BET
17029.17
0.48%
BET-TR
35333.46
0.48%
BET-FI
60662.35
0.3%
BETPlus
2515
0.46%
BET-NG
1215.14
0.22%
BET-XT
1450.91
0.46%
BET-XT-TR
2976.62
0.46%
BET-BK
3127.86
0.31%
ROTX
37401.8
0.47%


Debut spectaculos pentru aur în prima zi de tranzacționare. Activul a atins cel mai ridicat nivel din ultimele două luni

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Prima sesiune a anului a adus un val extins de optimism în piețe. Astfel, s-au observat evoluții pozitive la nivelul majorității instrumentelor sensibile în fața apetitului pentru risc.

Din această categorie face parte și aurul, care a reușit să marcheze cel mai ridicat nivel din ultimele două luni. Această performanță a fost determinată preponderent de doi factori: randamentele reale mai mici din SUA și un dolar american mai slab. Acest context au ajutat metalul să extindă cel mai amplu avans anual din ultimii zece ani.

Randamentele reale, adică diferența dintre randamentele nominale ale obligațiunilor de stat din SUA și rata inflației, au scăzut aproape de minimul anului trecut. Reducerea ratelor reale este determinată de o creștere a așteptărilor inflaționiste, investitorii considerând că distribuția vaccinurilor, sprijinul suplimentar al băncii centrale și ajutorul guvernamental continuu vor impulsiona cererea în 2021.

Mișcarea metalului prețios a fost determinată și de faptul că moneda americană evoluează la cel mai scăzut nivel din 2018, după ce a pierdut teren în ultimele trei trimestre. Avansul aurului vine chiar în condițiile în care piețele de capital la nivel global se află la maxime istorice, pe fondul așteptărilor că măsurile de combatere a pandemiei vor relansa creșterea economiei și vor impulsiona profiturile corporative.

Pe de altă parte, aprecierea aurului pare să fie determinată și de noi intrări de capital în piață din partea ETF-urilor, după retragerile din ultimele două luni ale anului.

Câștigurile pentru mărfuri au venit pe speranța redresării economiei globale. Marea Britanie a devenit luni prima națiune care a demarat procesul de vaccinare cu produsul dezvoltat de AstraZeneca.

O parte dintre investitorii au numit depășirea pragului psihologic de la 1.900 USD drept o urmare a apariției unui nou val de temeri referitoare la pandemie. Îngrijorarea vine pe fondul creșterii numărului de spitalizări și decese, a evaluărilor ridicate ale companiilor și a așteptărilor conform cărora monedele tradiționale (fiat) vor continua să se devalorizeze, pe măsură ce guvernele cheltuiesc mai mult pentru a limita daunele economice cauzate de pandemiei.

Astfel, este posibil ca mai mulți factori să continue să ofere susținere aurului în următoarele luni. În ciuda începerii procesului de vaccinare, pandemia nu va dispărea în viitorul apropiat. Din contră, pe termen scurt se așteaptă introducerea de măsuri restrictive mai dure din cauza numărului de cazuri în creștere.

Prin urmare, este foarte probabil ca băncile centrale să mențină politica monetară relaxată prin extinderea bilanțului. Având în vedere evaluările ridicate ale piețelor de capital, aurul tinde să devină un activ preferat pentru investitori.

CITESTE SI:  Raport analiză Medlife: Target price 4,19 lei/acțiune și downgrade de recomandare

Un alt factor de risc în acest început de an vine de pe planul politic din SUA. Statul Georgia organizează marți alegeri secundare pentru două locuri din Senat care vor determina controlul Camerei, în timp ce Congresul se întrunește miercuri pentru a număra voturile electorale și a declara câștigătorul alegerilor prezidențiale din 2020. O victorie a Democraților în Senat, pe lângă Președinție, ar putea susține aurul, deoarece administrația Joe Biden este așteptată să majoreze stimulentele și cheltuielile pentru reconstrucția post-pandemică.

Dolarul a scăzut la minimele ultimilor doi ani și jumătate, ajutând evoluțiile materiilor prime exprimate în USD. Acest lucru a favorizat extinderea mișcării inițiale care a adus depășirea pragului rotund de la 1.900 USD.

Următorul punct țintă pentru cumpărători părea că se află la 1.935. Inițial, această barieră nu părea să aibă vreo șansă în calea entuziasmului cumpărătorilor, dar, pe măsură ce încrederea investitorilor a început să se reducă, traderii au întâmpinat dificultăți în detașarea de pragul respectiv.

În cazul confirmării spargerii, următorul nivel de urmărit se află la 1.965 USD, zona marcată de maxime locale. Pentru susținere, cumpărătorii ar putea să se orienteze către 1.910 USD și, ulterior, 1.900 USD.

Sursa: Radu Puiu, Research Analyst, XTB Online Trading

Peste ocean, pietele incep anul la noi maxime

Indicii majori din SUA încep 2021 la niveluri record, continuând impulsul pozitiv de anul trecut, deoarece investitorii se așteaptă ca vaccinarea împotriva coronavirusului să ajute la controlul pandemiei și pariază pe o redresare economică la scară largă.

În ultimul an, S&P 500 și Dow Jones au crescut cu 16,3%, respectiv 7,3%, în timp ce Nasdaq a crescut cu aproape 44%. SUA a administrat până acum peste 4,2 milioane de doze de vaccin și ritmul este în creștere, potrivit dr. Fauci.

Între timp, pe frontul politic, președintele Donald Trump a fost înregistrat în weekend punând presiune asupra celui mai înalt oficial electoral al Georgiei să „găsească” suficiente voturi pentru a întoarce rezultatul din acest stat.

De asemenea, alegerile secundare din Georgia vor avea loc marți. Dacă republicanii câștigă cel puțin un loc, vor menține o slabă majoritate în Senat. Dacă democrații câștigă ambele, camera ar fi împărțită 50-50, iar votul de rupere a egalității ar merge la vicepreședintele ales Kamala Harris.

Între timp, Nancy Pelosi a fost realeasă duminică în funcția de președinte al Camerei Reprezentanților de către democrații care păstrează majoritatea în Cameră.

În ceea ce privește datele macro, acestea arată o creștere în decembrie de la 56,7 puncte la 57,10 puncte a indicatorului PMI pentru sectorul manufacturier din SUA, peste așteptările analiștilor de 56,3 puncte.