BET
16850.05
0.12%
BET-TR
34961.85
0.12%
BET-FI
59792.02
-0.56%
BETPlus
2486.31
0.1%
BET-NG
1210.76
0.09%
BET-XT
1436.08
0.01%
BET-XT-TR
2946.24
0.01%
BET-BK
3084.44
-0.12%
ROTX
37020.66
0.14%



Economia are nevoie de fonduri de investitii care pot investi în infrastructură, agricultură, imobiliare și alte domenii

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Industria fondurilor de investiții din România concentrează peste 10 miliarde de euro, dar nu are încă un cadru legal, adaptat la momentul actual. Actualele fonduri de investitii functioneaza în baza Regulamentului 15/2004, adoptat de fosta autoritate de reglementare a pieței de capital – CNVM – cu 3 ani înainte de integrarea României în UE. De aceea, adoptarea unei noi Legii care să transforme actualele fonduri în Fonduri de Investiții Alterntive (FIA) devine mai necesară ca oricând.

Un proiect al unei astfel de legi a fost discutat de un grup de lucru organizat de Autoritatea de Supraveghere Financiara, încă din prima parte a anului 2016. Adoptarea unor noi reglementări pentru FIA dau posibilitatea fondurilor de a investi sub supravegherea ASF în domenii cât mai variate. În acest fel, pot fi mobilizate în mod legal resurse financiare importante care vor contribui la creșterea economică prin investiții realizate în infrastructură, imobiliare, agricultură și alte domenii.

Apariția unor noi tipuri de fonduri de investiții în piața financiară, aduce avantaje și investitorilor, care pot investi într-un cadru organizat și supravegheat de ASF, în condițiile în care valoarea investițiilor (a unitații de fond, a valorii activului net contabil este certificată de un terț independent-depozitarul).

Pe data de 12 iunie 2018, la București, va avea loc o dezbatere pe această temă, care va reuni parlamentari, investitori instituționali, administratori de fonduri, avocați și alți specialiști ai pieței financiare pentru a discuta despre viitorul fondurilor de investiții, oportunitățile pe care acestea le oferă economiei și investitorilor. În urma Dezbaterii vor rezulta idei care vor face obiectul unor concluzii pe care Organizația Profesioniștilor din Piața de Capital (OPPC) le va transforma în propuneri pentru un proiect legislativ în domeniu.

CITESTE SI:  Fondurile de investiții în acțiuni au avut randamente de două cifre în ultimii cinci ani

Este important ca Legea FIA să permită funcționarea unor fonduri aflate sub supravegherea ASF, care să poată să investească în cele mai variate domenii. În plus, în prezent nu pot fi infiintațe fonduri cu capital de risc, conform Regulamentului UE nr. 345/2013, care sunt destinate finanțării IMM-urilor și nici fonduri pentru antreprenoriat social, conform Regulamentului UE nr. 346/2013, care au ca obiectiv principal realizarea unui impact social pozitiv și nu obținerea de profituri. Este necesar cu atât mai mult un imbold dat fondurilor românești de investiții printr-o legislatie adecvată, pentru ca acestea să devină o componentă din ce în ce mai importantă a pieței de capital din România„, a precizat Cristian Duțescu, Președinte OPPC, organizatorul Dezbaterii.

La Dezbatere au confirmat până acum participarea: Robert Cazanciuc, Președinte, Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări, Senatul României, Florin Cîțu, Senator, Daniel Fenechiu, Vicepreședintele Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări, Senatul României, Mircea Ursache, Vicepreședintele ASF, Lucian Anghel, Președinte Bursa de Valori București.

Evenimentul organizat de profesioniștii din piața de capital se va desfașura în București și se adresează reprezentanților SIF-urilor, Fondului Proprietatea, societăților de investiții financiare, societăților de servicii de investiții financiare, băncilor și presei, dar și altor persoane care sunt interesate de subiect.

Temele de discuții și alți invitați pot fi vizualizate accesând pagina evenimentului: https://concordcom.ro/evenimente/dezbatere-fia-2018/. Susțin desfășurarea Dezbaterii SIF Transilvania și SIF Moldova