BET
16838.36
-0.26%
BET-TR
34937.55
-0.26%
BET-FI
59897.97
-0.98%
BETPlus
2488.64
-0.26%
BET-NG
1205.13
-0.11%
BET-XT
1434.84
-0.36%
BET-XT-TR
2943.66
-0.36%
BET-BK
3096.27
-0.44%
ROTX
36979.69
-0.22%


După FED și BCE, Banca Centrală a Japoniei indică o posibilă măsură de relaxare monetară. Banca Angliei rămâne în expectativă

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

La câteva ore după ce Rezerva Federală a decis cea de-a doua reducere a ratei de dobândă (parte din ajustările intermediare din prezentul ciclu monetar), Banca Japoniei a decis să mențină neschimbate toate coordonatele politicii sale monetare.

Asta înseamnă că rata dobânzii este în continuare de -0,1%, banca centrală țintind ca randamentul obligațiunilor 10Y să rămână în apropiere de aproximativ 0% și promite să continue achiziționarea de active în cadrul programului QE în același ritm.

Ceea ce ar putea atrage atenția piețelor este o sugestie că Banca Japoniei (BoJ) va reexamina evoluția prețurilor și a economiei în ședința sa din 30 octombrie.

Este de remarcat faptul că ultima astfel de reexaminare a dus la crearea cadrului actual de politică monetară, coroborat cu mecanismul de control al curbei de randament.

În plus, BoJ și-a consolidat angajamentul de relaxare, subliniind nevoia de a acorda o atenție mai mare riscului de a pierde impulsul privind evoluția inflației spre obiectivul său de 2%.

Mai mult, un membru al comitetului de politică monetară, Kataoka, a sugerat posibilitatea de a consolida relaxarea monetară prin scăderea ratelor de dobândă pe termen scurt, având în vedere șansa redusă de creștere a prețurilor în viitorul previzibil.

Reamintim că în Japonia au existat câteva îndoieli cu privire la eficiența reducerilor ulterioare ale ratelor de dobândă (deoarece aceste reduceri pot avea consecințe neintenționate), dat fiind că rata principală este deja negativă,” precizează o analiză a brokerilor de la XTB.

În opinia noastră, BoJ ar putea dori să abordeze orice efecte negative asupra economiei provenind de la majorarea de 2% a taxei pe valoarea adăugată, care va intra în vigoare la 1 octombrie, prin urmare, nu se poate exclude continuarea relaxării monetare luna viitoare, ceea ce ar influența USDJPY, odată ce Fed oprește scăderea ratelor, așa cum este sugerat în graficul privind așteptările membrilor Fed (dot-plot),” se mai arată in analiză.

CITESTE SI:  Cum influențează criza din Marea Roșie comerțul global și companiile românești de import-export

La randul ei, Banca Centrală a Angliei a menținut astăzi neschimbate ratele de dobândă, in contextul in care efectele Brexitului incă nu pot fi măsurate.

Cu mai putin de 45 de zile inainte de ieșirea din UE, programată la 30 octombrie, Comitetul de politică monetară format din cei nouă membri condus de Mark Carney a votat in unanimitate menținerea la 0,75% a ratei dobanzii de interventie.

Cu această ocazie, acestia au reiterat faptul ca iesirea Marii Britanii din UE fără un acord va conduce inevitabil la cresterea preturilor si diminuarea cresterii economice. Lira sterlină nu a parut a fi influențată, tranzacționandu-se in jurul valorii de 1,2467$.

„Este posibil ca evenimentele politice să conducă la o perioadă suplimentară de incertitudine cu privire la natura viitoarelor relații comerciale dintre Regatului Unit și Uniunea Europeană. Cu cât persistă aceste incertitudini, în special într-un mediu de creștere globală mai slab, cu atât este mai probabil ca și creșterea cererii să rămână sub potențial, crescând astfel excesul pe partea ofertei,” se arată in comunicatul BoE.


 

[ajax_load_more]