BET
16928.98
0.59%
BET-TR
35125.6
0.59%
BET-FI
60700.98
0.95%
BETPlus
2497.77
0.56%
BET-NG
1217.08
0.61%
BET-XT
1445.33
0.66%
BET-XT-TR
2965.22
0.66%
BET-BK
3104.2
0.52%
ROTX
37198.07
0.62%



Decizia de politică monetară de azi a Băncii Centrale Europene a impulsionat evoluția aurului

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Aurul s-a apreciat în timpul sesiunii de joi, pe măsură ce investitorii au urmărit ședința de politică monetară a BCE.

Instituția a respectat așteptările, anunțând menținerea neschimbată a politicii monetare. Astfel Banca Centrală Europeană a menținut rata de dobândă pentru depozite la minus 0,5% și rata de refinanțare la 0%, reafirmând în același timp că intenționează să mențină ratele la nivelurile actuale sau chiar mai mici până când inflația va începe să se îndrepte către obiectivul de 2%.

Investitorii în aur au urmărit conferința de presă a Președintelui BCE, Christine Lagarde. Aceasta a declarat că BCE nu vede niciun motiv să reacționeze excesiv la forța recentă a euro, dar, totuși, banca va monitoriza evoluțiile de pe piața valutară, având o abordare prudentă.

O astfel de poziție a determinat o consolidare a euro, punând presiune asupra performanței indicelui dolarului american, întrucât moneda unică deține în continuare cea mai mare pondere la nivelul etalonului. Un dolar mai puternic ar fi putut pune presiune asupra cotațiilor metalelor prețioase, făcându-le mai scumpe pentru cumpărătorii din străinătate.

Cantitatea de aur utilizată în aplicațiile industriale a fost afectată semnificativ de pandemie în prima jumătate a anului, fiind înregistrate scăderi masive în mai multe sectoare. În timp ce daunele cauzate consumului au fost ample, există semne ale unei recuperări inițiale în a doua jumătate a anului 2020, pe măsură ce piețele cheie pentru produse electronice revin către normalitate.

CITESTE SI:  Rata inflației din Zona Euro a ajuns la 2.6% în februarie pe fondul scăderii prețurilor la energie

Pe măsură ce angajații au revenit la serviciu și vânzările de retail au înregistrat creșteri, perspectivele industriei sunt mai optimiste decât lunile trecute.

Sursa: Refinitiv Data

Din punct de vedere tehnic, discursul oficialului BCE a reprezentat catalizatorul perfect pentru o distanțare față de nivelul de susținere de la 1942 de dolari per uncie. Astfel prețul a reușit să ajungă până în zona de 1960 de dolari per uncie, dar, având în vedere aprecierea bruscă este greu de crezut că secvența ascendentă actuală va fi de durată, motiv pentru care este recomandată o abordare prudentă. Principalul punct de sprijin este la 1942 de dolari, în timp ce o primă rezistență se găsește la 1973 de dolari.

Perspectivele prețului aurului rămân pozitive pe măsură ce piețele financiare se familiarizează cu privire la impactul pandemiei asupra economiei globale, așteptându-se la o perioadă lungă de rate de dobândă și randamente scăzute. În plus, situația va depinde și de nivelul de stimulente implementat de Rezerva Federală în următoarele luni și de impactul acestora asupra puterii dolarului american.

Sursa: xStation5