BET
16043.27
0.18%
BET-TR
33284.92
0.18%
BET-FI
58041.9
-0.85%
BETPlus
2381.8
0.2%
BET-NG
1149.71
0.13%
BET-XT
1371.58
0.04%
BET-XT-TR
2813.67
0.04%
BET-BK
2998.21
-0.25%
ROTX
35748.39
0.03%Deblocarea Canalului Suez: Prețul petrolului oscilează, OPEC+ va continua să mențină reducerile de producție

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Petrolul a fluctuat între câștiguri și pierderi, traderii fiind neliniștiți înaintea întâlnirii OPEC+ din această săptămână și pe măsură ce echipele de salvare au deblocat parțial nava care a blocat canalul Suez de zile întregi.

Prețurile au fost volatile în ultimele zile. Atenția investitorilor a rămas orientată asupra impactului restricțiilor pandemice asupra cererii, înainte de discuțiile OPEC + privind politica de producție care vor începe joi.

Ever Given a pierdut controlul și s-a blocat în Canalul Suez, întrerupând traficul pe căile navigabile vitale timp de aproape o săptămână. Nava a fost deblocată, confom declarațiilor autorităților de luni.

Petrolul urmează să marcheze un al patrulea câștig trimestrial consecutiv în această săptămână, ajutat de reducerea durabilă a ofertei din partea OPEC+ și de optimismul că cererea globală se va extinde odată cu extinderea procesului de vaccinare.

Totuși, o secvență de scădere de trei săptămâni pentru cotația WTI a redus din optimism, susținând ideea că OPEC+ va continua să mențină reducerile de producție.

Având în vedere că factorul pozitiv pentru preț reprezentat de blocajul Canalului Suez a dispărut, piața petrolului se va reorienta către aspectele fundamentale. Astfel, atenția se va întoarce către programele nesigure de imunizare, la rata ridicată în creștere de infecții în anumite regiuni și la următoarea întâlnire OPEC.

CITESTE SI:  România, pe locul 5 la nivel global în grupul de fintech XTB, ca active și număr de clienți. Planurile XTB de dezvoltare pentru 2024

Criza din Canalul Suez a provocat un blocaj major, aproximativ 450 de nave fiind blocate, o parte dintre acestea alegând ruta mai lungă și mult mai costisitoare din jurul Africii. Tarifele pentru cisterne au crescut, majorând costul transportului de țiței în întreaga lume.

Știrea că Rusia va susține extinderea reducerilor de producție ale OPEC+ în luna mai, a contribuit la compensarea unora dintre factorii bearish legați de situația Canalului Suez.

Astfel, conform unui raport al Reuters, la următoarea întâlnire OPEC+, care va începe pe 1 aprilie, se așteaptă ca Rusia să solicite o mică majorare de producție, dar va susține prețurile stabile până în luna mai.

Anunțul legat de deblocarea navei și restabilirea traficului comercial a dus la o reacție negativă bruscă din partea petrolului WTI. Cotația a ricoșat din zona de rezistență 61,30 – 62 USD (zona verde) și a trimis performanța zilnică a petrolului în teritoriul negativ.

Indicatorul de intensitate RSI continuă să rămână neutru, evoluând între cele două niveluri cheie (30 și 70 de puncte). O primă zonă de suport se află la 58,70 USD, dar un prag cheie este 57,34 USD care a întrerupt cele mai recente secvențe corective.