BET
16921.79
0.5%
BET-TR
35110.67
0.5%
BET-FI
59787.9
-0.18%
BETPlus
2500.11
0.46%
BET-NG
1206.51
0.11%
BET-XT
1440.74
0.41%
BET-XT-TR
2955.76
0.41%
BET-BK
3109.77
0.44%
ROTX
37166.68
0.51%


Cum pot companiile să folosească Piața de capital ca sursă de finanțare?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

De cele mai multe ori o companie alege să atragă finanțări prin emisiunea de noi acțiuni oferite investitorilor și „listarea” la bursă. În urma procesului de listare, acțiunile companiei încep să fie tranzacționate la bursă. Aceste companii sunt numite companii listate.

De ce decid companiile să folosească piața de capital ca sursă de finațare?

Unele companii emit acțiuni noi pentru a atrage bani de la public (de la investitori) sumele obținute fiind folosite pentru finanțarea proiectelor de investiții și pentru a-și crește afacerea. Banii pe care o companie îi atrage prin emisiunea de noi acțiuni intră în capitalul social.

Alternativa este să atragă capitalul necesar prin împrumut de la bancă sau printr-o emisiune de obligațiuni, acestea din urmă fiind clasificate drept instrumente financiare de datorie.[emaillocker]

Spre deosebire de instrumentele de datorie prin care sumele obținute trebuie restituite celor de la care au fost împrumutate, capitalul social reprezintă proprietatea companiei și, astfel, nu trebuie rambursat.

Devenind unul dintre proprietarii sau acționarii unei companii, investitorul poate beneficia de creșterea valorii companiei respective (și implicit a acțiunilor deținute), în cazul în care compania are succes. De asemenea, el își asumă riscul ca acea companie să nu aibă succes, iar valoarea investiției sale să scadă.

Pentru a fi admise la bursă, companiile trebuie să îndeplinească anumite condiții, cum ar fi capitalizarea anticipată (pe baza estimării prețului pe acțiune și a numărului de acțiuni emise) sau procentul de acțiuni distribuite public.

Pe lângă accesul la capitalul investitorilor, companiile folosesc piețele de capital și în alte scopuri, precum: marketing, eficientizarea procesului de management și creșterea reputației.

De ce decid companiile să se listeze?

1. Pentru a atrage capitalul necesar pentru: creștere, extinderea operațiunilor, lansarea de noi produse, îmbunătățirea capacității de producție, finanțarea cercetărilor și dezvoltării, dezvoltarea de noi strategii de piață, plata unor datorii;

CITESTE SI:  Miercurea roșie a adus pierderi de peste 3 miliarde de euro companiilor listate la bursă

2. Creșterea vizibilității, reputației, pentru promovare etc.;
3. Planuri de stimulare a angajaților prin acordarea de acțiuni gratuite sau la un preţ preferenţial;
4. Creșterea performanței managementului prin includerea în obiective a unui indicator din piaţă (atingerea unei performanţe în privinţa preţului acţiunii);
5. Determinarea obiectivă a valorii companiei;
6. Posibilitatea accesării ulterioare de finanțări prin bursă.

Ce presupune listarea companiei la Bursa de Valori Bucuresti?

Listarea la bursa de valori este un reper important în viața unei companii și este marcată la Bursa de Valori București printr-o ceremonie oficială, care marchează debutul la tranzacționare a acțiunilor companiei. Acest eveniment se bucură întotdeauna de o bună acoperire în mass-media.

A deveni o companie listată înseamnă însă mult mai mult decât marketing. Prin utilizarea piețelor de capital, companiile dobândesc reputație și încredere din partea partenerilor, datorită regulilor de  transparență pe care compania listată se angajează să le urmărească și să le aplice.

Fiecare companie listată la bursa de valori are obligația de a publica în mod constant rapoarte în legătură cu activitatea ei și, de asemenea, despre situația financiară, de regulă în fiecare trimestru. În plus, companiile listate trebuie să-și adapteze modul de organizare și comunicare potrivit unor norme specifice, cunoscute sub numele de guvernanță corporativă, și trebuie să se angajeze într-un dialog deschis cu piața – acționarii, potențialii investitori, bursa de valori și autoritățile de reglementare.

Acest nivel de transparență și responsabilitate este important pentru relațiile de afaceri ale companiei – companiile listate trebuie să se asigure că toți acționarii și investitorii sunt tratați în mod egal și, prin urmare, sunt obligate să transmită informații pieței despre evenimentele care ar putea avea efect asupra prețului unei acțiuni.

În concluzie…

Rolul principal al bursei de valori este să faciliteze fluxul de bani între investitorii care au fonduri disponibile și antreprenorii care au nevoie de capital pentru dezvoltare.

Beneficiile statutului de companie listată sunt totuși mult mai sofisticate decât doar accesul la capital, deoarece odată listate, companiile beneficiază de o imagine îmbunătățită, publicitate gratuită si constantă, o îmbunătățire a practicilor în materie de guvernanță corporativă, vizibilitate crescuta in fata clientilor, a partenerilor de afaceri si a intregii comunitati. Orice companie romaneasca sau internationala, cu obiective ambitioase de crestere și de dezvoltare ar trebui sa ia in considerare listarea la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), pentru toate motivele prezentate mai sus.[/emaillocker]


[ajax_load_more]