor sta la baza creației artistice, însă dispariția ei nu este considerată plauzibilă.

„Înainte să fie un contur pe o hartă, România a fost o idee. Pentru care oameni au crezut și luptat prin cuvinte și acțiuni. Ce va urma, depinde de noi, urmașii lor. De ideile noastre și de lupta fiecăruia dintre noi pentru lucrurile în care credem. Astăzi, noi suntem viitorul. De aceea ni s-a părut important să facem un exercițiu de imaginație. Să îi întrebăm pe români ce idei au pentru următoarea sută de ani,” au declarat reprezentantii BRD Societe Generale.

Studiul a fost realizat de D&D Research pentru BRD, folosind explorare calitativă și măsurare structurată cantitativă, eșantion N2289 cu 3 tipuri de întrebări: răspuns închis unic, răspuns închis multiplu, răspuns deschis multiplu. Studiul se regaseste si aici.


 

[ajax_load_more]