BET
17035.13
0.63%
BET-TR
35345.84
0.63%
BET-FI
60503.98
-0.32%
BETPlus
2512.56
0.59%
BET-NG
1226.96
0.81%
BET-XT
1453.38
0.56%
BET-XT-TR
2981.73
0.56%
BET-BK
3117.59
0.43%
ROTX
37421.07
0.6%



Cum va schimba Pactul Ecologic European raportarea non-financiară a companiilor și care este situația actuală în Europa, inclusiv în România

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Comisia Europeană a anunțat în urmă cu câteva zile, în cadrul unei conferințe organizată la Bruxelles de către Alliance for Corporate Transparency privind statusul raportării non-financiare la nivelul Uniunii Europene, că până la sfârșitul anului 2020, va realiza o propunere de modificare substanțială a Directivei nr.95/2014 privind raportarea informațiilor nefinanciare.

Aceste modificări derivă, pe de o parte, din necesitatea alinierii cu obiectivul de neutralitate climatică a continentului promovat de Pactul Ecologic European, dar și din performanța nesatisfăcătoare din ultimii doi ani a companiilor în raportarea informațiilor nefinanciare.

În cadrul conferinței, s-a subliniat necesitatea dezvoltării unui standard de raportare la nivelul Uniunii Europene, care să permită o comparabilitate mai mare a nivelului de performanță non-financiară a firmelor din același sector, stabilirea unui proces de verificare care să crească acuratețea și exactitatea informațiilor incluse în raportările nefinanciare și asigurarea unui nivel de relevanță cât mai mare a acestor informații”, precizează Mihaela Croitoru, Managing Partner INNOVA Project Consulting.

De altfel, poziția Comisiei Europene este întărită și susținută și de rezultatele cercetării realizată de către Alliance for Corporate Transparency și desfășurată pe un eșantion de 1000 de companii selectate de la nivelul tuturor statelor membre.

Conform raportului publicat, la nivel european, foarte puține companii includ în raportări indicatorii cheie de performanță nefinanciară, doar cca. 25% prezintă o descriere a riscurilor ce derivă din temele de sustenabilitate, și doar 4% descriu rezultatele managementului aspectelor importante privind drepturile omului. Totodată, analiza subliniază și prezența în aceste raportări a unui volum mare de informații care nu sunt materiale (relevante) pentru a înțelege performanța de sustenabilitate a companiilor.

CITESTE SI:  Biofarm înregistrează un profit net de 77 milioane lei în anul 2023, în creștere cu 9% față de 2022

În ceea ce privește România, raportarea informațiilor non-financiare nu a ajuns încă la un nivel de calitate suficient de mare, având în vedere că doar o companie din cele 11 incluse în procesul de cercetare furnizează informații adecvate privind politicile, rezultate și riscurile aferente pentru toate aspectele de sustenabilitate incluse in raport, iar indicatorii de performanță nefinanciară sunt prezentați într-o structură clară.

Un aspect care ne poziționează totuși mai bine decât alte state este faptul că 9 din cele 11 companii au inclus în raportările lor politici privind schimbările climatice, iar 10 companii au inclus indicatori cheie de performanță nefinanciară.

Rezultatele confirmă analizele pe care compania noastră le-a efectuat încă de anul trecut. Este clar că este nevoie de un efort suplimentar din partea companiilor din România de a crește calitatea informațiilor din raportările non-financiare, care nu poate fi făcută decât prin procese de analiză robuste care urmăresc atât stabilirea unor obiective și ținte clare de sustenabilitate, cât și identificarea riscurilor și oportunităților ce derivă din acestea”, precizează Gaetano Casale, Managing Partner INNOVA Project Consulting.


 

[ajax_load_more]