BET
16928.98
0.59%
BET-TR
35125.6
0.59%
BET-FI
60700.98
0.95%
BETPlus
2497.77
0.56%
BET-NG
1217.08
0.61%
BET-XT
1445.33
0.66%
BET-XT-TR
2965.22
0.66%
BET-BK
3104.2
0.52%
ROTX
37198.07
0.62%



Dolarul american se apreciază, lira sterlină scade la minimul ultimilor 34 de ani

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Dolarul american crește în raport cu principalele monede în urma încercărilor Statelor Unite și Chinei de stabilire a unei date de întâlnire pentru continuarea negocierilor comerciale.

Dolarul american înregistrează cea mai mare creștere, în timp ce prețul contractelor futures SP500 scade cu 0,6% ca răspuns la știrile de ieri seară, potrivit cărora Statele Unite și China întâmpină dificultăți în stabilirea datei de reluare a negocierilor comerciale.

Conform X-Trade Brokers, informația a apărut după ce Washingtonul a respins cererea Beijingului de întârziere a implementării tarifelor de la 1 septembrie. În ciuda dificultăților de stabilire a datei în care oficialii din ambele state s-ar putea întâlni, nu înseamnă că nu va avea loc o întâlnire în această lună, potrivit unor surse apropiate discuțiilor, citate de Bloomberg.

Reamintim că între timp, o nouă rundă de tarife a intrat în vigoare la 1 septembrie, Statele Unite impunând taxe pe bunuri din China în valoare de 110 miliarde de dolari, în timp ce China a pus tarife pe bunuri americane în valoare de 75 de miliarde de dolari.

De reținut că, de data aceasta, taxele din SUA par a-i afecta semnificativ pe consumatorii din SUA, produsele influențate de tarife variind de la încălțăminte și îmbrăcăminte până la textile pentru casă și chiar anumite produse tehnologice precum Apple Watch.

In Europa, lira sterlină a scăzut sub 1,20 dolari marți, la minimul ultmilor de trei ani, întrucât ultimatumul premierului Boris Johnson pentru parlamentari britanici să-l sprijine in vederea unui Brexit fără acord i-a determinat pe investitori să vândă moneda britanică.

Lira, care acum a pierdut 20% din valoarea de când Marea Britanie a votat să părăsească Uniunea Europeană în 2016, a scăzut la 1,1959$, cu aproape 1% în ziua respectivă, precizează The Telegraph.

CITESTE SI:  Grupul TTS anunță venituri consolidate de 1.16 mld lei, cu 24,3% mai mari decât veniturile înregistrate în anul 2022

Cu excepția unui „flash crash” din octombrie 2016, când lira s-a tranzactionat pentru o perioadă scurtă la 1,15 dolari, moneda britanică nu a mai ajuns la aceste niveluri din 1985.

Evolutia lirei sterline. Sursa Investing.com

La antipozi, Banca Centrală a Australiei (Reserve Bank of Australia, RBA) a menținut rata dobânzii de politică monetară în cadrul ședinței din septembrie.

Dolarul australian (Aussie) a câștigat în urma deciziei și se tranzacționează staționar, la același nivel față de dolarul american, ceea ce înseamnă că este destul de rezistent la aprecierea monedei americane (indicele dolarului calculat de Bloomberg este în creștere cu aproape 0,4% la momentul scrierii acestui comentariu), se arată intr-o analiză a casei de brokeraj X-Trade Brokers.

În comunicatul său, RBA și-a reiterat disponibilitatea de continuare a politicii de relaxare monetară, dacă este necesar, pentru sprijinirea unei creșteri economice durabile. Mai mult, în comunicat, RBA a confirmat că rata de dobândă poate rămâne scăzută pentru o perioadă extinsă de timp.

În ceea ce privește contextul economic, RBA a subliniat că riscurile la adresa evoluției economiei globale sunt înclinate descendent, cu toate acestea, condițiile de pe piețele financiare au rămas acomodative. Î

n ceea ce privește economia internă, banca centrală australiană a sugerat că presiunile inflaționiste rămân reduse și din acest motiv, consumul rămâne una dintre principalele incertitudini interne (pare să considere că australienii s-ar abține de la consum în schimbul economisirii).

Banca centrală a menționat că dolarul australian este la cel mai scăzut nivel din ultima perioadă (fapt care în teorie, ar putea duce la presiuni inflaționiste mai mari în urma schimburilor valutare).


 

[ajax_load_more]