
Deciziile bancilor centrale de a lasa neschimbate ratele dobânzilor alimentează o nouă creștere a burselor
După ce Banca Centrala Europeană a menținut ratele dobânzilor la ultima ședință din octombrie, urmată de Rezerva Federală ieri si de Banca Angliei astăzi, piețele au un găsit un nou motiv să revină pe creștere puternică.
Piețele bursiere europene au continuat evoluțiile pozitive pentru a patra sesiune consecutivă, înregistrând cea mai bună perioadă din luna iulie, indicele de la Frankfurt, DAX 40, adăugând 1,5%, în timp ce Stoxx 600 a crescut cu 1,6%.
Efectele s-au vazut si pe piețele de obligațiuni unde randamentul titlurilor guvernamentale a început să scadă, permițând un sentiment de risc mai ridicat și declanșând câștiguri puternice pentru sectoarele sensibile la evoluția ratelor dobânzilor, inclusiv cel imobiliar și de tehnologie.
În ceea ce privește câștigurile, Lufthansa a raportat profituri trimestriale ușor peste consensul analiștilor, în timp ce compania farmaceutică Novo Nordisk a raportat o creștere cu 29% a vânzărilor, cu 31% a profitului operațional și cu 47% a profitului net.
In acelasi timp, indicele FTSE 100 din Marea Britanie a crescut cu 1,4% joi, impulsionat de rezultatele corporative optimiste, după ce Banca Angliei a menținut rata bancară la 5,25%, maximul ultimilor ultimii 15 ani pentru a doua întâlnire consecutivă, așa cum era de așteptat.
Banca centrală a susținut că ratele dobânzilor ar trebui să rămână ridicate pentru o perioadă lungă de timp și a ținut ușa deschisă pentru o nouă majorare a ratei, dacă există dovezi ale unor presiuni inflaționiste mai persistente.
Companiile din sectorul imobiliar au crescut cu 5,8% iar cele din petrol și gaze au crescut cu aproape 4%.
Si indicele de la Paris, CAC 40, a încheiat joi cu 1,9% mai sus, la 7.062, urmărind o creștere globală a acțiunilor, în condițiile în care investitorii și-au întărit așteptările că o pauză în creșterea ratelor dobânzii este mai mult ca sigură în acest an.
De asemenea, încetinirea generală a inflației și a creșterii economice au contribuit și mai mult la perspectivele actuale.
Aproape toate acțiunile indicelui CAC 40 au înregistrat câștiguri, dar mărcile de lux LVMH și Kering au urcat cel mai mult, cu 3,8%, respectiv 3,7%.
Si acțiunile americane au crescut puternic joi, cu S&P 500 adăugând aproximativ 1,89%, Dow Jones urcând cu peste 560 de puncte și Nasdaq cu 1,7%.
Ieri, Fed a lăsat ratele dobânzilor neschimbate și a semnalat că s-a terminat cu creșterea in viitorul foarte apropiat. Între timp, cererile inițiale pentru îndemnizațiile de șomaj au depășit prognozele pentru a doua săptămână, iar costurile forței de muncă au scăzut în mod neașteptat cu 0,8% în T3, semnalând că piața muncii din SUA se răcește încet.
De asemenea, randamentele titlurilor de trezorerie pe 10 ani au scăzut, în timp ce sezonul câștigurilor continuă. Imobiliarele, produsele de consum discreționare, materialele și sectorul industrial au fost cele mai performante.
La nivel corporativ, Eli Lilly a crescut cu peste 4% după ce veniturile și câștigurile companiei au depășit așteptările, deși și-a redus estimările privind profitul pentru întregul an.
De asemenea, Starbucks a crescut cu peste 9% după ce a depășit estimările de câștig iar Apple a crescut cu peste 1%, înainte de publicarea rezultatelor financiare după închiderea sesiunii.
La Bucuresti, toti indicii BVB cu excepția pieței AeRO au inchis ziua in creștere, evolutiile fiind de +1.01% pentru BET, +0.74% pentru BET-NG si -0.22% pentru BETAeRO.
Valoarea tranzacțiilor a fost de aprox 15 milioane euro, in creștere comparativ cu ultimele ședințe de tranzactionare.
Cele mai bune evolutii din indicele BET au fost inregistrate de BRD SocGen (BRD) 3.05%, Transport Trade Services (TTS) 2.71% si Romgaz (SNG) 1.54%, iar in sens negativ Electrica (EL) s-a corectat cu 1.03%.